Son kritik madde de geçti, HSYK'nın yapısı değişiyor
TBMM Genel Kurulu, dün tarihi bir gün daha yaşadı. Anayasa değişikliği teklifinin 3 kritik maddesinden sonuncusu olan 23. madde 334 oyla kabul edildi.
Hakimler ve ...
TBMM Genel Kurulu, dün tarihi bir gün daha yaşadı. Anayasa değişikliği teklifinin 3 kritik maddesinden sonuncusu olan 23. madde 334 oyla kabul edildi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun yapısında değişiklik öngören maddenin oylamasına 409 milletvekili katılırken 73 oy da ret yönündeydi. 1 boş, 1 de çekimser oy kullanıldı. Sonuç, AK Parti Grubu'na büyük bir sevinç yaşattı. Daha önce, parti kapatmaları zorlaştıran 8. madde düşmüş, Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik öngören 17. madde ise 337 oyla kabul edilmişti. Böylece 8. maddede fire verince endişelenen AK Parti, diğer 2 maddeyi geçirerek moral buldu.
Teklifin 23. maddesiyle Anayasa'nın HSYK'nın yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda, HSYK'nın halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı da 12'ye çıkarılıyor. HSYK, 3 daire halinde çalışacak. Maddeye göre, HSYK'nın başkanı, adalet bakanı olmaya devam edecek. Adalet Bakanlığı müsteşarının kurulda yer alması uygulaması da sürecek. Kurulun, 4 asıl üyesi, yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileriyle, avukatlar arasından cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulu'nca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulu'nca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda dün sert tartışmalar yaşandı. CHP'li İsa Gök'ün, AK Partililere yönelik "Lanetleniyorsunuz" sözleriyle başlayan tartışma, benzer ağır ifadelerle devam etti. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de CHP'lilere '30 yıldır iktidara gelemediklerini' hatırlatarak esas lanetlenenin kendileri olduğunu söyledi. Canikli'nin konuştuğu sırada Gök'ün kürsüye yaklaşarak cevap vermesi üzerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, Gök'ün üzerine yürüdü. Kurt'u arkadaşları uzaklaştırmaya çalışırken, Gök eliyle 'gel' işareti yaptı. Kurt da Gök'ü dışarıya davet etti. CHP'lilerin araya girmesiyle Gök geriye çekilirken başkan oturuma ara verdi. Fakat gerilim arada da sürdü. AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç ise konuşmasında CHP'nin yaklaşan kurultayını hatırlatarak, "Parti Meclisi'ne girebilmek için bu kürsüyü reyting alanına döndürdünüz." şeklinde iğneledi.
ATATÜRK'Ü CHP'DEN KORUMAK İÇİN KANUN ÇIKARILDI
20. maddenin görüşmeleri sırasında da Atatürk tartışması yaşandı. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a İsmet İnönü'ye yönelik sözlerini hatırlatarak tepki gösterince, AK Parti Başkan Vekili Mustafa Elitaş da İnönü'nün paradan Atatürk resmini çıkardığını hatırlattı. Elitaş, "Atatürk'ü Koruma Kanunu ne zaman çıktı biliyor musunuz? 1951'de çıktı. Atatürk'ü kimden koruyordu biliyor musunuz? Atatürk'ün resimlerini indiren CHP'den korumak üzere Atatürk'ü koruma kanunu çıktı." dedi. Bu sözlere CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, "Dilinin altında bakla var. Aslında Atatürk'e sövmek istiyorlar ama dilleri varmıyor. İsmet Paşa üzerinden sövüyorlar." iddiasında bulundu. Karşılıklı suçlamalarla tırmanan gerilim üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin oturuma ara verdi. Tartışmalar arada da devam ederken CHP ve AK Parti milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.
Öte yandan Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimine ilişkin 18'inci madde için 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı. Komutanlara Yüce Divan yolunu açan 19. madde için de 337 kabul, 70 ret oyu verildi. 1 de boş oy kullanıldı. Anayasa Mahkemesi'nin çalışma ve yargılama usulünü düzenleyen 20. madde ise 71 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. 1 de çekimser oy çıktı. Askeri Yargıtay'a ilişkin düzenleme içeren 21'inci madde, 336 oyla kabul edildi. 71 milletvekilinin oyu da ret yönündeydi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri için hakimlik teminatı getiren 22. madde de 71 ret oyuna karşılık 337 'evet' oyuyla kabul edildi.
Zaman