Cameron'dan 'Kanlı Pazar' özrü: Ordudan hükümet sorumlu

İngiltere Başbakanı David Cameron, Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde 38 yıl önce gerçekleşen ve tarihe 'Kanlı Pazar' (Bloody Sunday) olarak geçen

  İngiltere Başbakanı David Cameron , Kuzey İrlanda ' nın Londonderry kentinde 38 yıl önce gerçekleşen ve tarihe ' Kanlı Pazar ' ( Bloody Sunday ) olarak geçen olaylarla ilgili özür diledi .

Kanlı olayın gerçekleştiği Londonderry ' de toplanan binlerce kişi , Başbakan Cameron ' un parlamentoda yaptığı özür açıklamasını canlı izledi . Cameron ' un olaydan ötürü üzgün olduklarını söylemesi ve ardından özür dilemesi , binlerce kişi tarafından alkışlarla karşılık buldu .

Eski Başbakan Tony Blair , ' Kanlı Pazar ' ın aydınlatılması için bir soruşturma başlatmıştı . Soruşturmanın sonuç raporunu açıklamak ise , David Cameron dönemine denk geldi . Cameron , raporun " şoke edici " olduğunu söyledi . Ordunun iradesinden hükümetin sorumlu olduğunu belirten Cameron , 38 yıl önce olanların yanlış ve gayrimeşru olduğunu açıkladı .

Söz konusu olaylarda , İngiliz ordusu kalabalığın üzerine kurşun yağdırmıştı . 14 kişi hayatını kaybetmiş , çok sayıda kişi de yaralanmıştı . Cameron ' un özür dilemesini , binlerce İrlandalı , olayların yaşandığı Londonderry kent merkezinde dev ekrandan izledi . İngiliz askerler tarafından vurularak hayatını kaybeden 14 kişinin yakınları da kalabalığın arasındaydı .

Gösteriye daha önce IRA üyesi olan ve sonradan politikaya atılan Kuzey İrlanda Birinci Bakan Yardımcısı Martin Mcguiness de katıldı . Başbakan Cameron ' un parlamentodaki konuşmasından sonra , kalabalık önünde çıkan siyaset ve sivil toplum temsilcileri , ölenlerin suçsuz olduklarını bildirdi .

1972 yılına damgasını vuran Kuzey İrlanda ' daki kanlı olayda ölenlerden biri de 17 yaşındaki Jackie Duddy idi . Jackie Duddy , olaydan sonra bir sembol olarak anılmaya başlanmıştı .