Kuşadası'na termal turizm müjdesi

Türk turizminin önemli merkezlerinden Kuşadası'nda termal turizm sevinci yaşanıyor.

Kuşadası'na termal turizm müjdesi
Turizm sezonunun 12 aya yayılması hedefiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kuşadası'na bağlı Davutlar ve Güzelçamlı beldeleri 3 yıl önce termal turizm bölgesi ilan edilmişti. Bu kararın ardından Davutlar ile Güzelçamlı beldeleri arasındaki bölgede Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından yürütülen sondaj çalışmaları sonucu saniyede 44 litre jeotermal su elde edildi.

Davutlar'da halen Naturmed ve Davutlar Kaplıcası adı altında sağlık turizmine hizmet veren 2 termal tesis bulunuyor. Bakanlık tarafından termal turizm bölgesi ilan edilen Davutlar ve Güzelçamlı'da tüm altyapı çalışmaları Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ile Aydın Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. İlk etapta Davutlar beldesinde yaklaşık 3 kilometrelik bir alanda sondaj çalışması yapıldı. Bu sondaj çalışması sonucunda artezyenik olarak 58 santigrat derece sıcaklıkta saniyede 44 litre termal suya ulaşıldı. Hem sağlık, hem ısıtma ve hem de seracılık alanında kullanıma elverişli termal su bulunması nedeniyle MTA ve Aydın Valiliği tarafından tören düzenlendi. Sondaj alanında düzenlenen törene Aydın milletvekilleri Atilla Koç ve Ahmet Ertürk, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, MTA Ege Bölge Müdürü E. Sinan Arslan, Kuşadası Garnizon Komutanı Murat Biçer, Kuşadası Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnankur, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, Kuşadası Esnaf Odası Başkanı Halit Şakar, Aydın İl Özel İdaresi Müdürü Halil İbrahim Aktemur, turizmciler, acenteciler, siyasi parti temsilcileri ve daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer açılışta yaptığı konuşmada Kuşadası bölgesinin çok önemli jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yapılan sondaj ve elde edilen kaynağın büyük önem taşıdığını söyledi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise jeotermal sondaj sonucu MTA'nın elde ettiği saniyede 44 litrenin çok önemli ve heyecan verici bir rakam olduğunu belirterek, "Hem sağlık hem ısıtma hem de seracılıkta kullanılmaya müsait çok önemli bir kaynak. Ayrıca, Kuşadası'nın yönünü termal turizme de çevirmesi için büyük bir imkan. Kuşadası'ndaki turizmcilerin, belediyeler ve özel idare ile iş birliği içinde bir şirket kurup bu kaynağı değerlendirmelerini bekliyoruz" diye konuştu.

Bakanlığı döneminde Kuşadası'na bağlı Davutlar ve Güzelçamlı beldelerini termal turizm bölgesi ilan eden eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise "Davutlar ve Güzelçamlı'da son derece önemli ve değerli termal kaynaklar bulunuyor. Bakanlığım döneminde Kuşadası bölgesinin termal turizm alanı ilan edilmesiyle termal kaynaklardan önemli fayda sağlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen alternatif turizm çalışmaları kapsamında sağlık ve termal turizmin geliştirilmesi amacıyla Kuşadası Termal Turizm Geliştirme Projesi kapsamında Davutlar ve Güzelçamlı beldeleri termal turizm bölgesi olarak belirlemiştik. Termal Turizm Geliştirme Projesi kapsamında Kuşadası'na bağlı Davutlar ve Güzelçamlı beldelerinde yapılan çalışmalar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Bu çalışmalarla sondajlar açılacak ve üretilecek jeotermal su için dağıtım hattı projesi devreye sokulacak" dedi.

Konuşmaların ardından Davutlar Belediyesi halk oyunları ekiplerinin gösterisi yapıldı. Gösteri sonrasında, Davutlar'da MTA tarafından yapılan sondaj çalışması sonucu açılan ve saniyede 44 litre termal su elde edilen kuyunun açılışı Kaymakam Mustafa Esen, milletvekilleri, belediye başkanları, turizmciler ve vatandaşların katılımıyla yapıldı.