Vali Kızılcık, 'Dere Havzalarında Çevre Temizliği' Projesini Başlattı

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon'da 7 derenin temizlenmesini öngören projenin startını Şalpazarı ilçesinden verdi.

Yaklaşık 4 ay önce Şalpazarı ilçesini ziyaret eden ve derede gördüğü kirli manzara karşısında büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Vali Kızılcık, o günden sonra ilk olarak kırsal alandaki çöplerin temizlenmesi için çalışma başlatmış ve proje geliştirmişti. Vali Kızılcık, Trabzon'un 7 deresinin temizlenmesi için hazırlanan projeyi Şalpazarı Ağasar Deresi'nde çöp toplayarak başlattı.
Daha modern daha medeni yaşam koşullarını oluşturabilmek için "Dere Havzalarında Çevre Temizliği" projesini hayata geçirdiklerini belirten Vali Kızılcık, proje kapsamında Trabzon'da 7 derenin temizleneceğini ve çevre temizliği konusunda eğitim alan 10 kişinin Trabzon'un tüm köylerindeki evleri tek tek dolaşarak çevrenin kirletilmemesi konusunda ailelere eğitim vereceğini söyledi.
Şalpazarı ilçesinden Beşikdüzü ilçesine kadar uzanan vadinin temizliğinin 20 kişi tarafından yapılacağını kaydeden Vali Kızılcık, "Toplamda 7 deremizin temizliğini 125 arkadaşımız gerçekleştirecek. Bu projemizin bedeli de 446 bin TL'dir. Projemizi İŞKUR ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüzün ortaklılığıyla hazırladık. Kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz, il özel idaremiz kısacası tüm kurumlarımız, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim birimleriyle bu proje kapsamında daha güzel, daha yeşil ve daha temiz
Trabzon'u oluşturmak için işbirliği yapıp sinerjiyi oluşturma çabası içerisindeyiz" diye konuştu.
Yapılacak çevre temizliği ile var olan doğa güzelliğinin yeniden ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Vali Kızılcık, çevre konusunda Türkiye'de bir ilk olacak şekilde Trabzon'da önemli projeleri hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle sürdürdü:
"Bu projenin içinde yer aldığı diğer ana projemizle de Türkiye'de bir ilki başararak, bu güne kadar şu ya da bu nedenle derelerimizde yaşanan kirliliğin ortadan kaldırılması, en ücra köşedeki atıkların bir tanesinin dahi çevreye zarar vermemesi ve bunların toplanabilmesi için İl Özel İdaremiz bütçesinden 1 milyon TL ayırdık. Toplamda 1.5 milyon TL'lik proje kapsamında artık Trabzonumuz daha yeşil, daha temiz olacak. Yapılan bu çevre temizliğinin iç ve dış turizmimizin gelişmesine katkı sağlayacağı ve
Trabzonumuzun daha güzel yarınlara doğru ilerleyeceğine yürekten inanıyorum."
Projenin açılışını yaptıktan sonra görevlilerle birlikte çöp toplayan Vali Kızılcık, çevrenin insanların olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Daha sonra Şalpazarı Lisesi'ni ziyaret eden Vali Dr. Recep Kızılcık, lise öğrencileri ile çevre konusunda duyarlı olmaları noktasında sohbet etti. Bölgenin doğal güzelliklerinin daha iyi korunabilmesi adına uygulamaya konan projenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden Vali Kızılcık, "Bu projede bilindiği gibi birinci önceliğimiz kirletmemeyi öğretmektir. Bunun için
ondan fazla ablanız eğitim gördüler. Onlar teker teker köylerde sizleri, ailelerinizi ziyaret edecekler. Çöplerin nereye atılması veya poşet olarak geri dönüşümü olan ürünlerin kullanılması konusunda gerekli açıklamalarda bulunacaklar. Burada en büyük yardımcılarımız geleceğimiz olan sizlersiniz. Sizler ailelerinizi en fazla etkileyebilecek konumdasınız. Bu anlamda sizden destek bekliyoruz" dedi.
Çevre ile ilgili konuşmasının ardından yaklaşan üniversite sınavı öncesi sınava girecek öğrencilere de moral veren Vali Kızılcık, onların istediği bölümlere gireceklerine inandığını ifade ettikten sonra Beşikdüzü Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.