Nem oranı düştü, yatkililer orman yangınlarına karşı uyarıyor

Manavgat Kaymakamlığı, hava sıcaklığının artması ve nem oranının düşmesiyle birlikte olası orman yangınlarına karşı vatandaşları uyardı.

Manavgat K

  Manavgat Kaymakamlığı , hava sıcaklığının artması ve nem oranının düşmesiyle birlikte olası orman yangınlarına karşı vatandaşları uyardı .

Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu , havaların ısınması ve nem oranın düşmesiyle birlikte orman yangınalarına karşı her bireyin duyarlı olması gerektiğini söyledi . Nem oranının düşmesiyle birlikte orman yangını risklerinin yükseldiğine dikkat çeken Hacı İbrahim Türkoğlu , vatandaşların orman içi ve mücavir alanlarda gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılmayacağını belirtti . Türkoğlu , " Orman içi ve mücavir alanlarında gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılmayacak . Ateş ve benzeri yanıcı maddelerle girilmeyecek . Vatandaşlarımızın orman güzergahlarında araçlarla geçişlerde yanmakta olan sigara atmamaya özen göstereceklerine inanıyorum . Bunun yanı sıra ormanlık alanlara kırık ve kullanılmış meyve suyu şişeleri atılmasın . Atılan şişeler mercek görevi gördüğü için orman yangınları çıkarıyor . " diye konuştu . Türkoğlu , orman içi ve mücavir alanlarda cip , motosiklet , quad ve ATV benzeri araçlarla düzenlenen safari turlarının can ve mal güvenliği bakılından Manavgat Kaymakamlığı tarafından belirlenen parkur alanlarında yapılacağı ifade etti .

ANIZ HEM TOPRAKTAKİ CANLILARI YAKIYOR HEM ORMANLARI

Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer de , poyrazlı havanın orman yangınları için büyük risk oluşturduğunu belirtti . Bir ormancı için havanın nem oranının düşmesinin ' olası yangına karşı duyarlı ol ' demek olduğunun belirten Zeki Tuncer , havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınları riskine karşı toplumsal duyarlılık gösterilmesi gerektiğini kaydetti . Tuncer , " Orman yangınlarında en riskli aya giriyoruz . Nem oranının düşmesi orman çalışanları için teyakkuzda bekleme demektir . Halkımızda orman bölgelerde geçerken ateşli ve yanıcı maddeleri kullanmamalı . Özellikle araçla geçenler içtikteleri sigaranın sönmemiş izmartini gelişi güzel ormanlık alana atmasın . Alkollü ve meyve suyu şişe atıklarıda güneşli havada mercek görevi gördüğü için orman yangınları için risk oluşturuyor . Çiftçilerimizin hasan sonrası anız yakmasın . Orman yangınlarının yüzde 95 insan eliyle meydana geliyor . Çiftçi anızılı yakarken hem verimli toprağı öldürüyor , hemde yangının kontrülünü sağlayamadığı için binlerce hektar ormanlık alanın yanmasına neden oluyor . " diye konuştu .

CAMİLERDE BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Manavgat Müftüsü Halil Taş ise , havaların ısınması ve nem oranının düşmesiyle birlikte din görevlilerinin camilerde orman yangınlarına karşı bilgilendirme yapacağını belirtti . Müftü Halil Taş , cuma vaazlarıyla halkı anız yakmama ve olası orman yangınlarına karşı duyarlı olması hususunda duyarlı hale getireceklerini kaydetti .

Manavgat ' ta 3 yıl önce meydana gelen Bucakşıhlar köyünde 537 , Burmahan ' da 400 ve 2 yıl önce Taşağıl Karabük köyünde çıkan orman yangınında 16 bin hektar verimli orman yanarak kül olmuştu .

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi , geçen yıl 8 küçük orman yangına karşı 10 hektarlık ormanlık alanın yandığını söyledi .