Çin'den Uygur bölgesini kalkındırmaya yönelik 1,5 milyar dolarlık yardım

Pekin yönetimi, 5 Temmuz kanlı olaylarına sahne olan ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne 10 milyar yüen (yaklaşık 1,5 milyar dolar)

Pekin yönetimi, 5 Temmuz kanlı olaylarına sahne olan ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne 10 milyar yüen (yaklaşık 1,5 milyar dolar) tutarında yardım yapılacağını bildirdi.

Çin'in Batıya açılmada en stratejik yeri olan Uygur bölgesine yapılacak söz konusu yardımın gelecek yıl 'ortaklar' olarak nitelenen 19 eyalet ve merkeze doğrudan bağlı şehirden yapılacağı kaydedildi. Merkezi hükümet tarafından Mart ayında Urumçi'de yapılan toplantıda belirlenen "ortak eyaletler", para yardımının yanı sıra eğitim ve personel eğitimi konularında da yardım edecek.

Çin medyasına göre, söz konusu yardım, merkezi hükümetin bölgeyi kalkındırma politikası kapsamında yapılıyor ve bölgeyi 10 yıl içinde orta halli refah toplumu seviyesine ulaştırmayı amaçlıyor. Yardımın ayrıca, bölgenin uzun vadeli istikrarı ve düzeni için de hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

Rexmi Xinhua ajansına göre, bölgenin görece daha gelişmiş olan Urumçi ve Karamay şehirleri dışında kalan bölümü bu yardımdan yararlanacak. Haberde, zengin başkent Pekin ve Guangdong eyaletinin Uygur bölgesinin en az gelişmiş Hotan ve Kaşgar şehirlerine, iklim koşullarındaki benzerliklerinden dolayı da kuzeydoğusundaki Heilongjiang, Jilin ve Liaoning eyaletleri de Sincan'ın Tacheng ve Altay şehirlerine yardım edeceği ifade edildi.

Çin yönetimi kısa süre önce de Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Sincan Uygur Özerk Bölgesi sekreterliği görevini 16 yıldır sürdüren 'Demir Yumruk' lakaplı Wang Lequan'in yerine daha ılımlı Zhang Chunxian'i atamıştı. Ayrıca Uygur bölgesinde devlet memuru olmak için Çincenin yanı sıra yerel dillerden birini de konuşma şartı getirilmişti. Son gelişmeler, Çin'in, resmi rakamlara göre yüzde 50'sini Uygur halkının oluşturduğu bölgeye yönelik 'kazanım' politikaları olarak yorumlanıyor.