Türklerin Rumeli'ye Geçişlerinin 656. Yıldönümü

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 656

  Türklerin Anadolu ' dan Rumeli ' ye geçişi ve Gelibolu ' nun fethinin 656 . yıldönümü , Çanakkale ' nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesi ile Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır beldesinde düzenlenen törenlerle kutlandı .
Çardak beldesinde düzenlenen törende , Gazi Yakup Bey ' in anıt mezarı başında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ' nın okunmasının ardından Gazi Yakup Bey ' in biyografisi okundu . Törende protokol üyeleri ve vatandaşlar , mehteran takımının gösterisi eşliğinde Çardak sahiline kadar yürüyüş yaptı . Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ' ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından protokol ve beraberindeki heyet , motorlarla temsili olarak Anadolu ' dan Rumeli ' ye geçişi canlandırdı . Mehteran
eşliğinde Gelibolu ilçesine ve buradan da Bolayır beldesine hareket edildi . Bolayır beldesinde düzenlenen törenler , 2 . Kolordu Komutanlığı bandosu , öğrenci ve askerlerin tören geçişleri ile başladı . Tören geçişinin ardından Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ' nın anıt mezarına çelenk ve buketler sunuldu . Ardından Vatan Şairi Namık Kemal ' in mezarına buket sunulup , anıt mezarın bahçesinde tören düzenlendi . Bolayır Belediye Başkanı Cavit Sezer ' in günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmadan sonra 2 .
Kolordu Komutanlığı tarafından bando gösterisi yapıldı . Kutlamalar mehteran takımının verdiği konser ve folklor gösterileri ile sona erdi .
Törene , 18 . Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay , Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı , Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar , Lapseki Kaymakamı Fahri Meral , Lapseki Belediye Başkanı Gani Ekim , Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş , Bolayır Belediye Başkanı Cavit Sezer ile üst düzey yetkililer ve vatandaşlar katıldı . Törenlerin ardından mevlit okutulup , pilav ve ayran ikramında bulunuldu .