Thy Genel Müdürü Temel Kotil, Miad'ın Konuğu Oldu

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Temel Kotil,"En çok uçan havayolu sıralamasında 2010 sonu itibariyle dokuzuncu olacağız

  Türk Hava Yolları ( THY ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Temel Kotil , " En çok uçan havayolu sıralamasında 2010 sonu itibariyle dokuzuncu olacağız . Hala meyve verecek çok ağacımız olduğunu biliyoruz . Geçen yıllara oranla yolcu sayımızda yüzde 29 , kapasitemizde ise 23 artış var . Geçen yıl iç hatlarda yüzde 5 , dış hatlarda yüzde 21 büyüme sağladık ' " dedi .
MİAD ' ın Genç MİAD Yürütme Kurulu tarafından İstanbul Güneşli ' de ki merkezinde düzenlenen " Dünya Piyasasında Küresel Oyuncu Olmak " konulu 11 . Fikir Platformu toplantısının konuğu olan THY Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç . Dr . Temel Kotil , THY ' nın gerçek değerinin şu andaki borsa değerinin üstünde olduğunu da söyledi .

THY İŞ DÜNYASI İLE ÖZEL ANLAŞMA YAPSIN
Yaklaşık 100 ' e yakın MİAD üyesinin katıldığı toplantının açılışında konuşan MİAD Başkanı Yunus Akdaş , Malatya ' ya yapılan seferlerin aksamaması konusunda espri yaparak ; " Hollanda Havayolları KLM ' nin işadamlarıyla özel anlaşmalar yaptığına dair haberler okudum . THY da iş dünyasını temsil eden derneklerle veya iş adamları ile sözleşmeler yaparsa iyi olur kanaatindeyim " dedi .
Genç MİAD Yürütme Kurulu Başkanı M . Onur Karadağ , Genç MİAD ' ın Eğitim , Sosyal İşler , Dış İlişkiler , Teşkilatlanma ve Mali İşler Komisyonları olduğunu belirterek , bunların yaptığı faaliyetlerle ilgili bilgi verdi .

DÜNYADAKİ CİRODAN DAHA FAZLA PAY İSTİYORUZ
MİAD toplantı salonda bulunan Turgut Özal portresine bakarak , " Ne kadar önemli benim için bilemezsiniz . Havacılığa burs verilmiyordu . Onun döneminde burs alıp okuyabildim " diyen THY Genel Müdürü Temel Kotil , konuşmasını şöyle sürdürdü .
" Dünya havacılığının toplam cirosu 500 milyar dolar civarında . Bu ciro içinde bizim payımız yüzde 1 . 3 oranında . 500 milyar doların hepsini değil ama yüzde 1 . 3 ' ten daha fazlasını istiyoruz . Bütün çalışmalarımız buna yönelik . Yaklaşık 6 milyar dolarlık toplam gelirimizin yüzde 62 ' si yurt dışından temin ediliyor . Paranın çoğu dışarıda . 4 ayda 24 yurt dışı hattı açtık . En çok uçan hava yolu sıralamasında yıl sonunda dokuzuncu olacağız . Dünyanın 14 ' üncü büyük havayoluyuz . Demek ki boyumuzdan daha büyük
işlere kalkışıyoruz . Bu bizi her zaman genç , her zaman stres altında tutuyor . Dünyanın en büyük hava yolu şirketi olmak istiyoruz . Şimdi 59 yeni uçak geliyor . Ektiğimiz fidanlardan daha meyve alamadıklarımız var . "

2010 YILI SONUNDA HEDEF 31 MİLYON YOLCU
THY Genel Müdürü Temel Kotil , dünyada kendi boyutunda en hızlı büyüyen hava yolu şirketi olduklarına da dikkati çekerek , açılacak 14 Hatla 2010 Yılı Sonu itibariyle 31 milyon yolcu sayısına ulaşmayı hedeflediklerini de söyledi .
Kotil , THY ' nın rakipleri ile karşılaştırıldığında pazar değerini en fazla arttıran havayolu olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi :
" 2008 ' deki krizlere rağmen şirket büyümesini sürdürerek , borsa değerini 4 kat artırdı . Biz artık özel bir şirketiz yüzde 51 halka açık yüzde 49 kamu payımız var . Bir özel şirketin cesaretiyle riskleri alarak 2006 ' da olduğu gibi kendi krizimizi yaratarak büyüyoruz . Şu anda dünyanın 170 noktasına sefer düzenliyoruz . Haftada 5 bin frekans yapıyoruz . Bu rakamı 10 bine çıkarmak hedeflerimizden sadece biri . Sürekli kendimize yeni bahçeler açıyoruz . Ağaçlar büyümeden yenilerini dikiyoruz . Bahçemizde devamlı
küçük fidanlar oluyor . Bu bize kesintisiz büyümeyi sağlıyor . Her açılan hatla şirketin olgunlaşmamış bir halde tutuyoruz . Bu belki iyi bir şey değil . Ama şirketin dinamikleri çok güçlü olduğu ve yılda yarım milyar doları kar olarak gördüğümüz için yeni bahçeler açmakta bir mahsur bulmuyoruz . Nasıl olsa iyi paralar kazanıyoruz . "

EN ÇOK NOKTAYA UÇAN HAVAYOLU SIRALAMASI
2010 Ocak ayından buyana yolcu sayısının yüzde 25 arttığını da açıklayan Kotil , Ocak-Mart 2010 döneminde Avrupa Havayolları Birliği ' ne üye havayollarının tümünde arz edilen koltuk kilometre azalması gerçekleştiğine de işaret etti .
" İlk dört ayda THY arzını yüzde 26 . 5 arttırmıştır . Yolcu sayısı ve yolcu gelir kilometrede Avrupa ortalamasının çok üzerinde artış başarılmıştır . Nisan 2010 itibari ile pazar payımız yüzde 8 . 4 ' e yükselmiştir . Sektörde , talebin yoğun olarak gerçekleştiği bölge Avrupa ' dadır . Asya , Avrupa ' yı takip etmektedir . Avrupa-Asya koridoru , kıtalar arası seyahatlerin 2/3 ' lük bir bölümünü oluşturmaktadır ve Afrika ve Ortadoğu ' nun gelişimi kayda değerdir . İstanbul Atatürk Havalimanı ' ndaki büyüme THY ' nin katkıları ile
sağlanmıştır . Yolcu sayısını önemli ölçüde arttıran tek meydan Atatürk Havalimanı olmuştur . 2009 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı yolcu sayısındaki artış oranı yüzde 5 . 2 ' dir . Büyüme oranı yüzde ise 10 . 1 ' dir . Diğer havayollarının yolcu sayısındaki yüzde azalış oranı yüzde -4 , 3 ' tür . "

FİLOMUZ İKİ KAT BÜYÜDÜ
Yaptıkları -Barcelona takımı gibi- sponsorluk anlaşmalarıyla kurumun marka değerini artırdıklarını bildiren Temel Kotil , Avrupa ' da yaptırdıkları bir araştırmada akla gelen havayolları sıralamasında THY ' nin İspanya ' da yüz kişiden biri , Almanya ' da yüz kişiden ancak dördü tarafından söylendiğini belirterek , " Bugün İspanya ' da bizi bilmeyen yok gibi . Tanıtım için 70 milyon dolar kaynak ayırdık . Bu Kültür ve Turizm Bakanlığının ayırdığı pay 100 milyon dolar . Gelecek yıllarda bu rakamı yakalayacağız " dedi .

HEM FİLO HEM DE ELEMANDA ARTIŞ
Bin 800 pilot , 4 bin kabin personeli ne bu yıl bin 500 daha ekleneceğini söyleyen Kotil , " Filomuz son 6 yılda iki kat büyüdü . Türk Hava Yolları , 105 uçağın alımını kapsayan bir master plan hazırladı . Bu çerçevede , geniş gövdede 10 Airbus 330 , 2 Kargo ve 12 Boeing 777 uçak siparişi verildi . 2010 başında , 20 ' si kesin , 10 ' u opsiyonel A320 uçakları sipariş edildi . Bu uçaklar filomuza 2011-2012 yıllarında katılacaktır . Öte yandan , 20 ' si kati 15 ' i opsiyonel toplam B737 NG sipariş edilmiştir . Bizi atakta gören
Luftansa ' da hemen yeni uçak siparişi verdi . Ekonomik sınıfta en iyi hizmet ödülünü aldık . Kalitemizle ' en ' leri almaya ve rakiplerle hem fiyat hem de hizmetle rekabet etmeye hazırız . İyi olan kazansın " şeklinde konuştu .

GENEL MÜDÜRÜ BAŞARIYA KATKISI YOKTUR
Toplantı sonunda MİAD Üyelerinden gelen soruları yanıtlayan THY Genel Müdürü Temel Kotil , Türkiye ' deki başarılı çalışmaların kişilere bağlı olduğu , kişilerin kurumların başından gitmesiyle kurumun tekrar eski haline geri döndüğü , bunun engellenmesinin nasıl olabileceği yönündeki bir soruyu ; " Bizim yaptığımız çalışmalarda bize söylenen şey herhangi bir başarı varsa Genel Müdürün buna katkısı yoktur , başarı kurulan organizasyonun sonucudur . THY daha önce hiç piknik yapmıyordu şimdi piknik yapıyor . Mail
grubu yoktu şimdi var . Çalışanın şirketi sevmesini engelleyebilecek hiçbir neden yok . Bunu bilmek adım atmak için yeterli " dedi .
Toplantı sonunda Türk Hava Yolları ( THY ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Temel Kotil ' e MİAD adına Prof . Dr . İlhan Erdoğan tarafından bir plaket , Muammer şahin tarafından da Malatya kayısı ürünleri verildi .
Bu sırada MİAD üyelerinden " THY uçaklarında Malatya Kayısısı verilsin " talebi gelmesi Temel Kotil dahil tüm katılımcıların tebessümüne yol açtı .