Öğütçü: Dink ve Santoro'nun ölümüne en çok üzülenlerden biri benim

Kafes sanığı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koç Müzesi'ndeki patlayıcıyı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın izni dahilinde imha ettiklerini savun

  Kafes sanığı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü , Koç Müzesi ' ndeki patlayıcıyı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ' nın izni dahilinde imha ettiklerini savundu . Öğütçü , savcı Zekeriya Öz ' ün bu patlayıcı ile ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine tertip kurulduğunu anladığını söyledi . Kafes Operasyonu Eylem Planı belgesi üzerindeki ' Uygundur . Kadir paşa koor . Etsin ' notunun kendisine ait olmadığını ileri süren Öğütçü , bu yazının kendi yazısına benzetilmeye çalışıldığını savundu .

Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü , Koç Müzesi ' ndeki patlayıcının 1960 ' lı yıllara ait olduğunu ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ' nın bilgisi dahilinde imha edildiğini söyledi . Kendilerine bilginin gelmesi üzerine bir subay ve astsubayı konu ile ilgili görevlendirdiklerini anlatan Öğütçü , yapılan incelemede 1960 ' lı yıllara ait patlaması dahi şüpheli olan malzeme olduğunun anlaşıldığını belirtti .

Ergenekon savcılarından Zekeriya Öz ' ün bir süre sonra kendilerine bu patlayıcılarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmadığını ve yapılmış ise kendisine gönderilmesini istediğini kaydeden Öğütçü , " İşte o zaman bir komplo kurulduğunun farkına vardık . Konuyla ilgili daha detaylı ilgilenmeye başladık . Savcı Öz ' e gönderilen cevabı dahi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ' ndan aldık . " dedi .

Patlayıcıyı incelemeye giden Binbaşı Bülent Başarkanoğlu ile Üstçavuş Yalçın Çetin ' in kendisine yalan söylediklerini ileri süren Öğütçü , " Patlayıcı ve bulunduğu yerin fotoğrafları vardı . Bunları siz mi çektiniz diye sordum . Sadece bir tanesinin kendilerinin çektiğine benzediğini söylediler . İncelettirdim 4-5 kare fotoğrafı bu askerlerin çektiği ortaya çıktı . Cep telefonu ile çekmişler . Bana yalan söylediler . Bu askerleri mahkemeye gönderdim . " diye konuştu .

Olaydan sonra müzeye 2-3 sivil polisin geldiğini belirten Öğütçü , bu polisleri takip ettirdiğini söyledi . Söz konusu polislerin Astsubay Oğuz İşleyenel ile görüştüklerini anlatan Öğütçü , bu askerin kısa süre sonra emekliye ayrıldığını ifade etti . Öğütçü , bu polisler ile astsubayın da bu tertibin içinde olduğunu savundu .

Kafes Eylem Planı ' nın adını ilk kez özel yetkili savcıların ihbar mailini askeri savcılığa göndermesi sonucu öğrendiğini ifade eden Öğütçü , " Başbakanın Kafes ile ilgili açıklama yapması plan hakkında en üst düzeyde bilgi verildiğinin göstergesidir . Benim emekli edilmemde de bu planın etkisi var . Bu , terfi etmemi engellemeye yönelik bir komplodur . " iddiasında bulundu .

Savunmasında Rahip Santoro ve Dink cinayetlerine de değinen Öğütçü , " Bu cinayetlerle , söz konusu plan irtibatlandırılmaya gayret edilmiştir . Bu olayların failleri bellidir . Bu olaylar Türkiye ' ye prestij kaybettiren cinayetlerdir . En çok üzülen kişilerden biri benim bu cinayetlere . " dedi .

Kafes Eylem Planı ' nda yer alan ' danışma kurulu ' diye bir yapının askeri literatürde bulunmadığını belirten Öğütçü , bu kurulun üç amirali plana monte etmek için uydurulduğunu savundu . Planda yer alan ' Uygundur . Kadir paşa koor . Etsin ' notu ile ilgili , " Bu yazıyı benim yazıma benzetmeye çalışmışlar . ' Uygundur ' yazısı benim yazıma biraz benziyor . ' Kadir paşa koor . Etsin ' benim yazıma benzemiyor , Benim parafımı atmışlar ama bir şeyi unutmuşlar . Ben parafımın sonuna tarih atarım . Bunlar başka yere yazılıp buraya monte edilmiştir . " diye konuştu .

Öğütçü ' nün savunmasının ardından çapraz sorgusu yapıldı . Savcı Nuri Ahmet Saraç , " Savunmanızda sık sık 3 . güç ve köstebekten söz ettiniz . Köstebeğin tanımını yapar mısınız? " diye sordu . Öğütçü , " Köstebek deniz kuvvetleri içine sızmış , bu 3 . güce hizmet eden şahıslardır . " dedi . Savcı Saraç , " Köstebeklik sırları dışarı taşıyan mıdır? Yoksa olayları aynen taşıyan mıdır? " diye sorması üzerine Ögütçü , " Olayları olduğu gibi taşıyabilir . Bazı olaylar gizlidir . Bunların dışarı taşırsanız suç işlersiniz . Olayları saptırarak dışarı taşırsanız bu da köstebekliktir . " karşılığını verdi .