2014'te İstanbul'un atık suyunun yüzde 99'u arıtılacak

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), inşaatı süren tesislerin tamamlanmasıyla 4 yıl sonra İstanbul'da atık suların yüzde 99'unun arıtma işlemine tabi tutularak uzaklaştırı...



İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), inşaatı süren tesislerin tamamlanmasıyla 4 yıl sonra İstanbul'da atık suların yüzde 99'unun arıtma işlemine tabi tutularak uzaklaştırılmasının sağlanacağını bildirdi.

İSKİ'den yapılan açıklamada, medyada yer alan bazı haberlerde kentte 3,9 milyon metreküp atık suyun yüzde 10'luk kısmının biyolojik arıtmaya tabi tutulduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deniz temizliği konusundaki çalışmalarının yetersiz olduğunun ileri sürüldüğü hatırlatıldı. İstanbul'da günlük ortalama 2 milyon metreküp su kullanıldığı, dolayısıyla 3,9 milyon metreküp günlük atık suyun denizlere verilmesi gibi bir durumun doğru olmadığı kaydedilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "1994 yılında atık suların sadece yüzde 9'u arıtmaya tabi tutulurken, bugün yüzde 85'ine arıtma işlemi uygulanıyor. Atık su yatırımları sonucu İstanbul sahillerinin 421 kilometresi yüzülebilir kriterlere ulaşmıştır. Hal böyleyken 40 yıldır İstanbul'un giderek artan bir şekilde kirlendiğini iddia etmek doğru bir yaklaşım değildir."
Paşaköy, Tuzla, Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri'nin 2014'te tam kapasiteyle devreye girmesiyle atık suların yüzde 99'u arıtma işlemine tabi tutulacak. Açıklamada, 1990'lı yıllardan itibaren yapılan çevre yatırımlarıyla içme suyu kaynaklarının atık su tehdidinden kurtulduğuna dikkat çekilerek, "İstanbul sahilleri adım adım yüzülebilir kriterlere ulaşmaktadır. Dolayısıyla iddia edildiği gibi çevre açısından kirlilik yaşanmamakta, bilakis İstanbul daha sağlıklı bir çevreye kavuşmaktadır." denildi.

Zaman