Ceviz büyüklüğünde dolu ekili ürünleri vurdu

Tokat'ta ceviz büyüklüğünde şiddetli dolu yağışı sebze ve meyve bahçelerini yerle bir etti.

Kent merkezine bağlı Büyük Yıldız, Küçük Yıldız, Emirseyit ve Güryıldız beldelerindeki çiftçiler akşam saatlerinde yağan dolu yağışı sonucu perişan oldu. Meyve bahçeleri dolu yağışı sonucu zarar görürken, sebze fideleri de tamamen yerle bir oldu. Yoğun dolu yağışı sonucu bahçeler beyaza bürünürken, hava sıcaklığı eksi değerlere kadar düştü. Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, eline aldığı ceviz büyüklüğündeki doluları göstererek ilk defa böylesine bir doğal afet gördüğünü kaydetti. Somuncu, çiftçinin dolu yağışı sonucu büyük zarara uğradığını belirterek, "Dolunun yağdı beldelerimizde meyve ağaçlarının kırılmadık dalı kalmamış. Domates, biber, patlıcan fideleri tamamen kırılmış. Ben çok afet gördüm böylesini görmedim. O kadar şiddetli yağmış ki toprağa çakılmış ceviz büyüklüğündeki dolular. Yaklaşık 2 saat olduğu halde dolu olduğu gibi duruyor. Şuan benim tespitlerime göre zarar yüzde 100. Yaklaşık 250 bin tona yakın yaş sebze ve meyvemiz telef oldu. Fideyi yeniden dikecek olsak 50 günde yetişiyor. Bugünden sonra ne fide bulabiliriz, bulsak da yetişmez. Bu bölgede 3 bine yakın çiftçimiz var. Zarar boyutunun sadece domateste 150 milyon TL üzerinde olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

Kazovanın afet bölgesi ilan edilmesini isteyen çiftçi Mustafa Yıldız, meyve ağaçlarını dolunun kabuklarına kadar soymak suretiyle zarar verdiğini söyledi. Yıldız, "Bu bölgede köylü bitti. Zararımız çok büyük. Devlet büyüklerimizden başbakanımızdan, bakanlarımızdan yardım bekliyoruz. Meyve, sebze, buğday kalmadı. Bizler bittik" diye konuştu. Hayvan otlattığı sırada dolu yağışı nedeni ile canını zor kurtardığını ifade eden çiftçi Turgay Algül, konuşmasına şöyle devam etti: "Hayvanlar hızla kaçışmaya başladı. Bende sığınacak yer aramaya başladım. Başıma yağan doluyu korumak için elimi tuttum elim acıdı. Ölümden döndüm, başımda şişlikler oluştu. Şuan yerde aşağı yukarı 20 santim kalınlığında dolu var. Dikili bir şeyimiz kalmadı. Çaresiz, başbakanımızdan yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

DOLU YAĞIŞI ARICILARI DA VURDU
Dolu yağışı sırasında ürküp dışarı çıkan ve bal toplayan yüzlerce arı telef oldu. Ordu Arcılar Birliğinden Erdal Şeker, dolu yağışı nedeni ile zararlarının büyük olduğunu kaydetti. Dolunun kovanların üzerine yağması sonucu ses yaparak arıların dışarı çıkararak telef olmasına neden olduğunu ifade eden Şeker, "250 kovanımızın tamamında çok sayıda ölen arımız var. Dışarıda çiçeklerde bal toplayan arılarda telef oldu. Arıcılık için kredi çekmiştik zararımız çok. Bu borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz" diye konuştu.