Gül: Ülkeler hatasının telafisinin ne olduğunu bilir, İsrail'den beklentimiz budur

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in insani yardım konvoyuna saldırısının Türkiye'nin unutacağı veya unutturacağı bir mesele olmadığını söyledi. İsra

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , İsrail ' in insani yardım konvoyuna saldırısının Türkiye ' nin unutacağı veya unutturacağı bir mesele olmadığını söyledi . İsrail ' in yaptığı hatasını telafisinin yollarını Le Monde ' a verdiği röportajda belirttiğini ifade eden Gül , " Yapılan bu büyük hatanın telafisinin yolları vardır . Bunu ülkeler nasıl yapacaklarını bilir . Bunu yapmaları gerekir beklentimiz odur . " dedi .

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Fatih Üniversitesi mezuniyet töreninin ardından basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı . Basın mensuplarının Fransa ' nın Le Monde gazetesine verdiği mülakatla ilgili soruları üzerine Gül , " Okudunuz mu ne söylediğimi . O gün söylediğimin hepsi geçerli . " cevabını verdi . Basın mensuplarının ısrarlı soruları üzerine Gül , " Mülakatta ne söylediysem geniş bir şekilde söyledim . Ama Türkiye bu meseleyi unutacağı veya unutturacağı bir mesele değildir . O açıdan bunları telafi etmenin yollarının ne olduğunu söyledim . " diye konuştu .

İki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail ' in bundan sonra yapacaklarına bağlı olduğunu aktaran Gül , " Bakalım önce yapılması gerekenler yapılsın . Uluslararası hukukun gerekleri ortada ayrıca , Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ' nin bütün Güvenlik Konseyi adına kurduğu bir araştırma komitesi var . Başına da Yeni Zelanda ' nın eski Başbakanı ' nı getirdi . Bir İsrailli bir Türk uluslararası bir uzman koydu . Bu kurulun önce araştırma yapması her şeyi toparlaması ve ona göre raporunu hazırlamasına fırsat verilmesi gerekir . Buna fırsat verilmeyip İsrail ' in ben kendim bu araştırmayı yapacağım demesi çok gülünç bir şey olur . O zaman soralar Kuzey Kore ' de Güney Kore ' nin batan gemisiyle ilgili araştırmayı kendisi yapması gerekir . Bu tip konularda tutarlı olmak gerekir . İlk yapılacak şey bu . Ondan sonra da yapılan bu büyük hatanın telafisinin yolları vardır . Bunu ülkeler nasıl yapacaklarını bilir . Bunu yapmaları gerekir beklentimiz odur . " ifadelerini kullandı .