Türklerin Anadolu'dan Rumeliye Geçişi'nin 656. Yıldönümü...

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişlerinin 656. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Karainebeyli köyünde bulunan "Ece Bey"in mezarı başında tören düzenlendi.

  Karainebeyli köyündeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı , 18 . Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay ve Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından Ecebey ' in mezara çiçek koymasıyla başladı . Ardınran Ecebey ' in biyografisi ve tarihteki önemi hakkında konuşmalar yapıldı . Anma töreni folklor gösterilerinin ardından mevlit okutulması ve katılımcılara pilav ikramı ile sona erdi . Türklerin Anadolu ' dan Rumeli ' ye geçişi , Gelibolu ' nun Fethinin 656 ' cı Yıldönümü kutlaması ve Gazi Süleyman Paşayı Anma Programı 13 Haziran Pazar günü Çardak ' ta ve Bolayır ' da yapılacak törenler ile devam edecek .
ECEBEY KİMDİR?
Ecebey , 1300-1301 yılında Dobruca ' dan Anadolu ' ya dönerek , Karesi Bey ' in hizmetine girdi . Daha sonra Osmanlılara katılarak , Gelibolu ' nun Fethi ' nde , Rumeli ' nin Türk yurdu olmasında , Gazi Süleyman Paşa ' nın yanında bulundu . Onun fethettiği Yarımadaya Ece Ovası , Maydos ' a ise Eceabat adı verildi .