Davutoğlu: Başbakan Erdoğan ile Obama'nın görüşmesi gerilimli geçmedi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İran'ın nükleer takası konusunda yapılan anlaşma sonrasında Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında kriz çık
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Birleşmiş Milletler ( BM ) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi ' nce gerçekleştirilen " İşgalin Sona Erdirilmesi ve Filistin Devletinin Kurulması " temalı toplantıya verilen arada bir basın toplantısı düzenledi . Sheraton Otel Ataköy ' de başladı . BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon adına BM Ortadoğu Barış Süreci Koordinatörü Robert Serry ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ' ın özel danışmanı Nemer Hamad ' ın da hazır bulunduğu toplantıda Davutoğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı .
Filistin ' de yaşanan durum hakkında bilgi veren Davutoğlu , Türkiye olarak sorunun çözülmesi için gösterilen çabalara değindi . Türkiye olarak Filistin ' in modern getto görünümündeki durumunu kabul etmeyeceklerini dile getirdi .
Basın mensuplarının , Filistin ' e insani yardım götüren İHH gemilerine İsrail ' in müdahale etmemesi için ültimatom gönderdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması ve müdahale halinde Türkiye ' nin tavrının ne olacağı yönündeki sorusuna Davutoğlu , böyle bir ültimatomun söz konusu olmadığı cevabını verdi . Davutoğlu , ancak bu konuda bir takım politik girişimlerin de yapıldığın belirtti .
Yapılanın her şeyden önce sivil bir girişim olduğuna dikkat çeken Davutoğlu , " Aralarında Türk sivil toplum kuruluşlarının da olduğu , Türk sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü sivil bir inisiyatif ve sivil bir tepkidir . Biz resim olarak her zeminde bunu dile getirdik getirmeye devam edeceğiz . Bu sivil insiyatif sivil niteliğiyle kalmalı ve sivil niteliğiyle bu ablukayı aşarak Gazze ' ye yardım ulaştırma hedefindedir . Umit ederiz ki burada bir gerginlik çıkmasın . Bu tür sivil inisiyatifler dünyada başka konularda gelişmiştir ve sivil olmaları nedeniyle genellikle anlayışla karşılanmıştır . Biz bir gerginlik olmasını beklemiyoruz . Ümit etmiyoruz . İsrail ' in de sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda sağduyulu davranacağına inanıyoruz . " İfadesini kullandı .
Basın mensuplarının " Amerikan başkanı Obama ile Sayın Başbakan ' ın bir telefon görüşmesi yaptığı ve bu görüşme sırasında Obama ' nın İran ile uranyum takası konusunda Türkiye ' nin davranışlarının ABD ' nin bu konudaki çabalarına zarar verdiğine yönelik bir mesaj ilettiği yönünde dış basında haberler çıktı . Bu konuda neler söyleyeceksiniz . Türkiye buna nasıl bakıyor bir ayrışma mı söz konusu? " sorusuna Davutoğlu şöyle cevapladı : " Net olarak hem ulusal basına hem uluslar arası basına şunu söylemek istiyorum . Buradan hareketle Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir kriz çıkarma teşebbüsleri akamete uğrayacaktır . Böyle bir şey söz konusu değildir . "
İran ' ın nükleer takası konusunda Türkiye ' nin bir politik başarısı söz konusuysa bu başarının arkasında ABD Başkanı Obama ' nın takip ettiği Angajman politikasının olduğunu aktaran Davutoğlu , " Bunu bir bütün içinde görmek gerekir . Eğer sayın Obama İran ile angajman politikasına yönelmemiş olsaydı doğru bir şekilde bir diplomasi yürütmek mümkün olmazdı . Sayın Obama ' nın Nobel ödülü almasını sağlayan barış vizyonunun da bir sonucu olarak görüyoruz . Ve belki de bu vizyonun hayata geçirilmesinin en somut adımlarından birisi olarak görüyoruz . Dolayısıyla Türkiye ile ABD arasında sanki bir kriz varmış gibi bir görüntü vermek kimsenin menfaatine değil . Türkiye ' nin amacı çabası çok aşikardır . Sayın Başbakanımızın sayın Obama ile yaptığı telefon görüşmesi de bahsedildiği gibi iddia edildiği gibi ne bir mesaj iletilmiştir ne de böyle gerilimli bir görüşme olmuştur . Aksine son derece yapıcı karşılıklı olarak konuların aktarıldığı bir görüşmedir . Ve bu görüşmede Washington ' da yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi ' nin bir takip görüşmesidir . " ifadesini kullandı .