Ato Başkanı Aygün'den, Kılıçdaroğlu'da Hayırlı Olsun Ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin dış politikasında bir eksen kayması olduğu yönündeki yorumlarla ilgili olarak, "Eğer kaynayan bir coğrafyada nükleer silahlara kapı aralayacak politikalarını oluşmasına katkı verirseniz bu son derece tehlikeli bir girişimdir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin dış politikasında bir eksen kayması olduğu yönündeki yorumlarla ilgili olarak, "Eğer kaynayan bir coğrafyada nükleer silahlara kapı aralayacak politikalarını oluşmasına katkı verirseniz bu son derece tehlikeli bir girişimdir. O açıdan biz CHP olarak öteden beri nükleer silahlara karşıyız, bu bölgede Türkiye dahil, altını özenle çiziyorum, İsrail dahil, İran dahil hiç kimsenin nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz. Bu konuda daha
açık, daha net politikaların oluşturulmasından yanayız" dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve beraberindeki heyet, CHP Genel Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Aygün, Kılıçdaroğlu'nun ekonomi üzerindeki tecrübelerinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, kendisiyle uyum içinde çalışacaklarına yürekten inandıklarını söyledi. Kendileri için en önemli şeyin Türkiye'de üretimin artması olduğunu belirten Aygün, dünyadaki rakipleriyle aynı güçte rekabet etmek istediklerini söyledi. Aygün, 90 kiloluk bir
boksörle, 50 kiloluk bir boksöre 'haydi maç yapın' denildiğini belirterek, bu maçın sonucunun baştan belli olduğunu söyledi. Ara malı ithalatında yüzde 60 artış olduğunu da kaydeden Aygün, Türkiye'nin montajcı ülke haline geldiğini söyledi. Aygün, vergi ve SSK borçlarının yapılandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Aygün konuşmasının sonunda Kılıçdaroğlu'na hazırladıkları ekonomi, tarım ve hayvancılık konularında üç raporu da takdim etti.
Kılıçdaroğlu da, ATO'nun ekonomiyi yakından izlediğini ve irdelediğini belirterek, hazırladıkları aylık raporların çok önemli olduğunu söyledi. Esnafın, tüccarın, sanayicinin ve tüm halkın iktidarının geleceğini ve bu sorunları çözeceklerini, çözmek zorunda olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Biz bu sorunları dışarıdan alınan reçetelerle değil, sizlerin düşünceleriyle çözmeye kararlıyız. Eğer bir borç veya yüklenen faiz, esnaf için, sanayici için, tacir için ödenemez noktaya gelmişse, bu bir sonuçtur;
izlenen ekonomik politikaların getirdiği bir sonuçtur. Bu sonucun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Güçlü ülke olmanın üreten ülke olmaktan geçtiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Türkiye izlenen yanlış politikalar sonucu, üretemeyen ama tüketen ülke konumuna geldi" dedi.
Ara malı başta olmak üzere ithalatın arttığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Sizin söylediğiniz gibi 50 kiloluk bir boksörle, 80 kiloluk bir boksörü aynı kürsüye çıkardık, bir de 'niye yenmiyorsun?' diye suçladık. Nasıl yenecek? Koşullar çok farklı" diye konuştu.
Reçete arayışında olmadıklarını, çözümlerin zaten belli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyetinin özellikle ekonomik süreç açısından baktığınızda önemli bir birikimi var, kurumları var. Bu kurumlar sağlıklı harekete geçirilirse, ben Türkiye'de çözülemeyecek sorunun olmadığı kanısındayım" dedi.

TÜRKİYE'NİN EKSEN KAYMASI
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Kılıçdaroğlu, son dönemde Türkiye'nin dış politikasında eksen kayması yaşadığına ilişkin yorumların ve BM Güvenlik Konseyi'nin dün İran'a yaptırım kararının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:
"Türkiye konumu gereği dünyanın çok önemli bir alanında bulunmaktadır. Biz bu coğrafyada, Türkiye, İsrail, İran dahil hiçbir komşumuzun nükleer silaha sahip olmasını istemeyiz. Eğer barışı Ortadoğu coğrafyasına egemen kılmak istiyorsak, nükleer silahlardan sadece bu bölgenin değil, dünyanın da arındırılmasını istiyoruz. Çünkü bizim temel felsefemiz, amacımız, barışı egemen kılmaktır. Ama eğer kaynayan bir coğrafyada nükleer silahlara kapı aralayacak politikalarını oluşmasına katkı verirseniz bu son
derece tehlikeli bir girişimdir. O açıdan biz CHP olarak öteden beri nükleer silahlara karşıyız, bu bölgede Türkiye dahil altını özenle çiziyorum, İsrail dahil, İran dahil hiç kimsenin nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz. Bu konuda daha açık, daha net politikaların oluşturulmasından yanayız."

"GÜRSEL TEKİN İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİZ"
Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine yarın CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile görüşeceklerini belirterek, "Niye görüşmeyelim?" dedi. Güneydoğu seyahatinin ne zaman ve hangi ilden başlayacağının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, programın henüz netleşmediğini belirterek, " Güneydoğu'ya gittiğimizde CHP'nin politikalarını anlatacağız" dedi.
Öte yandan, Kılıçdaroğlu'nun makam odasının önü, genel başkan seçilmesinin ardından gönderilen tebrik çiçekleriyle adeta botanik bahçesine dönüştü. Çiçeklerin neredeyse tüm koridoru kapladığı görülürken, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın odasının önündeki çiçek yoğunluğu da dikkat çekti.