Altın Koza Festivali'nin Ertelenmesine Tepki

Adana 17

  Adana 17 . Uluslararası Altın Koza Film Festivali ' nin başlamasına bir hafta kala Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği tarafından iptal edilmesine festival ekibi tepki gösterdi . Açıklamada , " Aylardır çeşitli nedenlerle Kültür Bakanlığı ' nın da bilgisi dahilinde festivali ertelemek için devreye giren ama bir türlü sığınacağı bir gerekçe yaratamayan Belediye ' nin imdadına İsrail yetişmiştir " denildi .
Altın Koza Film Festivali ' nde görev alan Dünya Sineması bölümü koordinatörü Ahmet Boyacıoğlu , Festival danışmanları Alin Taşçıyan , Aslı Selçuk , Esin Küçüktepepınar , Dünya Sineması bölümü koordinatörü Başak Emre , Ulusal ve Uluslararası Kısa Film bölümü Koordinatörleri Yıldız ve Hilmi Etikan , Festival Sinema Programları Genel Koordinatörü Kadir Beycioğlu , Altyazı ve Salon Koordinatörü Oktay Bulgay ortak bir açıklama yaparak bütün bağlantıları yapılmış uluslar arası organizasyonun bir hafta kala ertelenmesine tepki gösterdiler .
Yapılan açıklamada , son günlerde yaşanan trajedilerin acısının yürekten paylaşıldığı , bu noktada festivale katılacak uluslar arası yönetmen ve sanatçıların vereceği barış mesajlarından da dünya kamuoyunun mahrum bırakıldığı ifade edildi .
Adana Belediyesi ' nin İsrail ve PKK saldırılarını gerekçe göstererek aldığı ' erteleme ' kararının kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada , " Adana Belediyesi , aradığı gerekçeyi bulduğunu düşünerek son derece dayanaksız bir erteleme kararı almıştır . Aslında festivalin ' iptali ' anlamına gelen bu sözde erteleme , terörizmin sindirme ve yıldırma amacına hizmet etmektedir . Festivalin bu yıl " Filistin : Barışa Hasret " başlıklı özel bölümündeki filmlerin ve sinemacıların Altın Koza ' yı bir dayanışma ve buluşma noktası olarak kullanma şansı ellerinden alınmıştır . Dün bu talihsiz karardan habersiz Filistinli sinemacılardan festivalimize gelen destek mesajlarına ekibimiz bir yanıt vermekte çaresiz kalmıştır . Angelopoulos gibi dünyaca ünlü yönetmenlerin Adana ' dan dünyaya verecekleri barış mesajlarının da önü kesilmiştir " denildi .

' KONSERLER İPTAL , FİLMLERE DEVAM ' TEKLİFİNE RET!
Sinema ve festivalin bir ' dayanışma ' platformu olduğu , sadece ' eğlence ' olarak asla kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada , 1995 ' te , kanlı kuşatmanın son günlerinde , tüm zorluklara rağmen Saraybosna Film Festivali ' savaşa karşı yaşam ' sloganıyla başlatıldığı , bu yıl Cannes Film Festivali , hapisteki İranlı Azeri sinemacı Cafer Panahi konusundaki dayanışmasıyla öne çıktığına dikkat çeken festival heyeti " Adana Belediyesi mevcut yönetimi ise kimseye danışmadan aldığı iptal kararına karşı yapılan her türlü yapıcı teklife karşı çıkmıştır . Belediye yönetimine " Konser etkinliklerini iptal edelim , film festivalini aynen yapalım , Filistinli sinemacıların seslerini dünyaya duyuracakları bu platformun önünü de kapatmayalım " önerisi tarafımızdan yapılmıştır . Ama bunun kabul görmemesi ' acıları paylaşıyoruz ' gerekçesini şüpheli hale getirmektedir . Bu erteleme/iptal kararı sadece Adana ' nın değil Türkiye ' nin prestijine uluslararası düzeyde zarar vermiştir . Dolayısıyla bu iptal Türkiye ' deki bütün kültürel ve sanatsal etkinliklere ve düzenleyen kişilerin birikim ve ilişkilerinde olumsuz etkiler yaratmıştır . Yıllardır büyük çabalarla biriktirilen emek ve saygınlık imajı onarılması güç yaralar almıştır . Festivaller uzun hazırlıklar gerektiren , aylar öncesinden planlanan , ' bugün değil başka gün gelin ' anlayışına sığmayan titiz bir çalışmanın ürünüdür .
Altın Koza Türkiye ' nin festivalidir ve son yıllarda uluslar arası çapta da önemli kazanımlar elde etmiştir . Dünyanın usta sinemacılarıyla bağlantıya geçilmiş , yerli ve yabancı konukların seyahat programları ayarlanmış , uçak biletleri kesilmiş , film gösterimleri önceden rezerve edilmiş , bedelleri ödenmiş , kopyalar festival ofisine ulaşmış , sadece filmler değil , usta sinemacı Angelopoulos ' un dünyaca ünlü set fotoğrafları sergisi festival merkezine ulaşmıştır . Bu durum manevi hasarın yanı sıra ortaya çıkan maddi hasarın boyutlarını da göstermektedir . Bunun hesabının sorulması gerekmektedir .
Biz Altın Koza Festivali programlarını hazırlayan ekip olarak , belediyenin erteleme kararının samimi olmadığını kamuoyuyla paylaşmak isteriz . Son derece talihsiz ve üzücü bir karardır . Altın Koza gibi barışçıl bir sanat etkinliğini politik bir skandala dönüştüren Adana Belediyesi yetkililerinin en kısa sürede ülkemiz , Filistin ve dünya kamuoyundan özür dilemelerini ve hesap vermelerini bekliyoruz . "