Çiçekçi Esnafı Can Simidi Bekliyor

Mersin Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Şahbudak, çiçekçi esnafının çok zor durumda olduğunu ve kepenk kapatan çiçekçi esnaf sayısının arttığını söyledi.

Sektörde yaşanan sorun ve sıkıntıların yanı sıra çiçekçi esnafının beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Şahbudak, 1994 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından alınan ve '5 Nisan Kararları' olarak bilinen düzenlemelere dikkat çekti. Şahbudak, söz konusu kararla birlikte bugün hâla resmi daire ve belediyelerin çiçek giderlerine getirilen kısıtlamaların devam ettiğini, bu durumun da çiçek satışlarına büyük bir darbe indirdiğini öne sürdü.
Kararla birlikte sadece kamu kurum ve kuruluşlarda değil aynı zamanda özel sektörde de çiçek alımlarıyla ilgili kısıtlamalara gidildiğini ifade eden Şahbudak, bu durumun sektörün adeta kanayan yarası haline geldiğini bildirdi. Bugün marketlerde birçok gıda ürününün yanında çiçek satılmaya başlandığına işaret eden Ömer Şahbudak, çok fazla satılan bir ürün olmamasına karşın çiçeğin, çiçekçilerden alınması yerine marketlerin tercih edilmesinin de kendilerini rahatsız ettiğini anlattı. Cenaze ya da düğün
gibi çelenk gönderilen önemli günlerde, vakıfların 'çiçek yerine bağış' yöntemi uygulamasının da bir başka sorun olarak öne çıktığını belirten Şahbudak, çiçekçi esnafının da geçindirmekle yükümlü olduğu bir ailesi olduğunu ifade etti.
ÇİÇEKÇİ ESNAFI BAĞ-KUR VE SSK PRİMLERİNİ ÖDEMEKTE ZORLANIYOR
Türk toplumunda ailenin her zaman 'kutsal' bir kurum olduğunu anlatan Şahbudak, şöyle konuştu: "Biz, insanların geçim sıkıntısı içinde yaşamasını asla istemeyiz. Bu nedenle gerek hükümet, gerek diğer kurum ve kişilerin, çiçekçi esnafının da geçindirmekle yükümlü olduğu bir ailesi olduğunu unutmamaları gerektiğini düşünüyoruz."
Dünya ölçeğinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında kepenk kapatan esnafın sayısının çok ciddi boyutlara ulaştığını belirten Şahbudak, kendi mesleğini sürdürmeye çalışan çiçekçi esnafının aynı zamanda da kira, elektrik, su ve telefon gibi giderleriyle birlikte vergi, Bağ-Kur ve SSK primlerini ödemekte güçlük çektiğini söyledi.
Yaklaşan Anneler Günü'nden esnaf olarak çok fazla beklentileri olmadığını belirten Şahbudak, sözlerini şöyle tamamladı: "Ne yazık ki, çiçek artık maddi anlamda tasarruf yapılan konuların başında geliyor. Vatandaşların temel ihtiyaçların dışında harcamaya yönelmediğini söyleyebiliriz. Buna rağmen yine de esnaf, borçlarını kapatmak ve bir nebze de olsa soluk alabilmek için özel günleri bekliyor. Biz sektör olarak Anneler Günü'ne hazırız."