Otomotivcilerin maliyecileri şaşırtan uyanıklığı

Maliye Bakanlığı otomotiv sektörünü mercek altına aldı.Tüketicilerin şikâyetleri sonrasında yapılan tespitlerde Türk girişimcilerinin yeni vergi kaçırma modellerini keşfetti.Yöntemler Maliyecileri de şaşkına çevirdi...

Otomotivcilerin maliyecileri şaşırtan uyanıklığı
 
Mehmet Nayır ' ın haberi

Bazı bayilerin , dü ; şü ; k Ö ; TV uygulaması sü ; recinde depodaki araç ; ları satmış gibi gö ; stererek vergi kaç ; ırdığı ortaya ç ; ıktı Kurnazlığın diğer yö ; ntemi ise satılan aracın belirli bir miktarının Ö ; TV yerine daha dü ; şü ; k KDV oranıyla faturalandırılması oldu

Bazı otomotiv bayilerinin vergi kaç ; ırma yö ; ntemi Maliyecileri bile şaşkına ç ; evirdi .

Denetim sonucunda Ö ; TV indirimini fırsata ç ; eviren satıcıların 2 yeni buluşla Ö ; TV kurnazlığı yaparak vergi kaç ; ırdığı ortaya ç ; ıktı . Maliye ' nin tü ; m Tü ; rkiye ' yi kapsayan denetimleri sonucu tespitlerinde ortaya ç ; ıkan en ilginç ; yö ; ntem geç ; en yıl krize karşı tü ; ketimi artırmak iç ; in ç ; ıkarılan Ö ; TV indirimlerinin fırsata ç ; evrilmesi .

KRİZ FIRSATA Ç ; EVRİLDİ!

Yapılan incelemelerde birç ; ok bayinin o dö ; nem satmadıkları araç ; iç ; in belge dü ; zenlediği ortaya ç ; ıkarıldı . Otomotiv bayilerin sü ; resi dolmadan kendisi ve yakınlarına araç ; ları dü ; şü ; k Ö ; TV ü ; zerinden sattıkları tespit edilirken bu araç ; ların geç ; en yıl satış yapıldı gö ; sterilmesine rağmen emniyetten tescilinin halen olmadığı belgelendi .

19 PUANLIK AVANTAJ


Geç ; en yıl silindir hacmi 1600 cc ' nin altındaki binek araç ; lar iç ; in yü ; zde 37 olan Ö ; TV miktarı yü ; zde 18 ' e indirilmişti . Haziran 2009 ' da ise Ö ; zel Tü ; ketim Vergisi 30 Eylü ; l 2009 tarihine kadar yü ; zde 27 olarak uygulanmıştı .

Bayilerin depolarında bekletilen bu araç ; ların sıfır olarak satıldığını aktaran Maliye ' den ü ; st dü ; zey bir yetkili , ' Şu ana kadar 1000 ' e yakın araç ; Maliye kayıtlarında satılmış gö ; rü ; nü ; yor ancak emniyette tescili ya yapılmamış ya da satıldığı gö ; zü ; ken tarihten aylar sonra yapılmış .

Bunlar bizim beyanname sistemimizde satılmış gibi gö ; rü ; nü ; yor . İnsanlar da aldıkları araç ; larda bu durumun farkında değil . Firmalar da dü ; şü ; k Ö ; TV ile aldıkları bu araç ; lardan daha fazla para kazanıyor ' diye konuştu .

YENİ TAKTİK Ö ; TV DEĞİL KDV Ö ; DE


Maliye ' nin tespit ettiği ikinci yö ; ntem ise satılan aracın belirli bir miktarının Ö ; TV ' den muaf tutulması . Ö ; rneğin 30 bin TL ' lik araç ; iç ; in iki farklı fatura dü ; zenleniyor .

25 bin lira olarak dü ; zenlenen fatura iç ; in yü ; zde 37 ' lik Ö ; TV matrahı hesaplanırken , kalan 5 bin TL ' lik kısım ise aksesuvar gibi gö ; sterilerek KDV belgesi dü ; zenleniyor .

sabah