Hollanda seçimleri - Hıristiyan Demokratlarda Meclis Grup Başkanlığı'na Maxime Verhagen getirildi

Hollanda'da önceki gün yapılan erken genel seçimde, tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle çıkan Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi'nde (CDA)

  Hollanda ' da önceki gün yapılan erken genel seçimde , tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle çıkan Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi ' nde ( CDA ) istifa eden Başbakan Balkenende ' nin yerine Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen geçti .

Resmi olamayan seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra toplanan CDA grubu , Verhagen ' ı oybirliğiyle bu göreve layık gördü . 2006 ' dan bu yana dışişleri bakanı olarak görev yapan ve CDA ' nın ikinci adamı olarak tanımlanan Verhagen , ilk etapta meclis grup başkanlığı yapacak . Parti liderliğine başka bir ismin getirilip getirilmeyeceğine ise sonradan karar verilecek . Verhagen daha önce 2003 ile 2006 yılları arasında da meclis grup başkanlığı yapmıştı .

Yeni hükümet kurulana kadar dışişleri bakanı olarak da görev yapacak olan Verhagen , verdiği ilk mesajda , alınan ağır yenilginin izlerini silmek için mücadele edeceğini açıkladı . İlk önce partiyi rayına oturtmaya çalışacaklarını belirten Verhagen , daha sonra yenilginin sebepleri üzerinde kafa yoracaklarını dile getirdi . Seçimlerden aldıkları başarısız sonuçla kendileri için hiç de kolay olmayan bir dönemin başladığının farkında olduklarına işaret eden Verhagen , bu ortamda sorumluluk almayı bir görev olarak gördüğünü ifade etti .

arşamba günü yapılan seçimde büyük bir yara alan CDA , mecliste sahip olduğu 41 sandalyenin 20 ' sini kaybederek , ancak 21 milletvekilliği kazanabilmişti . Bu sonuçlardan sonra ilk önce Başbakan ve parti lideri Jan Peter Balkenende ardından da Parti Başkanı Peter van Heeswijk istifa etmişti .