Karayılan terör saldırılarının işaretini verdi

Son iki ayda gerçekleştirilen terör saldırılarında Türkiye 34 vatan evladını şehit verdi. Saldırıların İsrail ile yaşanan kriz dönemine denk gelmesi olayların ilgisi var mı sorusunu sordururken PKK'nın Kandil'deki fiili lideri Murat Karayılan şunları söylüyor.

  PKK ' lı Murat Karayılan yeni terö ; r dalgasının işaretlerini verdi , ö ; rgü ; tü ; n yeni taktiği batıda yıpratıcı saldırılar . Ekonomik ve askeri değeri yü ; ksek yerler hedef olabilir . Ancak Tü ; rkiye ' de saldırı dü ; zenleyen terö ; r ö ; rgü ; tü ; PKK , İran ' dan ö ; zü ; r diledi .

Murat Yetkin yazısında şu bilgileri veriyor :

' PKK ' nın yayın organı niteliğindeki Fırat Haber Ajansı ' nda geç ; en hafta yer alan bir dizi mü ; lakat Tü ; k basınında fazla yer bulmadı .

PKK ' nın Irak ' taki Kandil dağlarında bulunan fiili lideri Murat Karayılan ile yapılan bu gö ; rü ; şme , ona dayanan tahliller , PKK ' nın ' aktif savunma ' adını verdiği yepyeni bir saldırı stratejisine geç ; tiğini duyuruyordu .

Bu yeni saldırı dö ; neminin başlangıcı olarak ise , Karayılan 1 Haziran sabaha karşı , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren konvoyu basıp dokuz kişiyi katletmesinden birkaç ; saat ö ; nce PKK ' nın İskenderun ' daki Deniz Kuvvetleri ü ; ssü ; ne saldırmasını gö ; steriyordu .

Karayılan , terö ; r saldırısının İsrail ' le bir ilgisinin olmadığını belirtiyor : ' Bizim İsrail ile bir alakamız yoktur . Bu , keşfi , planlaması , hazırlığı 10 gü ; n ö ; nceden başlatılan bir ç ; alışma sonucu gerç ; ekleşmiş bir eylemdir . Esas olarak yeni sü ; recin başlangıç ; işareti gibi gö ; rü ; lebilir . '

' 10 gü ; n ö ; nce ' beyanı , Karayılan tarafından 20 Mayıs ' ta Tü ; rk jetlerinin Hakurk ' a dü ; zenlediği operasyon sonrasına bağlanıyor . Ancak buradan Hakurk , nisandan itibaren artan PKK saldırıları ü ; zerine 20 Mayıs ' ta vurulmasa PKK da saldırmayacaktı diye bir sonuç ; ç ; ıkmıyor .

Ç ; ü ; nkü ; Ö ; calan , haftalar ö ; nce 31 Mayıs 2010 ' a dek Tü ; rk hü ; kü ; metinin , başında Karayılan ' ın bulunduğu KCK ile gö ; rü ; şmelere başlamaması durumunda ' kendisinin aradan ç ; ekileceğini ' ve yeni eylem dalgasının başlayacağı tehdidinde bulunmuştu .

PKK ' nın bu yeni dalganın ç ; ıkış eyleminin başka bir yerde değil de , sembolik anlamda İskenderun ' da olmasına Hakurk saldırısı ardından karar verdiği anlaşılıyor Karayılan ' ın sö ; zlerinden .

Karayılan yeni saldırı dö ; neminin mantığını ' aktif savunmayla ( operasyon olsun olmasın fırsatını bulunca saldıracağız ) karşı tarafı daha fazla uğraştırarak , daha fazla onu savunmaya ç ; ekerek ve yıpratarak ; mevzilerini , gü ; ç ; lerini korumak ' olarak aç ; ıklamış . Karşı taraf dediği Tü ; rkiye ' nin ' hem ekonomik , hem askeri aç ; ıdan ' yıpratılmasından sö ; z ediyor ; yani ekonomik hedeflere de saldırabilir PKK .

Yine kendi ifadesiyle , ' Bolu , Kayseri , İzmir ve daha değişik yerlerde hazırlanan gü ; ç ; ler ' ( Komando tugaylardan sö ; z ediyor ) nasıl Doğu ve Gü ; neydoğu ' da , Irak ' ta operasyona gidiyorsa , PKK militanlarının da eylemlerini bu bö ; lge dışına ' taşırmaları ' sö ; z konusu olacak .

' Şu anda Karadeniz ' deyiz , Akdeniz ' deyiz ' diyerek İskenderun katliamının neden 1 Haziran ' da başlattığı yeni saldırı aşamasının simgesi olacağını sö ; ylü ; yor .

Karayılan PKK ' dan Tü ; rkiye ' nin kuzey , orta ve batısında ekonomik ve askeri hedeflere saldırı beklerken Tü ; rkiye , İran , Irak ve Suriye ' de aktif kitle ö ; rgü ; tlenmesi KCK ' dan da ' serhıldan ( başkaldırı ) taktiklerinde zenginlik ' istiyor . Bunun anlamı tam da ' Taş atan ç ; ocuklar yasası ' yeniden Meclis ' e gelmişken , kadın , ç ; ocuk demeden daha ç ; ok sivili sokak gö ; sterilerinde polis ve askerle karşı karşıya getirmek .

TÜ ; RKİYE ' YE MAYIN , İRAN ' A Ö ; ZÜ ; R

Demokratik aç ; ılıma devam edeceğini sö ; yleyen ve sayılan dö ; rt ü ; lke iç ; indeki en aç ; ık rejime sahip Tü ; rkiye ' de saldırılarını tırmandıran Karayılan , Tü ; rkiye dışındaki ü ; lkelerde de mü ; cadele kararı aldı mı? Sırayla gidilebilir :

- Kü ; rtlere kimlik kartı dahi verilmeyen Suriye ' ye yö ; nelik PKK faaliyeti yok .

- PKK , Irak ' ta , daha ç ; ok Barzani bö ; lgesindeki varlığını sü ; rdü ; rmeye o kadar muhtaç ; ki , mü ; lakatta ' Sayın Mesud Barzani ' nin Tü ; rkiye ile arasını yeniden bozmaya ç ; alışırken dahi saygıda kusur etmeyen bir ü ; slup kullanıyor .

- İran , 4 Mayıs ' ta 5 PJAK ( PKK ' nın İran Kolu ) militanının ve İran gü ; venlik gü ; ç ; lerinin ö ; ldü ; rü ; ldü ; ğü ; bir ç ; atışma ardından , 9 Mayıs ' ta aralarında PJAK kurucularının da bulunduğu beş militanı idam etti .
Haziran başında PJAK ' lılar Piranşehir civarında İranlı general Feramez Hisenzade ve ü ; ç ; subayı daha ö ; ldü ; rdü ; .

Tü ; rkiye ' ye esip gü ; rleyen Karayılan 8 ve 9 Haziran ' da peş peşe yayımladığı mesajlarda PKK ' lılara kan kusturan İran yö ; netimine şunu sö ; yledi .

&ldquo ; Şu anda biz PKK olarak İran ' a karşı savaş kararı almış değiliz . Bu ç ; atışmada bir generalin yaşamını yitirmiş olmasından ü ; zü ; ntü ; duyuyoruz . &rdquo ;

PKK ' NIN CİDDİ SIKINTISI

11 Haziran ' da FHA ' da yayımlanan tahlilde ise İran ' dan en azından Irak ' taki PKK mevzilerine top atışını durdurması talep ediliyor .

Anlamı şu : PKK ' nın Tü ; rkiye ' deki saldırılarını tırmandırırken Irak ' ta tutunmaya , Irak ' ta tutunurken Tü ; rkiye ' ye daha ç ; ok militan sevk etmek iç ; in de İran sınırı ve İran ' dan gü ; ç ; ç ; ekmeye , bunun iç ; inse İran ' ın Irak ve Irak sınır bö ; lgesindeki ( topç ; u dahil ) operasyonları durdurmasına ihtiyacı var .

İran ile Tü ; rkiye ilişkileri ise , BM yaptırım kararı oylamasında da gö ; rü ; ldü ; ğü ; gibi , iyi bir durumda . Bu durum PKK yö ; netimindeki umutsuzluğu artırıyor .

Karayılan ' ın 7 Haziran mü ; lakatında sö ; zleri bunu gö ; steriyor . Karayılan hü ; kü ; metin sonbahardan ö ; nce sınır ö ; tesi dahil operasyon , hatta PKK yö ; neticilerine yö ; nelik suikast planı yaptığı endişesini dile getiriyor .

Bunun ü ; zerine son birkaç ; aydır dağlarda PKK avına ç ; ıkmış olan profesyonel askeri timleri ve Avrupa ' da ROJ TV ve PKK mali kaynaklarına yö ; nelik operasyonları da koyarsanız , PKK yö ; netiminin saldırıları tırmandırması kararını umutsuzluğun gö ; stergesi olarak gö ; rmek mü ; mkü ; n .

HÜ ; KÜ ; MET NE YAPIYOR?

PKK ' nın 1 Haziran ' da başladığı yeni saldırı dö ; neminin ertesi gü ; nü ; de Ankara ' da yeni dö ; nemde mü ; cadele toplantısı yapıldığını gö ; rü ; yoruz .

Kamuoyu dikkatinin daha ç ; ok İsrail saldırısında olmasına karşın , 2 Haziran ' da Erdoğan ' ın başkanlığında , Genelkurmay Başkanı ve komutanların katılımıyla yapılan gü ; venlik toplantısına ilk kez yeni kurulan Kamu Gü ; venliği Mü ; steşarlığı ' nın başındaki Muammer Gü ; ler de katıldı .

Gü ; ler , 9 Haziran gü ; nü ; Radikal ' de yayımlanan sö ; zlerinde , amacının ' Bö ; lü ; cü ; terö ; rle ' yeni yö ; ntemlerle mü ; cadele olarak aç ; ıkladı . Aynı akşam Irak ' taki federal Kü ; rdistan Bö ; lgesel Yö ; netimi Başkanı Mesud Barzani yıllar sonra Ankara ' ya geldi .

Son dö ; nemde daha ç ; ok can kaybına , şehit cenazelerinin artmasına neden PKK saldırıları siyaset gü ; ndeminde de yü ; kselmeye başladı . Başbakan Erdoğan , CHP lideri Kemal Kılıç ; daroğlu ve MHP lideri Devlet Bahç ; eli ' nin hafta sonu konuşmalarında ö ; ne ç ; ıktı .

Bu konuşmaların ö ; ncesinde , Genelkurmay Başkanı Başbuğ ' un , 10 Haziran ' da Irak-Tü ; rkiye petrol boru hattının Osmaniye bö ; lü ; mü ; nü ; koruyan jandarma bö ; lü ; ğü ; ne ( yani bir sivilin kurban olduğu askeri-ekonomik bir hedefe ) saldıran PKK ' lıların lojmanda oturan subay eşi Pınar Akdağ ' ı katletmesine verdiği ö ; nceden benzeri gö ; rü ; lmemiş tepki vardı .

12 Haziran ' da ise PKK ' nın ç ; ok tepki duyduğu KCK iddianamesi Diyarbakır mahkemesince kabul edildi , yargı sü ; reci başladı .

Erdoğan hü ; kü ; metinin bu konuda muhalefetin desteğine ihtiyacı var . Son konuşmasında PKK saldırılarıyla Anayasa paketine muhalefet eden CHP ve MHP arasında bağ kurması bu desteği alması iç ; in iyi bir yö ; ntem değil .

Unutmamalı ki , PKK ' nın umutsuzca ç ; ıkışının yaz ayları boyunca , ö ; zellikle batı , orta ve kuzey Anadolu ' da can yakıcı eylemlere yol aç ; ması ihtimali var .

Radikal