Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Çocuk İstismarı Ve İhmalini Önleme Kongresini Değerlendirdi

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof

  Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof . Dr . Cengiz Yakıncı , " Bebeklerimizi sevme , onları oyalama ve eğlendirme alışkanlıklarımızı değiştirip , bebeklerimizi yukarı atma , sallama gibi alışkanlıklardan vazgeçmeliyiz . Diğer taraftan bebeğin sürekli ağladığı kriz dönemlerinde bebeği sakinleştirmek için sağlıklı yöntemleri öğrenmeliyiz " dedi .
Prof . Dr . Cengiz Yakıncı , Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ' nde 26-28 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan 2 . Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Kongresi ' ni değerlendirdi . Prof . Dr . Yakıncı , " Kongreye ABD Iowa Üniversitesinde bu konuda çalışan Prof . Dr . Resmiye Oral başta olmak üzere çok sayıda yurtdışı ve yurtiçinden bilim insanları katıldı . Hekim , sosyal hizmet uzmanı , hemşire , hâkim , savcı , çocuk gelişim uzmanı , psikolog , sosyolog , çocuk polisi gibi değişik meslek elemanları kongre katılımcıları arasında idi .
Bu kongrenin ana teması çocuk sömürüsünün bir alt şekli olan sarsmaya bağlı kafa travması idi . Özellikle bir yaşın altındaki çocukların kafaları vücutlarına göre daha büyüktür , beyinleri tam gelişmemiştir , boyun kasları zayıftır . İşte bu nedenlerle bir yaşın altındaki bebekleri sarsmak , on dereceden fazla açıyla sallamak , ' hoppala ' ile zıplatmak , yukarı atmak bebeklerin beyinlerine ciddi olarak zarar vermektedir . Bebek ağladığında öfkeye kapılıp onun sesini kesmek için sarstığımızda ölümüne veya beyinde kalıcı hasara yol açabiliriz " ifadelerini kullandı .
" Artık bebeklerimizi sevme , onları oyalama ve eğlendirme alışkanlıklarımızı değiştirip ; bebeklerimizi yukarı atma , sallama gibi alışkanlıklardan vazgeçmeliyiz . Diğer taraftan bebeğin sürekli ağladığı kriz dönemlerinde bebeği sakinleştirmek için sağlıklı yöntemleri öğrenmeliyiz " diyen Profesör Yakıncı ,
" Çocuk istismarı başka bir deyişle çocuk sömürüsü ; fiziksel , cinsel ve duygusal olmak üzere üç tiptir . Hatırlayacağınız gibi birkaç yıl önce Malatya çocuk yuvasında fiziksel sömürü meydana gelmişti . Geçen ay ise Siirt ' te ciddi boyutlu cinsel sömürü vakaları gazetelerde haber oldu . Yapılan bilimsel çalışmalar çocuk sömürüsünün yaygın bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir " dedi .