CHP'deki 'sahte üyelik' iddiasına yargı yolu göründü

Kaset ve genel başkanlık krizlerini atlatan CHP'de şimdi de 'sahte üyelik' tartışması başladı. Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever gibi isimlerin CHP'...



Kaset ve genel başkanlık krizlerini atlatan CHP'de şimdi de 'sahte üyelik' tartışması başladı. Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever gibi isimlerin CHP'ye üye olmadan PM'ye alındığı belirtiliyor. Yetkililerce de doğrulanan bu durum, tüzüğe aykırı. Yargının harekete geçmesi bekleniyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa seçilmesiyle yeni bir döneme giren CHP'de 'sahte üyelik' tartışması başladı. Kurultayda Parti Meclisi'ne (PM) seçilen bazı isimlerin partiye üye bile olmadığı belirtiliyor. Üye seçimini yapan Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) o dönemdeki üyeleri de iddiaları doğruluyor. CHP tüzüğüne göre partiye üye olmayan isimlerin PM'ye alınması mümkün değil. İddialarla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın harekete geçmesi gerekiyor.
Geçen haftaki kurultayda Deniz Baykal'a yakın bütün isimleri partiden tasfiye eden Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki yeni yönetim, ilk imtihanını veriyor. Kılıçdaroğlu tarafından PM'ye alınan Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever gibi ünlü isimlerin üyelik sürecinin tüzüğe aykırı işletildiği belirtiliyor. Eski Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu'nun, "Bu isimlerin nasıl üye olduklarını bilmiyorum." çıkışıyla başlayan tartışmaya o dönemde görevli diğer MYK üyelerinden de destek geldi. Eski MYK üyesi Nur Serter, bu isimlerin CHP üyesi olması için tüzüğün 12. maddesi gereği MYK kararı alınması gerektiğini hatırlattı. Serter, "MYK toplantısında bu isimlerin üyeliklerine ilişkin bir karar alınmadı." diye konuştu. Partideki görevleri biterken imzaladıkları karar defterinde de böyle bir karar olmadığına işaret eden Serter, "Bizden saklanan çok şey var." diyerek yeni yönetimi suçladı. Eski Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ise söz konusu isimlerin üyeliklerine ilişkin karar alınıp alınmadığına ilişkin soruyu, "Hatırlamıyorum." şeklinde cevapladı.
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, eski yöneticilerin 'sahte üyelik' iddiaları konusunda, "Bu işler genel merkez yönetiminin tasarrufudur. Bu konuda bilgim olmadı. Şu an itibarıyla Parti Meclisi listesi kesinleşmiştir. Kesinleşmiş bir Parti Meclisi vardır; kimsenin itirazı söz konusu değildir." ifadelerini kullandı. Okay, "Parti içinde hâlâ böyle değerlendirmelerin olmasına ne diyorsunuz?" sorusuna ise, "Artık CHP içerisinde bir tartışma olacak umudu besleyenler, bunu unutsun." karşılığını verdi.
CHP tüzüğüne göre, parti üyesi olmayan kişiler partinin diğer organlarında da görev alamıyor. Parti üyelerinin listesi, hem parti kütüğünde hem de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bulunan kütükte yer alıyor. Bu durumda üyelik tartışmalarıyla ilgili başsavcılığın bir araştırma yapması ve iddiaların doğru çıkması durumunda yargı sürecini başlatması gerekiyor. Yargı süreci, üyeliklerin düşürülmesiyle sonuçlanabilir. PM üyeliğinden düşen isimlerin yerine geçen haftaki kurultayda 'PM yedek üyesi' olarak seçilen kişiler görev alacak.
Eski MYK üyesi: Ulusalcılar, CHP'yi ele geçirmeye çalışıyor
CHP'li eski yöneticilerin suçlamaları, 'sahte üyelik' iddialarıyla sınırlı değil. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka eski MYK üyesi, CHP'de son birkaç hafta içinde yaşanan gelişmelerden Ergenekon'la bağlantılı ulusalcı çevreleri sorumlu tutuyor. Baykal'a yönelik 'komplo'nun her aşamasında bu kesimlerin olduğunu savunan eski yönetici, şu iddialarda bulunuyor: "Süheyl Batum, Nuran Yıldız, Enver Aysever ve Mehmet Faraç gibi isimler hileyle parti üyesi yapıldı. Kılıçdaroğlu'nun şöhretinden yararlanıp partide sanki 'değişim' varmış gibi bir hava oluşturuldu. Asıl proje, Kılıçdaroğlu'nun kısa zamanda 'bu işi yapamadı, taşıyamadı' denerek tasfiye edilmesi ve Süheyl Batum'un partinin başına getirilmesidir. CHP'yi ulusalcı bir kimliğe büründürmek istiyorlar. Bir dönem 'CHP kapatılmalı' diyenler, şimdi yönetime girdi. Bu işin içinde bazı kurumlar da var."

Zaman