Belçika'daki bilim fuarına yoğun katılım

Belçika'ın başkenti Brüksel'de her yıl olduğu gibi Jubileum Park'ta gerçekleştirilen Bilim Fuarı'nın bu yıl matematik yarışmasıyla birleştirilmesiyle

Belçika'ın başkenti Brüksel'de her yıl olduğu gibi Jubileum Park'ta gerçekleştirilen Bilim Fuarı'nın bu yıl matematik yarışmasıyla birleştirilmesiyle çok daha yoğun bir katılım gerçekleşti. Sabah erken saatlerden itibaren fuara gelen ziyaretçiler, akşam vaktine kadar öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri inceledi. 60'tan fazla projenin sergilendiği fuarda, yaklaşık 15 proje de Lucerna haricindeki okul öğrencileri tarafından sergilendi. En az 1000 kişinin ziyaret ettiği tahmin edilen Bilim Fuarı'nda 12 bin Euro değerinde ödül dağıtıldı.

Fuarda bu yıl farklı olarak matematik yarışması da organize edildi. Matematik yarışmasına Flaman bölgesinden 900'e yakın öğrencinin kaydolduğu aktarılırken, fuar günü 441 öğrenci finalde ter döktü. İlkokul son sınıflar için düzenlenen bu sınavda Sint Robertus Koleji'nden Jonas Cambi birinci oldu. Ödülü ise SP.a Partisi vekillerinden Fouad Ahidar verirken, Ahidar yaptığı konuşmada hayranlığını gizleyemedi ve Lucerna Koleji öğrencilerine ve öğretmenlerine seslenerek: "Sizinle gurur duyuyorum." dedi.

Fuara ilk kez katılan Belçikalı öğrenciler de bu organizasyonun bundan önce katıldıkları programlardan çok farklı olduğunu dile getirerek, hayranlıklarını gizleyemediler. Belçikalı veliler de çocuklarının böyle bir organizasyonda yer aldıkları için çok mutlu olduklarını, çocuklarını bilim adamı gibi gördüklerini aktardı. Projeleri kendi çocuklarının ağzından dinlemenin de çok gurur verici olduğunu belirten aileler Lucerna Kolejleri'ne teşekkür ettiler. Böyle bir ortamın çocuklarının okul tercihinde de önemli rol alabileceğini belirten Belçikalı veliler, bu fuarın devamını heyecanla beklediklerini aktardılar.

Fuarı ziyaret edenler arasında eski Kültür Bakanı Bert Anciaux da vardı. Anciaux, Cihan'a yaptığı açıklamada, "Bundan önceki fuara da katılmıştım, bu yıl da seve seve katıldım. Şimdiye kadar 4-5 farklı projeyi görme fırsatım oldu. Hepsi mükemmel. Çocuklar projelerini sahiplenmişler ve çok güzel anlatıyorlar. Burada bilgilerini pratiğe döküyorlar ve daha iyi öğreniyorlar. Herkese tavsiye ederim. Bu çocuklar geleceğin kendisidir." dedi.

Ödül töreni ise görülmeye değerdi. Müthiş bir kalabalığın önünde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrenciler çeşitli hediyelerle ödüllendirilirken, 16 yaş üstü ve 16 yaş altı olarak iki kategori oluşturuldu. 16 yaş üstü projelerde birinciliği "Batt Rad" isimli projeleriyle Vesalius Enstitü öğrencileri, "Ultrasonlu araba yıkama" projesiyle Genk Lucerna öğrencileri ve "Sağlık" projeleriyle Gent Lucerna öğrencileri paylaştılar. 16 yaş altı kategoride "karbondioksit ve bitkiler" adlı projeleriyle Avrupa Koleji, "Araçlarda karbondioksit salınımını azaltma" projesiyle Brüksel Lucerna Koleji öğrencileri ve "Çölden enerji üretimi" projesiyle Genk Lucerna öğrencileri birinciliği paylaştı. Ödülleri ise Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet, Brüksel Bölge Hükümeti Bakanı Emir Kır ve Belçika Aktif Girişimciler Federasyonu Başkanı Musa Soydemir'den aldılar. Törende 2. ve 3.ler de ödüllerini Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir ve Standard Liege'in Türk kalecisi Sinan Bolat'ın elinden aldılar.

Pascal Smet yaptığı konuşmada, proje sahibi çocukları Belçika'nın geleceği olarak adlandırırken, fuarla ilgili çok memnun olduğunu aktardı. Smet, "Eğitim Bakanı olarak aslında bir nevi geleceğin bakanı da oluyorum. Buradaki çocuklarla birlikte gelecek için çalışıyoruz. Çocuklara burada yeteneklerini sergileme fırsatı veriliyor. Gelecekte kendine güvenen bireyler oluşması için burada Lucerna bütün imkânları kullanmış. Toplum hızla değişiyor ve eğitim de değişiyor. Teknoloji artık vazgeçilmez hale geldi. Lucerna bu değişimi çok iyi takip ediyor ve örnek davranışlarda bulunuyor." diyerek fikirlerini belirtti.

Lucerna Kolejleri Genel Koordinatörü Yüksel Kaya ise program sonunda Cihan'a verdiği demeçte şunları söyledi: "Günümüzde gençlerin matematiğe bilime ilgileri azalıyor. Eğitim Bakanı Pascal Smet'de buna değindi zaten. Bu fuar sayesinde öğrenciler sene başından beri bu işin içine giriyorlar ve öğrenerek kendilerini geliştiriyorlar. Hayata daha iyi hazırlanıyorlar. Bu da öğrencilerin bilime olan sevgisini artırıyor. Burada diğer okul öğrencileriyle de kaynaşma fırsatı buluyorlar ve bu yüzden entegrasyon açısından da bu fuarın çok önemli olduğunu düşünüyorum."