Bilge Köyü'ndeki aş evi kapandı, yetim çocuklar yemeksiz kaldı

Bilge Köyü katliamı sonrası yetim ve öksüz kalan 61 çocuğun yemek ihtiyacının karşılanması için geçtiğimiz yıl açılan aşevi, ödenek yetersizliği neden

Bilge Köyü katliamı sonrası yetim ve öksüz kalan 61 çocuğun yemek ihtiyacının karşılanması için geçtiğimiz yıl açılan aşevi, ödenek yetersizliği nedeniyle kapandı.

Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Selma Kavaf'ın talimatları ile Mardin Valiliği tarafından kurulan aşevinin kapatılması, çocukları yemeksiz bıraktı.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyü'nde 4 Mayıs 2009 tarihinde meydana gelen katliamda, 7'si çocuk 44 kişi hayatını kaybetmişti.

Mağdur ve yakınlarının yemek ihtiyacının karşılanması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından gönderilen 392 bin TL'lik ödenek önceki hafta bitti. Ardından Bilge Köyü'ndeki aşevi kapandı. Köyde kalan 61 yetim çocuğun beslenmesi için Köy Muhtarı Abdurrahman Çelebi, yetkililerden yardım istedi.

Valilik ve Kaymakamlığa yaptığı aşevi talebine olumlu cevap verilmeyince Başbakan Tayyip Erdoğan'a mektup yazan Çelebi, "Katliamdan sonra geriye kalan 61 yetim çocuk için köyde açılan aş evi sayesinde çocuklarımızın karınlarını doyuruyorduk. Günde 120 kişilik yemek yapılıyordu. Bütün ihtiyaçları kendi cebimizden karşılamamız mümkün değil. Aşevinin tekrar açılmasını istiyoruz." dedi.

Devletin köyden elini çekmemesini talep eden Çelebi, aşevinde 61 çocuğun yanı sıra, geride kalan kadınlar ve köyde görev yapan askerlerin de yemek yediğini anlattı. Aşevi için gönderilen 392 bin TL'nin sadece yemeğe harcandığına inanmadıklarını vurgulayan Çelebi, "Kişi başı günlük 20 TL bile olsa, yılda 87 bin TL yapıyor. Bu konunun araştırılması lazım." şeklinde konuştu.

Saldırıda annesini, babasını ve ağabeyini kaybeden Mekiye Çelebi (8) ise aşevinin tekrar açılmasını istedi. En büyüğü 14, en küçüğü 4 yaşında olan 6 kardeşi bulunan Mekiye, "Okuldan çıktıktan sonra yemeklerimizi rahat bir şekilde yiyorduk. Güzel ve sıcak yemekler çıkıyordu. Hiç birimiz yemek yapmasını beceremiyoruz. Aşevinin tekrar açılmasını istiyoruz." dedi.