'En Çok Aracımızı Seviyoruz' Bursa
-"EN ÇOK ARACIMIZI SEVİYORUZ" BURSA (A.A) - 11.06.2010 - TÜRKİYE'DE, GELİŞMİŞ ÜLKELERE GÖRE SİGORTA YAPTIRMA ORANLARININ ÇOK DÜŞÜK OLDUĞU, MEVCUT SİG
- " EN ÇOK ARACIMIZI SEVİYORUZ "
BURSA ( A . A ) - 11 . 06 . 2010 - Türkiye ' de , gelişmiş ülkelere göre sigorta yaptırma oranlarının çok düşük olduğu , mevcut sigorta pazarının yaklaşık yüzde 60 ' ını ise araçların trafik ve kasko poliçelerinin oluşturduğu bildirildi .
Aksigorta Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Ekşioğlu , Türkiye ' de sigorta sektörünün öneminin tam olarak bilinmediğini söyledi .
Sigorta alanında özellikle bireysel ürünlerde Avrupa ' da hedef kitle yüzde 50 ' lere varırken , Türkiye ' de bunun yüzde 10 ' lar seviyesinde kaldığına işaret eden Ekşioğlu , ülkede bireysel sigortacılıkta kat edilecek çok mesafenin bulunduğunu vurguladı .
Ekşioğlu , başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerle kıyaslandığı zaman Türkiye ' de sigorta yaptırma oranlarının çok düşük seviyelerde kaldığını ifade ederek , şöyle devam etti :
' Amerika ve Avrupa ülkeleri ile Japonya ' da , bireysel sigorta için yıllık ortalama kişi başı 500 dolar harcanıyor . Bu rakam Türkiye ' de ise ortalama 100 dolar civarında . Bu rakam , bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden Polonya ' da ise 200 dolar olarak gerçekleşiyor . Sigortaya harcanan para , Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde genellikle ülkemizin 3 katı kadar oluyor . Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerle aramızda neden bu kadar büyük bir uçurum var? Çünkü , Türkiye ' de sigorta konusunda büyük bir bilinç ve bilgi eksikliği söz konusu . '
Trafik ve kasko sigortalarının , şu anda Türkiye pazarının yüzde 60 ' a yakınını oluşturduğuna dikkati çeken Ekşioğlu , ' Bu oran , Türk insanı için en değerli eşyasının arabası olduğunu gösteriyor . Özellikle bunu Türk erkekleri için söyleyebiliriz . Çünkü sigorta yaptıranların yüzde 80-85 ' inin erkekler oluşturuyor ' diye konuştu .
Ekşioğlu , pazarda sağlık sigortalarının da hacim olarak büyük bir yer kapladığını dile getirerek , Türkiye ' de yaklaşık 2 milyon sağlık sigortası olan insan bulunduğunu , bunların da yüzde 80 ' ini kurumların yaptığı kurumsal sağlık sigortalarının oluşturduğunu vurguladı .
Rakamların , Türkiye ' de ev , ferdi kaza ya da aile sigortaları gibi ürünlerin önemsemediğini gösterdiğini ifade eden Ekşioğlu , şöyle konuştu :
' Ülkemizde , ekstrem örnekleri dikkate almadığımız zaman insanlar hayatları boyunca ortalama olarak sadece bir ev alabiliyor . Ortalama 200-250 bin lira değerinde bir evin varsa bunun yıllık sigorta primi 150 liradır . Bunu aylığa vurunca 12 lira gibi komik bir rakam ortaya çıkıyor . Aylık 12 lira da harcanamayacak kadar uçuk bir rakam değil . Ama araba için 100 lira veriliyor . Biz sigortacılar , bir insanın en değerli şeyinin arabası olamayacağını düşünüyoruz . Bizce bir insanın en değerli şeyi , sağlığı , ailesi ve evidir . Bu nedenle Türkiye ' deki DASK ve ev sigortası konusunda yüzde 10-13 ' lerde olan hedef kitleyi minimum 2 katına çıkartmak gerekiyor . '
Ekşioğlu , bir konut sigortasının evi deprem , sel , erozyon gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın , hırsızlık ve su sızıntısına kadar birçok konuda güvence altına aldığını söyledi .
Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Bursa ' da bir ev sigortasının ortalama 190 , İstanbul ' da ise 200-250 lirayı geçmediğini belirten Ekşioğlu , bu rakamın Karaman ya da Aksaray gibi deprem riski bulunmayan illerde ise 100 lirayı aşmadığını vurguladı .
Zerrin Ekşioğlu , sigorta pazarının geçmiş yıllara oranla büyüdüğünü ancak henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını da kaydetti .
11 . 06 . 2010 10 : 42 : 03