Obama petrol sektörüne baskıyı artırıyor

Obama yönetimi, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısına karşılık petrol sektörü üzerindeki baskıyı artırıyor.

Obama petrol sektörüne baskıyı artırıyor
ABD Başkanı Obama'nın petrol şirketi BP'ye yönelik bugüne kadarki en sert ifadeleri kullanmasından bir gün sonra, İçişleri Bakanlığı, deniz dibi sondaj çalışmaları için daha sıkı yeni kurallar yayımladı.

Bundan böyle petrol şirketleri, keşfe başlanmadan önce, kuyuyu çalışırken mühürlemeye imkan veren özel kapakçığın çalıştığını, bağımsız bir kurumdan belgelemek zorunda.

Deepwater Horizon platformundaki patlamaya bu aracın arızalanması sebep olmuştu. Washington zaten 150 metreden daha derin sularda sondaj çalışmalarına altı aylık moratoryum uyguluyor.

Kamuoyunda krizin çözüm şekli hoşnutsuzluğa neden olmuştu.

Başkan Obama gelecek hafta bölgeyi dördüncü kez ziyaret edecek.

KÖRFEZİN TEMİZLENMESİ YILLAR ALABİLİR

Meksika Körfezi'nin temizlenmesinden sorumlu Amerikalı Sahil Koruma Amirali Thad Allen, dün Meksika Körfezi'nde petrol sızıntısının yol açtığıi kirliliğin tamamen giderilmesinin yıllar alabileceğini söyledi.

Allen, petrol devi BP'nin sızıntıdan etkilenen insanlara ve işletmelere yardım etmekte daha iyisini yapabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama da bir kez daha Meksika Körfezi'nde BP'nin işlettiği platformdan petrol sızıntısı karşısındaki tutumunu savundu.

Obama, NBC televizyonuna bir mülakat verdi ve sızıntıdan etkilenen herkese uygun şekilde bu durumun bedelinin ödeneceğini söyledi.

Başkan Obama kendi ifadesiyle "kime tekme vurulması gerektiğin iyi bilen" işçiler ve uzmanlarla görüştüğünü belirtti.

Obama ayrıca BP Genel Müdürü Tony Hayward'ın, afetin sonuçlarının, aşırı olmayacağı yolundaki sözlerini de eleştirdi.

Obama, Hayward'ın bu sözlerinden sonra, kendisi için çalışamayacağını ifade etti.

Kaynak: bbc/türk