27 Mayıs yüz kızartıcı

Türkiye'nin kara lekesi 27 Mayıs 1960 darbesinin 50. yılında, demokrasi şehitleri Adnan Menderes ve arkadaşları çeşitli etkinliklerle anıldı. Yassıada'dan demokrasi çağrısı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Askeri darbe Türkiye tarihine yüz kızartıcı leke olarak geçti' dedi.

27 Mayıs 1960 askeri darbesi, 50. yılında yapılan etkinliklerle kınandı. Darbeden bir yıl sonra idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Topkapı'daki anıt mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.
Demokrat Parti (DP) İstanbul İl Başkanlığı'nca yapılan törende, Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın mezarlarına çelenk konularak, saygı duruşunda bulunuldu. DP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem, 'Aradan 50 yıl geçti, ülkem o acıyı unutmadı. Millet iradesiyle gelenler, millet iradesiyle gitmelidir. Allah böyle bir acıyı tekrar yaşatmasın' dedi.
O SALONDAN SESLENDİLER
Demokrasi karşıtı hareketler ve girişimlere verdikleri farklı tepkilerle kamuoyunda dikkatleri üzerine çeken Genç Siviller, 27 Mayıs 1960 darbasenin 50. yıldönümünde idam kararının verildiği Yassıada'ya çıkarma yaptı. Üzerinde dev boyutta 'Darbelerle geçen 50 yıl. Bir daha asla!' yazılı afiş asılı tekne Kadıköy ve Kabataş'tan aldığı yolcularla adaya hareket etti. Genç Siviller'in adaya 4. çıkarmasını yaptığı eyleme Celal Bayar'ın torunları Emine Gürsoy Naskali ve Bilge Gürsoy, idam edilen Fatin Rüştü Zorlu'nun torunu Fatin Rüştü Yener, Yassıada'da yargılanan Demokrat Parti Milletvekili Abdülmelik Fırat'ın oğlu Mahmut Fevzi Fırat'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Son derece duyugusal anların yaşandığı toplantıda, Emine Gürsoy Naskali, 27 Mayıs'ın 50. yılında darbenin acısını hala içinde hissettiğini söyledi. Darbenin oluşumunda CHP'nin tutumunun da etkili olduğunu belirten Naskali, ana muhalefet partisinin ve İsmet İnönü'nün açıklamalarıyla adeta darbeyi teşvik ettiğini dile getirdi.
Genç Siviller, toplantılarını Celal Bayar, Adnan Menderes ve diğer Demokrat Parti milletvekillerinin yargılandığı spor salonunda yaptı. Bu yıl 4. kez Yassıada'da toplanan Genç Siviller, spor salonunun dış duvarına astıkları beyaz tahtaya darbelere karşı düşüncelerini yazdılar.
SOYLU GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Yassıada'da bir araya gelen insanların Anadolu'nun ahengini yansıttığını söyleyen eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, 27 Mayıs darbesinin Türkiye'ye nefret tohumlarını ektiğini ve bu ülke insalarının millet olma şansını ortadan kaldırdığını söyledi. Soylu, konuşmasına göz yaşları arasında son verdi.

Demokrasi Vakfı darbeyi savundu
Milli Birlik Komitesi (MBK) üyesi Numan Esin'in de aralarında bulunduğu '1961 Anayasası ve Çağdaş Demokrasi Vakfı' üyeleri, darbenin 50. yılında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. Grup adına basın açıklamasını yapan Numan Esin, 27 Mayıs'ın 12 Eylül 1980 ve 12 Mart 1971'den farklı olduğunu savundu. MBK Üyesi Esin, '27 Mayıs 12 Mart Muhtırası ve devrim düşmanı 12 Eylül 1980 darbesi ile karşılaştırılamaz' diye konuştu.
Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun '27 Mayıs'çılar bugün utanıyor' şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine Esin, 'Biz kendimizi eleştirme faziletini gösteriyoruz. Bizim yaptığımız hiçbir zaman utanılacak bir hareket değildir. Sayın genel başkan Türkçesini düzeltsin' ifadelerini kullandı.

En genç demokrat
Eyleme babası Kahraman Gündüz ile birlikte gelen 3 yaşındaki Gülce Melek Gündüz, taşıdığı döviz ile ilgi odağı oldu. Gülce Melek Gündüz, üzerinde '70 milyon birinci adım, adımlarıma yol açın. En genç sivil' yazılı dövizle ilgi odağı oldu.

Hukuk adına yapılmış bir cinayet
27 Mayıs 1960 darbesinin Türkiye'nin tarihine yüz kızartıcı kara bir leke olarak geçtiğini belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Darbeyi planlayanlar ve o gül gibi üç insanı idam edenler Türk milleti tarafından hiç bir zaman anılmadı. Hatta bakkal dükkanına gittiklerinde istedikleri karşılanmadı. Ben bir katile ekmek vermem diyenler oldu. Sokağa çıktıklarında kimse onlara selam bile vermedi' dedi. Darbeden yana olanların 50 yıldır iktidar yüzü görmediğini belirten Arınç, halkın Menderes, Özal ve Tayyip Erdoğan çizgisine övgüler yağdırdığını söyledi. Askeri müdahalenin hukuk adına yapılmış bir cinayet olduğunu belirten Arınç, 'Menderes, Özal ve Erdoğan çizgisinin önemli bir çizgi olduğunu herkes söylüyor. Türkiye demokratikleşiyor, özgürleşiyor. Artık darbeler, muhtıralar, gece yarısı, gündüz yarısı yapılanlar milletten nefret alıyor. Ancak az sayıda da olsa Tansel Çölaşan gibi 27 Mayıs'ı kutlayanlar var' dedi.

Geçmişe değil geleceğe bakacağız
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 'Artık o dönemler çok geride kaldı. Türk halkı ve Türk demokrasisi artık öyle bir noktaya geldi ki bunlar düşünce safhasında bile artık gündeme gelmiyor. O bakımdan geçmişe değil, geleceğe bakacağız. Türk demokrasisini nasıl daha da güçlendirebiliriz ve Türkiye'yi Cumhuriyet kurulurken büyük Atatürk'ün ortaya koyduğu muasır medeniyet düzeyinin üstüne nasıl çıkarabiliriz, hepimizin tek hedefi budur' dedi.




Yeni Şafak