Vali Geri Adım Attı, Dtp'liler Yürüdü

BDP İzmir İl Örgütü tarafından oluşturulan komitenin Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürüyerek burada basın açıklaması yapmasına izin vermeyen İzmir Valiliği geri adım attı.

İzmir Valiliği'nce yürüyüş ve açık hava toplantısı yapılmasına izin verilmeyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, Basmane Meydanı'nda toplanarak yürümek istedi. BDP Muş milletvekilleri Sırrı Sakık ile Nuri Yaman'ın da destek verdiği grup ile emniyet güçleri arasında üç saat süren görüşmeler sonunda yürüyüşe izin verildi. Bu süre içersinde bölgedeki tüm yollar trafiğe kapatıldı.
BDP'liler, sabah saatlerinden itibaren Kültürpark 9 Eylül Kapısı girişinde parti bayrakları ve 'Operasyonlara son, barış için diyalog' dövizleriyle toplanmaya başladı. Sık sık terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ve terör örgtü PKK lehine slogan atan kalabalık, bir süre Basmane Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Gösteri ve izinsiz yürüyüş ihtimaline karşı, çevrede geniş güvenlik önlemleri alan emniyet yetkilileriyle görüşen milletvekilleri Sakık ve Yaman, demokratik bir hak kullanmak istediklerini, barış
ve diyalog için yürüyüş yapacaklarını belirterek yürüyüşte ısrarlı oldu. Kalabalığın sorumluluğunun kendilerinde olduğunu ifade eden milletvekilleri, yürüyüş sırasında yasa dışı slogan atılmayacağı sözünü de verdi.

ARBEDE YAŞANDI
Görüşmelerin sürdüğü sırada bir grup eylemci yürüyüşe başlamak isteyince polis ekipleri ile kalabalık arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Üç saat süren görüşmelerden sonuç alamayan Muş milletvekili Sırrı Sakık, "Yeter artık, sizden bir şey istemiyorum" diyerek görüşmeyi sonlandırdı. Sırrı Sakık'ın görüşmeyi sonlandırmasının ardından bekleyiş sürerken grubun Gazi Bulvarı'ndan Eski İtfaiye Kavşağı'na kadar yürümesine izin verildi. Kararı sevinçle karşılayan BDP'liler, sloganlar atarak yürüyüşe geçti.


TÜRK BAYRAĞINI POLİS İNDİRDİ
Yürüyerek Eski İtfaiye Kavşağı'na gelen grup basın açıklaması için hazırlık yaptığı sırada çevrede bulunan bazı esnaf Türk bayrağı asarak durumu protesto etti. Ekipler sivil polisler aracılığı ile bayrakları indirtti.
Eski İtfaiye Kavşağı'nda partililere hitap eden Nuri Yaman, valilik tarafından yürüyüş yapmalarına izin verilmemesini eleştirerek İzmir Valisi'nin demokratik haklarını engellediğini savundu. Burada bir konuşma yapan Sırrı Sakık da yaşananları eleştirerek, "İzmir Valisi köşkünde oturuyor, bizi sıcağın altında 3 saat bekletiyor" derken sürdürülen operasyonların bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı. Kalabalığın dağılması ile birlikte yaklaşık 5 saatin ardından trafiğe kapatılan tüm yollar açıldı.