Tacikistan'daki Hacı Kemal Tacik-Türk Lisesi'nden olimpiyat başarısı

Tacikistan'da Türk girişimciler tarafında açılan Hacı Kemal Tacik-Türk Lisesi öğrencileri, Azerbaycan'da düzenlenen 44. Uluslararası Mendeleyev Kimya

Tacikistan'da Türk girişimciler tarafında açılan Hacı Kemal Tacik-Türk Lisesi öğrencileri, Azerbaycan'da düzenlenen 44. Uluslararası Mendeleyev Kimya Olimpiyatları'nda büyük başarıya imza attı. Türk Lisesi öğrencileri 3 bronz madalya kazandı.

28 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında başkent Bakü'de düzenlenen kimya olimpiyatlarına Tacik-Türk Lisesi'nden 6 öğrenci katıldı. Öğrencilerden Alişer Rahimov, Saydali Holzoda ve Ulugbek Barotov bronz madalya kazanarak, hem ülkesini hem de okulunu en güzel biçimde temsil etti.

Azerbaycan'ın ikinci kez ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Mendeleyev Kimya Olimpiyatları'na 14 ülkeden toplam 87 öğrenci katıldı. Azerbaycan, daha önce 2000 yılında bu olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştı.

Mendeleyev Kimya Olimpiyatları, geçen yıl Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılmıştı. Aşkabat'taki olimpiyatlarda Tacik öğrenciler bir madalya kazanmıştı.

Mendeleyev Kimya Olimpiyatları, 44 yıldan bu yana aralıksız olarak sürdürülüyor. 1992 yılından bu yana her yıl farklı ülkede yapılıyor. Rusya başta olmak üzere Moldova, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan bu olimpiyatlara ev sahipliği yaptı.

Olimpiyat, Dünya Kimya Olimpiyatları ile aynı derecede kabul ediliyor. Olimpiyat soruları, Moskova Devlet Üniversitesi'nin öğretim üyeleri tarafından hazırlanıyor. Olimpiyatta dereceye giren öğrenciler, Moskova Devlet Üniversitesi'nin kimya bölümünde ücretsiz okuma hakkı elde ediyor.