Aşkale Çimento 2010 Yılında Dev Atılımlar Gerçekleştiriyor...

Türkiye'de hem çok ortaklı hem de özelleştirme sürecinde satın alınan bir şirket hüviyete sahip olan Aşkale Çimento, bölge için adet umut ve moral kaynağı oldu

Aşkale Çimento 2010 Yılında Dev Atılımlar Gerçekleştiriyor...
Türkiye'de hem çok ortaklı hem de özelleştirme sürecinde satın alınan bir şirket hüviyete sahip olan Aşkale Çimento, bölge için adet umut ve moral kaynağı oldu. 1993 yılında bin ortaklı ERÇİMSAN Holding tarafından satın alınan Aşkale Çimento, Giresun'dan Van'a, Erzincan'dan Ağrı'ya, Trabzon'dan Erzurum'a, Gümüşhane'den Batum'a bir çok tesise sahip oldu. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, "Tesisler arttıkça daha fazla gencimiz iş imkanı buluyor, daha fazla üretim gerçekleştiriyor, ülkemize daha fazla katkıda bulunuyoruz. Bu da bizi daha fazla mutlu ediyor." dedi.
2010 yılında Giresun ve Trabzon'da birer hazır beton tesisi, Erzincan'da alçı fabrikası ve Gürcistan'ın Batum şehrinde dolum tesisini hizmete sokacak olan Aşkale Çimento, şirketin doğuş yeri olan Aşkale ilçesinde kız öğrencileri için 100 kişilik modern bir yurt yaptıracak. Başkan Yücelik, "Bizim amacımız, bu bölgede kazandığımızı bu bölgeye yatırarak lokomotif görevi yapmak. Bir şirketin yürüyebilmesi için elbette kazanca ihtiyacı var. Ancak, bizim temel önceliğimiz sağladığımız kazancı bu bölgeye yatırmak. Bunu da başardığımıza inanıyoruz." diye konuştu.
Aşkale Çimento Fabrikası, bulunduğu coğrafya ve ülkemizde yaşanan ekonomik-sosyal krizlere rağmen örnek bir başarı ortaya koyuyor. 1993 yılında mütevazi bir ortaklık yapısı ile yola çıkan şirket, bu gün Türkiye'nin dev sanayi kuruluşları ile yarış halinde. 2009 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin toplam çimento üretimi 50 milyon tona çıkarken bunun 2,5 milyon tonunu Aşkale Çimento grubu üretiyor. Bu üretimiyle Aşkale Çimento, Türkiye çimento üretiminde yüzde 5 paya sahip. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, krizlere rağmen yatırıma devam eden bir grup olduklarını belirterek, "Kriz ortamında ağlayıp sızlanmak yerine tüm çalışanlarımızı çok hızlı hareket ediyoruz. Yatırımların yanı sıra satışlarımızı artırmayı da başardık" diyor. Krize rağmen yatırımlara bütün hızıyla devam etmelerinin nedenini Yücelik ise şöyle açıklıyor: "Bizim amacımız, bu bölgede kazandığımızı bu bölgeye yatırarak lokomotif görevi yapmak. Bir şirketin yürüyebilmesi için kara ihtiyacı var ama bizim temel önceliğimiz sağladığımız karı bu bölgeye yatırmak." diye konuştu.
İŞTE RAKAMLAR VE YATIRIMLAR
Rakamlar da Aşkale Çimento'nun yatırıma verdiği önemi teyit ediyor. Erzincan Çimento için 30 milyon dolar, Gümüşhane için 15 milyon dolar yatırım yapan Aşkale Çimento, Trabzon Çimento'yu 81 milyon dolara, Van Çimento'yu ise 49 milyon dolara satın aldı. Hazır beton tesisleri ve kapasite artışları, çevre yatırımları arka arkaya eklendiğinde bu rakam 290 milyon dolara yaklaşıyor. Sadece çevre için yaptıkları yatırımın tutarı 17 milyon doları aşıyor. Yatırımların sonucunda bugün Aşkale Çimento, bin 300 kişiyi direkt istihdam ediyor.
İŞTE 2010'DAKİ YATIRIMLAR
Aşkale Çimento, önümüzdeki dönemde de yatırımlarına devam edecek. Bu yıl Gürcistan'la yurt dışına açılıyor. Batum'da bir arsa alan şirket, buraya çimento dolum tesisi kuracak. Bu yıl yatırımın tamamlanacağını belirten Yücelik, bu ülkedeki gelişmelere bağlı olarak ileride üretim de yapabileceklerinin sinyalini veriyor. Yurt dışı yatırımın yanı sıra Erzincan'da alçı fabrikası aldıklarını ve bunun modernleştirme çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Yücelik, bu yatırımın 10 milyon dolar civarında olacağını söylüyor. Yücelik, Giresun ve Trabzon'da ise hazır beton satacaklarını belirterek, "Trabzon'daki hazır beton tesisimiz şu anda aktif halde. Giresun'daki işletmede en kısa sürede devreye alınacak" şeklinde konuştu.
"ENERJİ SEKTÖRÜNE GİRİYORUZ"
Enerji tüketimlerinin çok yüksek olduğunu belirten Yücelik, "2010'dan sonra hedefimiz enerji sektörüne girmek" diyor. Yücelik, ilk etapta fabrika içindeki atık ısıların dönüşümünü sağlamak istediklerini, bunun için Çin'de uygulanan bir sistemi kuracaklarını, bu sistem sayesinde bugün bacadan dışarı attıkları ısılardan faydalanarak enerji sağlayacaklarını belirterek: "Bu sistemle bugüne kadar boşa giden bir ısıdan yıllık 50 milyon kilowat saat enerji üreteceğiz. Projenin uygulaması başladı ve önümüzdeki yıl üretimin başlamasını planlıyoruz. Bu tür geri dönüşümle elde edeceğimiz enerjinin yanı sıra önümüzdeki dönemde hidroelektrik santral ihalelerine de katılacağız. Yıllık 25 milyon dolar civarında enerji maliyetimiz söz konusu. Bu nedenle iki-üç yıl içerisinde kendi ihtiyacımızı karşılayacak yatırımlar planlıyoruz. Sonrasında başka bölgelerde ihaleler veya satın almalarla enerjide büyümeyi planlıyoruz" diyor.
"AHDE VEFA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"
Aşkale Çimento ahde vefa gereği sosyal sorumluluk projelerini de önem veriyor. Aşkale Çimento tarafından yapılacak olan Aşkale Kız Öğrenci Yurdu için Valilikte bir protokol imzalandı. Vali Sebahattin Öztürk ve Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik arasında imzalanan protokole göre inşaat 2010 yılı içerisinde bitirilecek ve hizmete sokulacak. Kız yurdunun ödeneği şirket tarafından karşılanacak ve ihalesi Valilik tarafından yapılacak. Başkan Yücelik, "Biz yıllardan beridir bölgemizde benzeri sosyal sorumluluk projelerine destek olduk. İmkânlar fırsat verirse bu tarz çalışmalarımızı devam ettireceğiz."dedi.