Kadınhanı'nın meşhur tahinli pidesi tescilleniyor

Konya'nın Kadınhanı ilçesi Belediye Başkanı Hulusi Çökgel, ilçelerine özgü üretilen Kadınhanı tahinli pidesini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla Türk Pate

Konya'nın Kadınhanı ilçesi Belediye Başkanı Hulusi Çökgel, ilçelerine özgü üretilen Kadınhanı tahinli pidesini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret tescil başvurusu yaptıkları söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Hulusi Çökgel, ilçeye has pideyi Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Tahinli pidenin sadece Ramazan ayında üretildiğini diğer günlerde isteğe bağlı olarak yapıldığını aktaran Çökgel, "Tahinli pide Türkiye'ye sadece Kadınhanı'ndan dağıtılır. Kaymaklı, sade ve cevizli olarak üretilen tahinli pide, şerbet dökülerek tatlı şeklinde ve sade olarak da tüketilebilir. İlçemizde bulunan fırınlarda üretilen Kadınhanı tahinli pidesini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

İlk olarak Türk Patent Enstitüsü coğrafi işaret tescil başvurusunu yaptıklarını anlatan Çökgel, "En kısa zaman dilimi içerisinde sonuç alacağımız kanısındayız. Daha sonra ise tanıtım projelerimizi devreye sokacağız. Bu sayede İlçemizin ekonomik gücüne güç katmış olacağız. Tahinli pide Kadınhanı'nda adeta bir sektör haline geldi. Pide fırınlarının yanı sıra Ramazan ayında birçok fırın da tahinli pide yaparak satar. Tahinli pide ilçedeki fırıncılar için çok iyi bir gelir kaynağıdır. " diye konuştu.

Kadınhanı'nın meşhur Özhan Sofrasının ustası Mustafa Bağdatlı ise Kadınhanı tahinli pidesinin yapılışının püf noktalarını şöyle anlattı, "Hazırlanan pide hamuru bir kez de bol tahin ile iyice yoğrulur. İçerisine ceviz içi de katılır. Talebe göre tereyağı veya kaymak da eklenir. Bütün bu malzeme hamura iyice yoğrularak yedirilir. Özel tepsilere konularak üzeri tekrar bol tahin ile cilalanır. Sonra fırına verilir kıvamında pişirilir. Kıvamı tutturmak çok önemlidir."