Memura toplu sözleşmeye 336 evet oyu

TBMM'deki Anayasa değişikliği görüşmelerinde memura toplu sözleşme hakkını düzenleyen 6. maddeye 336 evet oyu çıktı. Teklifinin 7. maddesine ise 335 kabul, 69 ret oyu verildi.

TBMM'deki Anayasa değişikliği görüşmelerinde memura toplu sözleşme hakkını düzenleyen 6. maddeye 336 evet oyu çıktı. Teklifinin 7. maddesine ise 335 kabul, 69 ret oyu verildi. Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesine 336 kabul, 70 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada; 336 kabul, 70 ret oyu kullandı; 1 oy geçersiz sayıldı, 1 oy da boş çıktı.

Maddeyle, Anayasanın 53. maddesinin kenar başlığı ''Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme'' şeklinde değiştiriliyor. Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme hakkına sahip olacak. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Uzlaştırma Kuruluna başvurabilecek.

Uzlaşma Kurulu kararları, kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacak.

Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Uzlaştırma Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenecek.

7. madde

 Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesine 335 kabul, 69 ret oyu verildi. TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. 335 kabul, 69 ret, 3 çekimser oy kullanıldı, 1 oy da boş çıktı.

Maddeyle, Anayasa'nın "Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor. Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak.

Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.

Oylama sırasında CHP'li milletvekilleri, kabin perdeleri açıkken zarflara oy konulduğunu ileri sürerek itirazda bulundular. TBMM Başkanı Şahin, milletvekillerini uyardı.

GÖRÜŞMELERDEN

Oy kullanma işlemi sırasında muhalefet partileri milletvekilleri, bazı üyelerin kabinlerin ve katiplerin bulunduğu yerde durmalarından dolayı tepki gösterdiler. Bu nedenle zaman zaman tartışma çıktı.

Bu sırada CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile Devlet Bakanı Egemen Bağış ve AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında tartışma yaşandığı görüldü.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, muhalefete yönelik ''Grev hakkını öneriyorsanız elbette hesap kitap yapmışsınızdır, hele onu bir ortaya koyun görelim'' dedi.

Yazıcı, Anayasa değişiklik teklifinin 6. maddesi üzerinde sorulara verdiği yanıtta, teklifle birlikte memurlarla masaya oturulacağını ve görüşme değe sözleşme şeklinde karşılıklı hak ve menfaatlerin imkanlar ölçüsünde tartılacağını ve bir noktaya varılacağını kaydetti.

Uzlaşma olmazsa hakem kurulunun karar vereceğini belirten Yazıcı, ''İşçilerle ilgili yüksek hakem kurulu kararları kesindir ve toplu iş sözlemesi hükmündedir. Memurlarla ilgili düzenlemede de ayın husus gözetilmiş ve paralel sözcükler kullanılmıştır'' şeklinde konuştu.

''Niçin grev hakkı yok'' şekilde eleştirilerin olduğunu anımsatan Yazıcı, ''Bu konuda hazırlığınız varsa koyun ortaya. Biz memurlarımıza toplu iş sözleşmesi yapma hakkı getirdik, bunun altını belirgin şekilde çiziyoruz. Grev hakkını öneriyorsanız elbette hesap kitap yapmışsınızdır, hele onu bir ortaya koyun görelim'' dedi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, grevsiz toplu iş sözleşmesinin bir anlam taşımadığını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, ''12 Eylül hukukunu ortadan kaldıracağız derken tam tersi 12 Eylül hukukunun tahrip edemediklerini de ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz'' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, teklifin 6. maddesindeki düzenlemeyi eleştirirken ''şeker değil, zehir madde hince düzenlenmiştir'' dedi.

Düzenlemeyle toplu sözleşmelerde uzlaşma sağlanamaması halinde Uzlaşma Kurulunun vereceği kararların geçerli olacağını anımsatan Gök, Kurulun çalışanların sağlık yardımlarının kesilmesi yönünde karar verme yetkisinin bulunduğunu, böylece özel sigorta şirketlerine pazar oluşturulacağını ileri sürdü.

Gök, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşinin bir sigorta şirketinin olduğunu iddia etti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, CHP'li Gök'ün nesnel olmayan isnatlara dayanarak konuştuğunu ifade ederek, eğer varsa bu yöndeki dedikoduları konuşmasına mesnet yapmaya çalıştığını söyledi.


CNN Türk