Doğu Karadeniz Kültür Ve Doğa Turizmi Sempozyumu

Artvin Valiliği ve TÜRSAB işbirliğiyle "Doğu Karadeniz Kültür ve Doğa Turizmi Sempozyumu" Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

  Sempozyumun sunumu Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç . Dr . Aydın Tüfekçioğlu tarafından slayt şeklinde gerçekleştirildi . Sempozyumun açılış konuşması TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy tarafından yapıldı . Ulusoy konuşmasında , " Artvin eksikliği giderilmesi gereken bir yerdir . Günü birlik tüketilecek bir yer değildir . İnsanların artık doğa ile barışık olması gerekir . Altını , gümüşü bulabilirsiniz ama ekmeği suyu bulamazsınız . Doğayı tahrip etmeye , doğayla oynamaya kimsenin hakkı yoktur . Yaşadığımız yüzyıl çevre odaklıdır . Çevreye sahip çıkarak doğal kaynakları koruyarak gelişimi sağlamalıyız . Bu yöre etnik kimliğe bakmadan cebindeki ay yıldızlı nüfus cüzdanıyla ülkesine sahip çıkanların yaşadığı bir yöredir . Artvin bu açıdan çok şanslıdır . Bu yörenin insanı zor şartlarda yaşıyor olmasına rağmen sahip oldukları doğayla yaşadıkları için çok şanslıdırlar . Bu bölgede bilinçli bir gelişme sağlanmalı . Yaylaların özellikleri bozulmadan , betonarmeye teslim edilmeden turizme açılmalı . Konaklama yerleri ahşap olmalı . Yollar asfalta teslim edilmemeli . Her şey doğal olmalıdır . Çünkü buraya gelen insanlar , geldikleri yerlerde zaten bütün konforlara sahipler . Böyle yerlere doğa ortamda vakit geçirmek için geliyorlar " dedi .
" Artvin aslında bir kültür başkentidir " diyen Ulusoy " Görünen kültür başkentleri vardır . Bir de görünmeyen kültür başkentleri vardır . O da Artvin ' dir . Artvin için çok güzel bir gelişme en geç 2011 yılında gerçekleşecek . Uluslararası su sporları organizasyonu Artvin ' de yapılacak . Bizim vazifemiz tanıtım . Bu bölge içinde yapılması gerekenleri elbirliğiyle mutlaka yapacağız . Biz ülkemizde huzursuzluk olsun istemiyoruz . Dil , din ve ırk ayrımı yapmıyoruz . Bizi kimse kaşımasın . Onlar kendi tarihlerine baksınlar . Yaptıkları katliamlara baksınlar . Bizi kaşıyanların tırnaklarında çıkanlar onlara zarar verir " diye konuştu .
İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Recai Delibaşıoğlu ise yaptığı konuşmada , " Ben bugün burada üç vasıfla konuşuyorum . TÜRSAB ' da Başaran Ulusoy ' un mesai arkadaşı , Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı ve bir Artvinli olarak İstanbul ' a Üniversite ' ye gittik geri gelmedik . Bu bizim ayıbımızdır . Bir buçuk yıldır Artvinliler Hizmet vakfı başkanıyım . Artık vefa borcumu ödemek için çalışıyorum . Biz Artvin ' in eğitimi ile gurur duyardık . Hep ilk sıralarda yer alırdık . Ancak şimdiki duruma bakınca üzülüyorum . Eğitimde son sıralardayız . Artvin ' e bir marka oluşturmalıyız . Diğer illerin kendine özgü kayısısı , şeftalisi var . Artvin ' in de balı var . Artvin balını dünya markası yapmamız lazım . Başaran beyin bir jestini de açıklamak istiyorum . Kendisi Macahel ' de üretilen balın büyük bir kısmını satın alacağını belirtti . Sayın valimizin kıymetini bilin çalışkan bir validir . Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşmemizde ' ben size Türkiye ' nin en genç ve çalışkan valisini gönderdim . Bunun için kararname değiştirdim ' dedi " ifadelerini kullandı .
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ise konuşmasında , " Biz tanıtımda belli bir yol aldık . Artvin Coğrafyası zor bir coğrafya , yaşam zor . Yüzde 57 ' si ormanla kaplı . Bu şartlarda yaşam alanları oluşturmakta çok zor . Coğrafyası çok güzel , bu güzelliği kaybederse Artvin ekmeğini kaybeder . Devlet enerji yatırımları yapıyor . Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden birine sahibiz . Bunun boşa akmasını önlemek enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor . Eğitimle ilgili de , üniversitemiz ilimize büyük katkı sağlayacaktır . Biz doğal güzelliklerimizi değerlendirmeyi şu ana kadar başarabilmiş değiliz . Avrupa bu anlamda bizden kat kat fazla gelir elde ediyor . Bu konuda doğru bir çalışma sistemi geliştirmeliyiz . Artvin insanı çok şükürnaz bir yapıya sahip . Her zaman devletine saygılı . Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi vermesine rağmen yinede şükreden bir insanımız var . Biz turizmi öğrenmek istiyoruz . Bu yörenin insanının turizmden ekmek yemesini istiyoruz . Sayın Başaran Ulusoy bu yöreye borcu olduğunu söylüyor . Bende Artvin Valisi olarak Artvinliler ' i temsilen bu borcun ödenmesini talep ediyorum " şeklinde konuştu .
Katkıda bulunanlara plaket ve hediyeler verildi . Vali Yemlihalıoğlu , ilimizde bu etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olanlara plaket takdim etti .