Türkmenistan'da yeni doğal gaz boru hattı inşa edilecek

Türkmenistan'da 30 milyar metreküp doğal gaz kapasitesine sahip olacak yeni boru hattı inşa edecek. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konuyla ilgili kararnameyi ...



Türkmenistan'da 30 milyar metreküp doğal gaz kapasitesine sahip olacak yeni boru hattı inşa edecek.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konuyla ilgili kararnameyi imzalayarak, hattı kendi imkanları ile inşa etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Projenin maliyetinin Türkmengaz kurumu tarafından karşılanacağını kaydeden Berdimuhamedov, "Yeni boru hattı ülkenin doğal gaz kaynakları bakımından zengin olan doğu kısmını, Hazar'ın kıyısındaki bölgeler ile birleştirecek. Doğu-Batı boru hattı, Türkmenistan'da bulunan bütün fabrikaları ve tesislerin doğal gaz ihtiyacını karşılayacak." diye konuştu.
Bin kilometre uzunluğundaki doğal gaz boru hattı, Türkmengaz ve Türkmennebitgazgurluşık (Türkmenpetrolgazinşaat) kurumları tarafından inşa edilecek. Türkmen kurumları, bu yılın Haziran ayında projenin inşaatına başlayarak, 2015 yılında tamamlamayı hedefliyor.
Türkmenistan'ın doğusunda önemli enerji yatakları mevcut. Dünyanın en büyük dördüncü doğal gaz yatağı olan Güney Yolöten-Osman yatağı da bu bölgede bulunuyor. İngiliz bağımsız denetleme şirketi Gaffney, Cline & Associates tarafından yapılan incelemelerden sonra bu yatağın dünyada dördüncü büyük rezerve sahip olduğu belirtildi. Yatağın minimum 4 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğu belirtiliyor.
Türkmenistan, 2009 yılında gelenekselleşen doğalgaz ihraç rotasını da genişletti. Daha önce Rusya ve İran'a doğal gaz ihraç eden Aşkabat hükümeti, Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattını devreye sokarak, bu ülkeye de gaz sevkiyatını başlattı. 2010 yılına enerji atılımıyla giren Türkmenistan, İran'a ikinci doğal gaz boru hattını inşa ederek, gaz sevkiyatını 8 milyardan 14 milyar metreküpe çıkarttı.
Türkmenistan, 2009 yılında bin kilometre uzunluğundaki boru hattı için uluslararası ihale ilan etmişti. Bu projeye başta Rusya olmak üzere Çin ve Avrupa ülkelerinden 70'den fazla enerji şirketi talip olmuştu.


Zaman