Parti Meclisi seçildi Baykal ekibi tasfiye edildi - POLİTİKA

CHP’Lİ MUHALİFLER LİSTEYİ ELEŞTİRDİ



CHP’Lİ MUHALİFLER LİSTEYİ ELEŞTİRDİ

Kaset skandalının ardından istifa eden Baykal’ın Parti Meclisi’ndeki ekibi de ‘komplo’dan nasibini aldı. Listeye tek Baykalcı giremezken, Sav’a yakın isimler yönetime damga vurdu

NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

CHP’nin yeni yönetimine Baykalcı ekibi tasfiye eden Genel Sekreter Önder Sav damgasını vurdu. Liste, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de dahil Baykalcıların tepkisine neden oldu. Listenin son halinde Tekin’in ekibinden isimler de yer aldı. 80 kişilik blok (PM) listesinin Sav’a yakın isimlerden oluştuğunu ve dinamik kadroların yönetimde olması gerektiğini savunan Tekin, gece geç saatlerde il başkanlarıyla alternatif liste hazırladı. Bunun üzerine Sav il başkanlarını gece yarısı Genel Merkez’de toplarken, Tekin ise dün sabah saatlerinde Kılıçdaroğlu’nun evine gitti. Görüşmenin ardından Tekin yaptığı açıklamada, “İkinci bir liste yok” dedi. Kılıçdaroğlu’nun listesini kabul edeceklerini söyledi.

ÖYMEN, ATEŞ, ÖZYÜREK DIŞARDA KALDI

PM’de 22 isim yerini korudu. Baykal’a yakınlığıyla bilinenlerin tasfiye edilmesi dikkat çekti. Sav dışında MYK üyelerinin 13’ü liste dışında kalırken Faik Öztrak, Mesut Değer, Rıza Yalçınkaya ve Mehmet Ali Özpolat listeye girdi. Onur Öymen, Yılmaz Ateş, Bihlun Tamaylıgil, Cevdet Selvi, Mustafa Özyürek, Algan Hacaloğlu ile Fevzi Topuz, Nur Serter, Ali Kılıç, Sırrı Özbek, Mehmet Ali Susam, Suat Binici ve Savcı Sayan da liste dışı. Mehmet Sevigen, Canan Arıtman gibi ağır toplar da listeye alınmadı. Listede Tekin’in itirazı doğrultusunda düzenleme yapıldığı iddia edildi. Ali Topuz, Şükrü Elekdağ gibi yaşlı kadro listeye alınmazken, İstanbul il başkan yardımcısı Didem Engin, Başakşehir eski belediye başkan adayı Mehmet Kaban, iletişimci Melda Onur, Fox TV Yöneticisi Korkmaz Karaca da PM’ye girdi.

VEKİLLERİN ORANI GEÇMİŞE GÖRE DÜŞTÜ

PM’ye giren 18 milletvekilinin isimleri ise şöyle; Engin Altay, Osman Coşkunoğlu, Turgut Dibek, Ramazan Özkan, Rıza Yalçınkaya, Abdüllaziz Yazar, Necla Arat, Metin Arifağoğlu, Abdürrezzak Erten, Haluk Koç, Süha Okay, Ensar Öğüt, Malik Özdemir,  Ali Özpolat, Faik Öztrak, Çetin Soysal, Şahin Mengü. PM’ye giren eski üyeler, Oya Araslı, Necla Arat, Yücel Artantaş, Deniz Atılgan, Tekin Bingöl, Mevlüt Coşkuner,  Mesut Değer, Mahmut Duyan, Nevin Erbatur, Abdurrezzak Ertan, Neriman Genç, Gökhan Günaydın, Hüseyin Karakoç, Atilla Sav Cahide Tunç.

YÖNETİMİN YENİ İSİMLERİ DE NETLEŞTİ

PM’ye giren yeni isimler ise şöyle: Prof. Dr. Hülya Güven (İzmir Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi. 657’ye tabi memur olduğu için PM’ye girmesi kanuna aykırı) Korkmaz Karaca, Metin Arifaoğlu, Sencer Ayata, Işık Ayata, Gülsün Bilgehan, Behçet Çağlar, Asuman Çakmak, Eşref Karaibrahim, Hikmet Çelik, İzzet Çetin, Soner Çetin, Didem Engin, Ali Rıza Ertemur, İsa Gök, Mehmet Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Mehmet Kaban, Nihat Matkap, Rıfat Nalbantoğlu, Ekrem Oktay, Melda Onur, Umut Oran, Oğuz Oyan, İrfan Hüseyin Yıldız, Abdullah Özer, İlsan Özkes, Murat Fehmi Sönmez, Mehmet Süne, Veli Gündüz Şahin, Halide Jale Tamzok, Semra Tanülkü, Gürsel Tekin, Fatma Füsun Tatlıdil,  Ayhan Yalçınkaya, Hüseyin Yaşar, Azmi Yıldız, Sacid Yıldız, Alaaddin Yüksel, Aydan Baran.

Sav ve Tekin çizildi
• Kurultayda liste krizine neden olan  Önder Sav ile Gürsel Tekin’i delegeler Parti Meclisi listesinde çizdi. Tekin 814 oyla en az oy alan isim olurken, Önder Sav da 978 oyla ikinci en az oy alan isim oldu.
• 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak ‘Hayırlı olsun’ dileğinde bulundu.


LİSTEYİ BİLMEDEN ELEŞTİRİ YAPILDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi listesini hazırlarken belli bir dengeyi gözettiğini, ayrım yapmamaya özen gösterdiğini söyledi. Liste hazırlarken oy verenler, vermeyenler diye bir ayrım yapmadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Listeye baktığınızda daha önce genel başkanlığa soyunmuş 3 arkadaşımızı da orada görüyorsunuz. Dolayısıyla biz CHP’yi iktidara taşımanın yollarını arıyoruz. Parti Meclisi dışında kalan arkadaşlar şu veya bu şekilde ‘dışında kaldık’ diye kaygı taşımasınlar. Biz herkes ile beraber tek yürek çalışacağız, çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Baykal’ın kendisini telefonla arayarak tebrik ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Baykal’la mazbatamı aldıktan sonra görüşeceğim” dedi. Önder Sav da, Gürsel Tekin’in liste tavrı konusunda, ‘’Bazı arkadaşlarımızın henüz nasıl bir liste oluşacağı belli olmadan, liste değerlendirmesi yaptıkları anlaşıldı. Listeyi hep birlikte herkesin değerlendirmesini alarak hazırladık” dedi. 

PARTİ MECLİSİ’NDE MÜFTÜ AÇILIMI

İstanbul’dan PM listesine alınan bir başka isim ise, eski Beyoğlu müftüsü İhsan Özkes oldu. Türkan Saylan’ın cenaze namazını kıldırmasıyla hatırlanan Özkes şu anda emekli. PM’ye giren eski milletvekilleri arasında Baykal’a ‘bu gidişle size torunlarınız bile oy vermeyecek’ dediği için liste dışı kalan İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan da yer aldı.

‘CHP kapatılsın’ diyen Başbuğ’un danışmanı

Parti Meclisi’ne giren isimlerden akademisyen ve köşe yazarı Nuran Yıldız’ın bir başka özelliği ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un iletişim danışmanı olması. Yıldız’ın geçen yıl CHP’nin “Her mahalleye Kuran Kursu” vaadine tepki gösterirken, partinin kapatılmasını önerdiği ortaya çıktı. Yıldız, Habertürk Gazetesi’nde 9 Şubat 2009 günü yayınlanan köşesinde, Başbakan Erdoğan’ın CHP’nin bu vaadine gönderme yaparak, “Herhalde AKP’ye kapatma davası açanlar izliyordur” sözlerini hatırlatarak şu yorumu yapmıştı: “Elbette CHP kapatılmalıdır. Ama Erdoğan’ın gerekçesiyle değil. Yönetiminin beceriksiz oluşu başka şey “laikliğe karşı odak oluşturması” başka şey. Bu gerekçe CHP’nin DNA’sına uymaz. Tutmaz.”

ERGENEKON’U ELEŞTİREN GAZETECİLER

Listede yer alanlar arasında Ergenekon operasyonuyla ilgili radikal söylemleriyle dikkat çeken Prof. Dr. Süheyl Batum, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Mehmet Faraç ile SKY Türk program yapımcısı Enver Aysever de listedeki sürpriz isimler oldu. Aysever Ergenekon tutuklusu Tuncay Özkan’a yakınlığıyla bilinen bir isim. Cumhuriyet yazarı Mehmet Faraç da ÇYDD’nin bir toplantısında AK Parti’nin iktidardan gittiği gün sevinçten ağlayacağını ve bira içeceğini belirterek, şöyle konuşmuştu: “Bu AKP’yi de Marmara’ya mı,

Karadeniz’e mi yoksa kanalizasyona mı dökeriz bilmiyorum. Bana Kemalist yazar diyorlar desinler. Hepimizin kalemi bu yobazların başında balyoz olarak durmaya devam edecek.” Cumhuriyet gazetesinde yazarlık yapan Prof. Dr. Süheyl Batum, Ergenekon soruşturmasına yönelik eleştirileriyle öne çıktı. Batum, “Yaşanan süreç beni ürkütüyor. Engizisyona doğru geri gidiş var” demişti. 

PARTİYE AĞIR YARA VERECEK

• EŞref Erdem: Daha derli toplu bir liste olabilirdi. Bana göre kimse burada Baykal dönsün demiyordu ama Baykal’ı da kapsayan bir zeminde bütünleşme olsaydı. Liste partiyi ağır ama ciddi şekilde yaralayacak. Sav imza atmış denirse yanlış olmaz.

• CANAN ARITMAN:  Kılıçdaroğlu yüzde 40’la iktidar hedefliyor. Bu liste ile iktidara yürümek çok zor. Birleştirici bir liste olduğunu düşünmüyorum.

SAV ETRAFINA DUVAR ÖRDÜ

• SAVCI SAYAN:  Bu liste Sav listesi. Sav Kılıçdaroğlu’nun etrafına duvar ördü. Baykal’a yapılan ayak oyunu inşallah Kılıçdaroğlu’nun başına gelmez.

• ALİ TOPUZ: Gürsel Tekin yalan söylüyor. Bir Baykal’ın evinde bir Kılıçdaroğlu’nun yanında gözüküp yenilikçi pozu atanlar gibi değilim. Tekin’in listeye girmemesini parti için yararlı buluyorum. Kendisi kenara çekilmeli yönetime girmemelidir.

 

Star Gazete