AİHM kararı emsal oldu, Savcı Özdemir'e avukatlık yolu açıldı (Özel)

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edilen eski Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir'in, eski Savcı Sacit Kayasu

  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK ) tarafından meslekten ihraç edilen eski Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir ' in , eski Savcı Sacit Kayasu ' nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' ne ( AİHM ) açtığı davayı kazanmasını emsal göstererek Diyarbakır Barosu ' na yaptığı avukatlık müracaatı kabul edildi . Özdemir ' in avukatlık yapıp yapamayacağı Barolar Birliği ' nin vereceği cevap doğrultusunda netlik kazanacak .

Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK tarafından meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu ' nun AİHM açtığı davada Türkiye ' nin 41 bin Euro tazminata mahkum edilmesi ve Kayasu ' nun avukatlık yapabilme iznini geri alması , Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir için de emsal oldu . AİHM ' in Türkiye ' yi tazminata mahkum ettiği karar sonrası Kayasu ' nun avukatlık yapma yetkisini aldığını hatırlatan Özdemir , kendisinin durumunun da Kayasu ile çok benzer olduğunu belirterek Diyarbakır Barosu ' na başvurdu . Barodan olumlu cevap alan Özdemir hakkındaki karar , Barolar Birliği ' nin kararıyla netlik kazanacak .

HSYK ' nın meslekten çıkarma , disiplin cezaları ve benzer konularda çok büyük yetkileri olduğunu hatırlatan ve bu kararlarla ilgili başvuralacak bir idari merciin olmamasından yakınan Özdemir , HSYK kararlarının adeta krallık hükmü gibi olduğunu dile getirdi . İstanbul ' daki ofisinde Cihan ' ın sorularını cevaplandıran Özdemir , Sacit Kayasu , Ferhat Sarıkaya ve benzer durumdaki birçok kişi hakkında meslekten ihraç kararı verildiğini ve kendisi de dahil bu isimlerin hiçbir yere başvuramadığını hatırlattı .

Hakimlikten atılan Sacit Kayasu ' nun AİHM kararının ardından avukatlık için başvurduğu İstanbul Barosu ve Barolar Birliği arasındaki hukuki süreci anlatan eski Savcı Necati Özdemir , kendi durumunun da Kayasu ile aynı olduğunu ifade etti . Kendi hakkında verilmiş herhangi bir ceza olmadığını , sadece HSYK ' nın meslekten çıkartma cezası olduğunu belirten Özdemir , " Sacit beyin kararı hepimiz için , HSYK mağdurları için bir emsal oldu . Ben de bu karar doğrultusunda Diyarbakır Barosu ' na başvuruda bulundum . Diyarbakır Barosu , başvurumu inceledi ve AİHM kararı doğrultusunda avukatlık başvurumu kabul etti . Bundan sonraki süreçte dosyam , Barolar Birliği ' ne gidecek ve umuyoruz ki , Sacit beyde olduğu gibi benim başvurum da kabul edilecek . Bir ay içerisinde karar verileceğini tahmin ediyoruz . " şeklinde konuştu .

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNDE HSYK KISMEN DÜZENLENİYOR

Necati Özdemir , Anayasa değişiklik paketinde yer alan HSYK ' yı ilgilendiren değişikliklerle ilgili soruları ise şöyle cevaplandırdı , " HSYK kararlarının mağduriyete yol açtığı , çok uzun süredir herkes tarafından biliniyor . Parlamento bu mağduriyetleri ve hukuksuzluğu giderebilmek için HSYK kararları karşısında yargı yoluna başvurma hakkı getiriyor . Bu çok ciddi ve önemli bir olay . Meslektaşların hakim ve savcıların güvencesiz olmaktan kurtarılması demektir . Kısmi bir düzenleme yapılıyor . Sadece meslekten çıkarmalara karşı bir düzenleme , diğer cezalar için şu an için bir düzenleme yok . Ama bu bir adımdır . Önümüzdeki süreçte diğer cezalar için de yargı yolunun açılacağını umut ediyorum . "

Konuşmasının sonunda Özdemir , Sacit Kayasu olayında AİHM ' nin verdiği 40 bin euroluk para cezası ve benzer konularda tazminatı devletin değil , bu kararı verenlerin ödemesi gerektiğinin altını çizdi .