Samsun Büyükşehir Belediyesi, Amazonlar diyarına yolculuk için köy kuruyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Amazonlar diyarına yolculuk için Amazon köyü kuruyor. Dede Korkut eserlerinde 'Alp Kızları' diye geçen efsanevi kadın sa

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Amazonlar diyarına yolculuk için Amazon köyü kuruyor. Dede Korkut eserlerinde 'Alp Kızları' diye geçen efsanevi kadın savaşçıların Samsun kültürünün bir parçası olmasından hareket eden belediye, şehrin bu zengin kültürünü turizmle canlandırmak adına önemli bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

Daha önce Antik Amisos mezarlarını restore ederek turizme kazandıran belediye, şimdi de tarihi Amazon yolculuğu için köy kuruyor. Türkiye'nin ilk zamanda yolculuk (Time Treval) organizasyonuyla şehrin Amazon tarihinin Dünya'ya tanıtılması hedefleniyor. Klasik Yunan mitolojisinde kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus olarak söz edilen Amazonlar, tarihi kaynaklara göre Karadeniz Bölgesi, Thermedon çayı yakınlarındaki Terme ilçesinde (Themiskyra kenti) yaşadığı rivayet ediliyor. At üzerinde çok iyi ok atabilen, bir göğüsleri kesik Amazonların, kentin tarihinde önemli bir yer tuttuklarının vurgulanması ve turizmin canlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi, Amazon Adası oluşturdu. Batıpark'ta Amazon Konsept Projesi için ayrılan 825 bin metrekarelik adaya, yapımı 5 ayda tamamlanan 12,5 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde ve 6 ton ağırlığında Amazon heykeli yerleştirildi. Heykel, kalkanı ve mızrağıyla kendinden emin ve savaşa hazır bir şekilde bekleyen kadın savaşçıyı anlatıyor. Önünden geçirilen Amazon kanalı da projeye ayrı bir renk kattı. Projenin devamında ise bölgeye Amazon Köyü kuruluyor.

Yerli ve yabancı turistleri zamanda yolculuğa çıkaracak olan Amazon Köyü'nde kadın savaşçıların mitolojik yaşantıları canlandırılacak. Bunun için kurulacak oba tarzı çadırlarda Amazonlara çeşitli araçlar, ok, kalkan, mızrak ve yayları, yeme içme alışkanlıklarını gösteren ocaklar, yemek pişirmede kullandıkları aletler ve giydikleri kostümlere varana kadar bilinmeyen yönleri, farklı özellikleriyle canlandırılacak. Belediyenin seramik atölyesinde dikilen çadırların yanında ise atları ve ahırları bulunacak. Köyde bir de müze oluşturulacak.

Köyde sergilenmek üzere Amazonların dramasını Türkiye Belediyeler Birliği ve İsveç Bölgeler Yerel Yönetimler Birliği'nin birlikte yürüttüğü Belediye Ortaklık Ağları Projesi (TUSENET) kapsamında İsveçli yazar Ebbe Sand yazıyor. Temmuz 2011'de turizme açılması öngörülen Amazon köyü, günün her saati gezilebilecek.

Projenin mimarı Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Şenol Kocatepe, Amazon Adası ve Amazon Köyü'nün gerek kültürel gerekse turizm açısından şehre farklı bir vizyon kazandıracağını belirtiyor. Turizmde önemli oranda artış beklediklerini dile getiren Kocatepe, bunu da Uluslararası Amazon Festivali ile süslemek istediklerini kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara ise kent kültürünü ve turizmini canlandırma adına yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı. Şara şu görüşleri dile getirdi: "Topraklarımızda hangi medeniyetlerin yaşadığını bıraktıkları eserlere bakarak söyleyebiliyoruz. Onları bu eserlerle tanımlıyoruz. Yurt dışında korkunç eserler var. Milyonlarca turist ziyaret edip ekonomik katkıda bulunuyor. Bizim de topluma bir şeyler bırakmamız için sanatla uğraşmamız lazım. Bunlar olmazsa geleceğe bir şey bırakamayız. Onun için Samsun'da sanatın ve kültürün yaşaması ve eserlerin geleceğe kalması için araştırmalar yaptık.Yakında da oluşturduğumuz Amazon Adası'nda Amazon köyü kuruyoruz. Burada çadırların içinde amazon kadınlarının birebir yaşantılarını sergileyecek heykel çalışmalarını yapıyoruz. Sergilediğimizde onları da göreceğiz. Böylece Samsun'da turistler geldiğinde onlara gösterebileceğimiz tarihi mekanlarımız olmuş olacak."