Şimşek: Kriz Öncesi Dönemi Yakalayacağız Ankara

-ŞİMŞEK: KRİZ ÖNCESİ DÖNEMİ YAKALAYACAĞIZ ANKARA (A.A) - 25.05.2010 - MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK, BU YILIN İLK YARISINDA HEMEN HEMEN BİRÇOK PERFORMA

 

-ŞİMŞEK : KRİZ ÖNCESİ DÖNEMİ YAKALAYACAĞIZ

ANKARA ( A . A ) - 25 . 05 . 2010 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , bu yılın ilk yarısında hemen hemen birçok performans göstergesinde kriz öncesi dönemin yakalanabileceğini , hatta bazı alanlarda geçilebileceğini söyledi .

Şimşek , ' işsizlik oranının aşağı çekilmesinde biraz gecikmeli bir iyileşme olacak ama en azından sanayi üretiminin seviyesi , milli gelir itibariyle birçok alanda makro ekonomik performans olarak , bu yılın yarısında ya da sonunda kriz öncesi döneme dönebiliriz ' dedi .

Şimşek , Swiss Otel ' de düzenlenen ' Kamu Kesiminde Performans Yönetimi ' konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada , kamu maliye yönetimi reform sürecinde Dünya Bankasının teknik desteğini her zaman yanlarında hissetmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi .

Şeffaflığı kamu mali yönetiminin temel prensiplerinden biri haline getirdiklerini vurgulayan Şimşek , ' mükemmellik iddiasında değil , hala iyileştireceğimiz alanlar var ama yeni uygulamaya koyacağımız mali kural çerçevesinde , şeffaflık konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda ülke olarak en iyi uygulamaları yakalamış olacağız ' dedi .

-MALİ KURAL-

Mali kural ile kamu maliyesinde kurallı bir maliye politikasına geçmeyi ümit ettiklerini anlatan Şimşek , ' küresel kriz nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde mali kurallara uyumsuzluk son yıllarda gelenek haline geldi . Biz krizin hemen sonrasında tabii orta vadeli mali programı açıklamakla kalmadık , şimdi bir adım daha atarak mali kuralı getiriyoruz . Mali kural , maliye politikasını orta vadenin de ötesine taşıyıp uzun vadeli bir perspektif oluşturmamazı sağlıyor . Bu bizim için çok kritik ' diye konuştu .

Bu şekilde ekonomide güven ve istikrarı güçlendirmeyi , Türkiye ' nin risk primini aşağıya çekmeyi , kamu borçlarının maliyetini daha da azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan Şimşek , ' mali kural ile reformlarla sağladığımız mali disiplinimizi güvence altına almayı ümit ediyoruz . Bu bizim için önümüzdeki dönemde en önemli çıpa olacak ' dedi .

25 . 05 . 2010 14 : 19 : 41