Bursa-Diyarbakır dostluk projesinde büyük buluşma

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nin davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen 44 kişilik gazeteci, yazar, işadamı, hukukçu, sivil toplum örgütü temsilcisinde

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nin davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen 44 kişilik gazeteci, yazar, işadamı, hukukçu, sivil toplum örgütü temsilcisinden oluşan bursa heyeti, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, Diyarbakır Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Diyadin Gezer ve kentin sivil kurum ve kuruluş temsilcilerinin de eşlik ettiği misafir heyeti Baydemir karanfillerle karşıladı. Baydemir misafirlere kenti tanıtıcı materyal bulunan çanta armağan ederken, Bursa delegasyonu da dostluk plaketi takdim etti.

Bursa delegasyonunun başkanı Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, bir buçuk ay önce projenin ilk ayağını Bursa'da gerçekleştirdiklerini hatırlattı. "Aslında biz Diyarbakırlı vatandaşlarımızla zaten iç içeyiz. Birlikte aynı atmosferi yaşıyoruz" diyen Erdoğan resmi rakamlara göre 2 buçuk milyon nüfuslu Bursa'da 70 bin, gayrı resmi rakamlara göre de 100 bin Diyarbakırlı'nın yaşadığını bildirdi. Bursa ve Diyarbakır'ın pek çok ortak yönünün bulunduğunu işaret eden Erdoğan iki kentin de çeşitli medeniyetlere beşiklik ettiğini, tarihi ve kültürel zenginlikleri olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kendilerini kentte ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi. "Bazen bir musibetten büyük hayırlar çıkarmak, büyük öğretiler çıkarmak mümkündür." diye düşündüğünü ifade eden Baydemir, "Müsaadeniz olursa 'Hangi müsabakada ne tür sıkıntılar yaşanmış' ben unutmak istiyorum. Unutmamız gerektiğine de inanıyorum." dedi. Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: "Daima hatıratta tutulması gereken bir şey var ki, Edirne'den Hakkari'ye, Diyarbakır'dan Bursa'ya, Trabzon'dan Mersin'e kadar bu coğrafyada yaşayan bütün insanlarımızın etnik kimliği, dili, inancı ne olursa olsun bir arada, özgürce kardeşçe yaşaması gerekliliğidir. Buna hepimizin kendi çapında katkı sunması vicdani sorumluluğudur."

Sporun barış, sevgi, dostluk ve turizm projesi olduğunu söyleyen Baydemir, şunları kaydetti: "Turizm birbirini tanımaktır, dokunmadır, hissetmedir. Bu itibarla da ülke çapında sporun bu merhaleye gelmesi konusunda da hepimizin çaba sarf etmesi gereklidir."

Türkiye'nin, hatta dünyanın pek çok yerinde maalesef ırkçı gösterilerin olabildiğine işaret eden Baydemir, "Üzerinde durmamız gereken esas konu, halklarımız, insanlarımız arasında barış, dostluk, hoşgörü köprülerini inşa etmektir." dedi. Baydemir konuklarını karşılarken verdiği karanfilleri Diyarbakır halkı adına Bursa halkına iletilmek üzere takdim ettiğini ifade ederek, "Biz bu karanfilleri suyla yetiştirmedik, sevgiyle ve dostluk duygularımızla suladık." sözlerini kaydetti.

Türkiye'nin doğu yakasıyla batı yakası arasındaki insanları arasında miskali zerre kadar bir sorun olmadığına inandığını söyleyen Baydemir "Eğer bir sorun varsa bu da idarecilerin, siyaset mekanizmasının doğru işletilmemesinden kaynaklıdır." diye konuştu.

Başkan Baydemir, Çanakkale Savaşı'nı hatırlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu ülkenin yaşayanları, yani dedelerimiz neden Çanakkale'de omuz omuza çatışarak bir değeri korumaya çalıştılar. Onların torunları bugün neden birbirlerine kurşun sıkar hale geldiler. Bence çözüm Çanakkale'dedir. Orayı unutmamaktadır. O değeri tekrar yaşatmaktadır diye düşünüyorum. Hakikaten biz onu görebilirsek, o ortak ideali görebilirsek ben bütün müşkülatların, bütün sorunların çok rahat bir şekilde aşılabileceğine dair inancımı halen dipdiri muhafaza ediyorum."

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Serter de ülkede bir ayrıştırma politikasının izlendiği ve bu durumun zaman zaman sıkıntılara yol açtığının söz konusu olduğunu söyledi. İç içe geçmiş ve kardeşlik duyguları içerisinde yaşayan halkların yanı sıra dinsel anlamda da bu toprakların birçok uygarlığa, birçok inanca beşiklik ettiğine dikkat çeken Serter, "Süryanisinden, Ezidisine, Hıristiyan'ından Musevisine bu topraklar anayurt olmuş. Hiçbir kavgaya yol açmadan bu dostluk sürsün temennisindeyim." dedi.

Bir soru üzerine Baydemir, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun (DBŞT) oynadığı ve ünlü tiyatrocu Haldun Dormen'in yönettiği Kürtçe "Bir Kış Öyküsü" adlı oyunun Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi Bursa'da oynayabileceğini söyledi. Belediyelerin sadece teknik hizmet araçları olmadığını, aynı zamanda kültürel, dostluk ve kardeşlik anlamında köprü rolü de oynayabileceğini belirten Baydemir, kardeş belediye, kardeş şehir projelerine vurgu yaptı. Baydemir Fransa ve Almanya'daki bazı belediyelerle kardeş belediye olduklarını hatırlatarak, "Bursa'nın Trabzon'un kardeşliğini daha çok önemsiyorum" şeklinde konuştu. Baydemir, Bursaspor'a başarılar dileyerek Bursa Belediye Başkanı'nın davetini beklediğini sözlerine ekledi.