Mavi Marmara Gemisi Filistin'e Dualarla Uğurlandı

Ambargo altındaki Filistin'e insani yardım malzemesi ve yaklaşık 750 yolcuyu götürecek olan Mavi Marmara gemisi Sarayburnu limanından dualarla uğurlandı

  Ambargo altındaki Filistin ' e insani yardım malzemesi ve yaklaşık 750 yolcuyu götürecek olan Mavi Marmara gemisi Sarayburnu limanından dualarla uğurlandı . Geminin 26 Mayıs 2010 tarihinde Gazze ' ye ulaşması bekleniyor .
Gemiyi uğurlama törenine binlerce insan katıldı . Sarayburnu limanında yer gök Filistin bayraklarına boyandı . Eline Filistin bayrağını alan geminin bulunduğu alana geldi . Etkinlik adeta bir mitinge dönüştü . Gemi için küpe ve yüzüklerini bağışlayan kadınlar oldu . Tekne ve vapurlar da denizde geminin uğurlamasına eşlik etti .
Geminin uğurlanmasına sivil toplum kuruluşlarından , siyasi partilerden , sanat ve iş dünyasından da önemli isimler katıldı . Gemi uğurlanmadan önce Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım çalışmasına destek veren sivil toplum kuruluşu temsilcileri sahneye çıkarak birer konuşma yaptılar .
İHH Başkanı Bülent Yıldırım , alandan bulunan herkesten helallik dileyerek konuşmasına başladı . İsrail ' in tehditlerine aldırış etmeyeceklerini ifade eden Yıldırım , " Gitmekte kararlıyız . Geri adım atmayacağız . İzzet Şahin ' le birlikte zindanları yaşadık . Afganistan ' a yetimhane açmak için giden arkadaşlarımızı Faruk Aktaş ve Bahattin Yıldız şehit oldular . Bir ayda hem zindanı , hem şehadeti yaşadık . Allah yolumuzu açık etsin . Bizim arkamızda milyonların duaları var " dedi .
Yıldırım , harekete destek veren AK Parti , Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi ' ne de teşekkür etti .
İsrail ' in Filistin halkına Hitlerin Yahudilere davrandığı gibi davrandığını ifade eden Yıldırım , " Almanya ' da Hitler esir kampı kurdu . Şimdi ise Siyonizm Filistin ' de esir kampı kuruyor . Buradan İsrail ' e sesleniyorum . Gelin bu krizi iyi yönetin . Eğer bu hareketi engellerseniz dünyada yalnızlaşırsınız , siz zarar görürsünüz . Bu gemiler insani yardım gemileri . İçinde bir çakı bile yok . Çocuklar , kadınlar , yaşlılar olacak . Tıbbi malzeme ve ilaçlar olacak . 120 kalem ilaç var " diye konuştu .
Yıldırım ' dan sonra konuşan Filistin 48 Toprakları Hareketi Başkanı Şeyh Raid Salah da , Türkiye ' nin hem halkıyla hem de devlet olarak Filistin ' le omuz omuza olduğunu kaydetti .
AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız ise , Filistin ' in tamamen kapalı bir açık hava cezaevi haline getirildiğini belirtti . Karayağız , " İsrail ' in silahları kararlı insanlardan daha güçlü olamaz . İsrail , binlerce insanı öldürüyor . Sonra da kalkıp İslami terör diyor . Bunu kabul etmiyoruz " şeklinde konuştu .
Konuşmaların ardından gemi dualarla uğurlandı . Mavi Marmara gemisi 40 saat sürecek bir yolculuktan sonra Antalya ' ya ulaşacak . Yolcuların önemli bir kısmı Antalya ' da gemiye binecek . İsrail engellemezse geminin 26 Mayıs 2010 tarihinde Gazze ' ye ulaşması bekleniyor .
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Free Gazze gibi uluslararası insani yardım kuruluşları 2006 yılından beri İsrail tarafından ambargo altında tutulan Filistin halkına yardım etmek için gemilerle yardım çalışmasını başlattı .
Yardım filosunda Türkiye ' den 3 , Yunanistan ' dan 1 , İrlanda ' dan 1 , İngiltere ' den 2 , Cezayir ' den 1 ve Kuveyt ' ten 1 olmak üzere toplam 9 gemi bulunuyor .
Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım olarak isimlendirilen harekete yaklaşık 50 ülke ve binlerce sivil toplum kuruluşu , aktivist destek veriyor . Hareket şimdiye kadar Filistin ' e yapılan en büyük yardım organizasyonu olarak dikkat çekiyor .
Gemiler Filistin ' e ilaç , tıbbi malzeme , çimento , demir , prefabrik evler , çocuk oyunları vb . insani yardım malzemeleri götürecek . Yardım malzemeleri toplam 10 bin tondan oluşuyor .
İstanbul ' dan 2 ' si yük gemisi birisi yolcu gemisi olmak üzere 3 gemi yola çıktı .
Avrupa ' dan gelen gemilerle İstanbul ' dan çıkan gemiler , uluslar arası açık sularda buluşulacak .
Gemiler 25 Mayıs 2010 Salı günü Antalya ' dan Gazze ' ye doğru hareket edecek .