Hollanda'da genel seçimler - Neelie Kroes, Liberallerin 'başbakan ol' teklifini reddetti

Avrupa Birliği Komsiyonu'nun dijital gündemden sorumlu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, 9 Haziran seçimlerinin ardından Hollanda'ya başbakan olarak dön

  Avrupa Birliği Komsiyonu ' nun dijital gündemden sorumlu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes , 9 Haziran seçimlerinin ardından Hollanda ' ya başbakan olarak dönmeyi düşünmediğini söyledi . Liberal Parti ( VVD ) , iktidara gelmesi durumunda Kroes ' i başbakanlığa getireceğini duyurmuştu .

Başkent Amsterdam ' da katıldığı bir toplantıda bu konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Kroes , Hollanda ' ya bu görev için geri dönmeye niyetli olmadığını söyledi . Bir Avrupalı olarak daha yapacak çok işi olduğunu belirten Kroes , şu an Avrupa Komisyonu ve yeni atandığı dijital gündem göreviyle meşgul olduğunu , Hollanda ' yı çok sevmesine rağmen başbakanlık gerekçesiyle dönmeye gerek duymadığını kaydetti . Liberal Parti ' nin şu andaki lideri Mark Rutte ' yi başarılı bulduğunu ve partinin emin ellerde olduğuna işaret eden Kroes , başbakanlığa Rutte ' nin geçebileceğine değindi .

Kamuoyu anketlerine göre oy oranı artan ve koalisyona girme ihtimali bulunan VVD ' de son günlerde Neelie Kroes ' un başbakan adayları olması yönünde sesler yükselmişti . Parti lideri Mark Rutte bu konuda net tavır takınmazken , bazı milletvekilleri ise Kroes ismine karşı çıkmıştı . Aralarında milletvekili Stef Blok ' un da bulunduğu kesim , partinin şimdiki liderinin başbakan adayları olması gerektiği düşüncesini savunuyor .

Hollanda ' nın etkili kadınları arasında yer alan ve iki dönemdir AB Komisyonu ' nda komiser olarak görev alan Kroes , EénVandaag adlı televizyon programı tarafından yaptırılan araştırmada Hollandalıların en çok başbakan olarak görmek istedikleri isim olmuştu . Ankete göre Kroes ' u başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 37 civarındaydı . Onu sırasıyla yüzde 30 ile İşçi Partisi ( PvdA ) lideri Job Cohen ve yüzde 13 ile şimdiki Başbakan Jan Peter Balkenende takip etmişti .