Özince: Çin bankaları yükselişte, hangi koşullarda rekabet edeceğimizi ölçmemiz lazım

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Uzakdoğu ülkelerinin hem ölçek açısından hem kendi ekonomileri ve insan gücü açısından çok avantajlı çık

  Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince , Uzakdoğu ülkelerinin hem ölçek açısından hem kendi ekonomileri ve insan gücü açısından çok avantajlı çıkışlar içinde olduğunu söyledi . Avrupalı bankacıların , ' Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 bankasına en az 3–4 Çin bankasının gireceğini ' söylediğine dikkat çeken Özince , " Bu son derece önemli bir noktadır . Hangi koşullarda rekabet edeceğimizi ölçmemiz lazım . dedi .

İş Bankası tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ( BTSO ) Konferans Salonu ' nda düzenlenen ' ' Değişen Gündem ve Yeni Konumlanma ' ' konulu İş ' le Buluşmalar Toplantısı ' nda konuşan Özince , Türk bankacılık sektöründeki gelişmenin teknoloji , para ve pulla değil kaliteli insan kaynağıyla yaşandığını söyledi . Özince , İstanbul ' un büyük finans merkezi haline gelmesinde de kaliteli insan kaynağının etkili olacağını ifade etti .

Dünya bankacılığının dünya ekonomisini ve siyasetini olumsuz etkileyecek sürece sokulduğuna işaret eden Özince , şöyle konuştu : " Dünya bankacılığı daha çok gelişme potansiyeline sahipken ve buna dünya insanının refahı için ihtiyaç varken iskambil kağıtlarından yapılan kuleler gibi bir çöküş yaşandı . Avrupa ' nın sayılı 30 bankasının önemli bölümü devlet kontrolüne geçmiş durumda . Dünyada yaşanacak bankacılık krizinin politik sonuçları daha uzun yıllar gündemi meşgul edecek . Türkiye , bu krizde bankacılık sektörü açısından olumsuz etkilenmedi . Bütün yakınmalara rağmen reel sektör nispeten az etkilendi . Talep daralması oldu . Üretim ve istihdam azalmasının acıları meydanda . 2001 krizinde bankacılık sektörü , çalışanlarının yüzde 30 ' unu kaybetmişti . O rakamları , 2001 istihdamını yakalamamız 9 yılı aldı . "

Kriz sonrasında kimin nerede olacağının çok önemli olduğunu ifade eden Özince , sözlerini şöyle sürdürdü : " Görüldüğü gibi Uzakdoğu ülkeleri hem ölçek açısından hem kendi ekonomileri ve insan gücü açısından çok avantajlı çıkışlar içindedir . Avrupalı bankacılar , önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 bankasına en az 3-4 Çin bankasının gireceğini söylüyor . Bu son derece önemli bir noktadır . Hangi koşullarda rekabet edeceğimizi ölçmemiz lazım . Bunu devlet politikalarına yansıtmamız lazım . "

Türkiye ' nin mali disiplin açısından izlediği politikaların işe yarayacağının görüldüğünü dile getiren Özince , 2000 ' li yıllarda yakalanan özel sektör inisiyatifiyle büyümeyi yeniden yakalamak gerektiğini sözlerine ekledi .

BTSO BAŞKANI SÖNMEZ : EURO BÖLGESİNE ÜRÜN SATMAKTA ZORLANACAĞIZ

BTSO Başkanı Celal Sönmez ise , dünya ekonomisinde etkileri uzun sürecek yeni durumların oluştuğuna işaret etti . Euro bölgesinde ürün satmakta sorun yaşayacaklarını hatırlatan Sönmez , " 3 , 5 milyon resmi işsize iş bulmak , yeni işsizlere iş alanı açmak için erekli büyümeyi sağlamak zorundayız . " dedi .

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da , şirketinin büyümesinde sürekli yenilik aramasının etkili olduğunu belirterek , büyüme konusundaki tecrübelerini anlattı .