Erciş'te 6. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu Devam Ediyor

Van'ın Erciş ilçesinde devam eden 'İnci Kefali Balık Göçü Kültür-Sanat Festivali' kapsamında düzenlenen '6

  Van ' ın Erciş ilçesinde devam eden ' İnci Kefali Balık Göçü Kültür-Sanat Festivali ' kapsamında düzenlenen ' 6 . Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu ' Erciş Belediye Başkanlığı Meclis Salonu ' nda devam ediyor .
Van Valiliği , Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi , İstanbul Üniversitesi , Erciş Kaymakamlığı , Erciş Belediyesi Erciş Meslek Yüksek Okulu ile Türk Mühendis Mimar Odası Birliği ( TMMOB ) Van Şubesi tarafından Erciş Belediye Başkanlığı Meclis Salonu ' nda ortaklaşa düzenlenen sempozyum bugün yeni konuk ve konularıyla devam ediyor . İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof . Dr . Oktay Belli , Van Yüzüncü Yıl ile İstanbul üniversitelerinden 45 ' e yakın akademisyen , araştırmacı ile gazetecinin katıldığı sempozyum oturumların ilkine Prof . Dr . İsa Yüceler başkanlık etti . Yar . Doç . Dr . Yalçın Karaca ' Gevaş Saint Thomas ( Ganjak ) manastırı ' , Yar . Doç . Dr . Mehmet Top ' Ahlat Osmanlı Kalesi üzerine değerlendirme , Yasin İpek ' Kuzey Van Gölü havzasındaki halk kültürü ' , Prof . Dr . Nihat Falay ' Arkeolojik ve tarihi belgelere göre tarihöncesi ve antik çağda ticaret ' , Yrd . Doç . Dr . Şahabettin Öztürk ' Van-Muradiye Köprüsü restorasyon çalışmaları ' , Yrd . Doç . Dr . Caner Işık ' Ercişli Emrah ile Selbihan hikayesinden tarihsel izler ' , Lemin Gülderen ' Kağızman ' da yaşanan Ermeni mezalimi ' konularını işlediler .
İkinci oturuma ise Prof . Dr . Nihat Falay başkanlık etti . Bu bölümde de Yrd . Doç . Dr . İrfan Yıldız ' Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunan Van Kalesi ' nin tamiri ile belgelerin özetini yaptı . Yar . Doç . Dr . Erkan Dişli ' Van il genelinde yer altı su kaynaklarının hidrolojisi ve jeolojik birimlerin hidrolojik özellikleri ' , Yrd . Doç . Dr . Şahabettin Öztürk ise ' Geleneksel Van evlerinden Öğretmen Hilmi Gürkan Evi ' nin Van Kalesi ' nde yansıması ile Van Tekel binasının Van mimarisindeki yeri ' konuları hakkında bildirilerini anlattılar . Çay ve kahve molasının ardından üçüncü oturuma geçildi . Bu oturuma ise Doç . Dr . Kerem Karabulut başkanlık etti . Yrd . Doç . Dr . Faruk Kaya ile Sinan Kocaman ' Yüksekova kentinin kentsel fonksiyonları , Prof . Dr . Metin Tuncel ' Türkiye ' de yer değiştiren şehirler Erciş örneği ' , Fehmi Kalaycı ' Van kent merkezinde doğal gaz kullanımında SO2 etkilerinin incelenmesi ' , Yrd . Doç . Dr . M . Salih Mercan ' Osmanlı Devleti ' nde Ermeni nüfusu ve patrikhanenin nüfus oyunu ' ile ' 19 . yüz yılda Van ' ın nüfus istatistikleri ve idari , iktisadi ve sosyal yapısı ' konularını anlattı .
Dördüncü bölüme ise Prof . Dr . Galip Akın başkanlık etti . Bu bölümde de sırasıyla Yrd . Doç . Dr . Yasin Kılıç ' Vankulu Mehmed Efendi ile Vankulu lügatı üzerine bir inceleme ' , Doç . Dr . Kerem Kerem Karabulut ile Nur Sam kalender ' Ahlat ' ın kalkınma stratejisi üzerine bir değerlendirme ' , Yasin İpek ' Kuzey Van Gölü havzasındaki halk inanışları ' Metin Eren ' Van Gölü havzasında yasla ilgili gelenek ve ritiüeller ( Van-Bitlis örneği ) ' ni izleyicilerle paylaştı . Çay molasının ardından beşinci oturama geçildi . Bu bölüme Doç . Dr . Hüseyin Suphi Erdem başkanlık etti . İranlı Akademisyen Ali Fathalizadeh ' Birinci Dünya Savaşı ' nda İran ' daki Ermeni olayları ' , Yrd . Doç . Dr . Salih Mercan ' Akdamar manastırı seyyah mektep müfettişi Rufali ' nin öldürülmesi olayı ' , Prof . Dr . İsa Yüceer ' Değer bilimci ' , Prof . Dr . Sedat Cereci ' Doğu Anadolu Bölgesi ' ndeki göç olgusunun iletişim temeli üzerine incelemesi ' , Doç . Dr . Zeynelabeydin Makas ' Abbas ve Gülgez ile Emrah-Selvi hikayesindeki parelilik ' , Dr . Mustafa Sarı ' Milli Mücadelede Van Valisi Haydar ( Vaner ) Bey ve faaliyetleri ' , Yrd : Doç . Dr . Yüksel Kaştan ' Cumhuriyet döneminde Van ili demografik göstergeleri ' konusunda bilgi verdi . Oturumun son konuşmasını ise E . Muhsin Bulut ' Turizmin bölgesel sorunları ve çözüm önerili ' konusunda yaptı .
Yapılan bu konuşmanın ardından yeniden toplanmak üzere sempozyuma ara verildi . Akademisyenler bir süre otelde dinlendikten sonra topluca Çelelibağı Selçuklu Mezarlığı ' nı ziyaret ettiler . Yapılan sempozyumu Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu , Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftci , kamu kurum amirleri , öğretmenler ile vatandaşlar katıldı .