Yunanistan'da sözde 'Pontus soykırımı' anma töreni düzenlendi

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, sözde "19 Mayıs Pontus Rumları soykırımı" anma töreni düzenlendi. Yunanistan Tüm Pontuslular Federasyonu tarafından o

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, sözde "19 Mayıs Pontus Rumları soykırımı" anma töreni düzenlendi. Yunanistan Tüm Pontuslular Federasyonu tarafından organize edilen anma gününe yaklaşık bin kişi katıldı. İsveç Liberal Halk Partisi milletvekili Gülen Avcı, törende bir konuşma yaptı. Yunan hükümetini temsilen ise Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı Haris Kastanidis hazır bulundu. Sözde Pontus soykırımının uluslararası camia tarafından tanınması istendi.

Yunan meclisinin de bulunduğu Atina'daki Sintagma Meydanı'nda akşam saatlerinde toplanan yaklaşık bin kişi, burada düzenlenen tören ve yapılan konuşmaların ardından Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ne yürüdü. Sintagma Meydanı'ndaki anma töreni, Papazlar tarafından yapılan ayinle başladı.

Törende İsveç Liberal Halk Partisi milletvekili Gülen Avcı da bir konuşma yaptı. Türkiye'nin sözde Pontus soykırımını tanımasını isteyen Avcı, Türkiye'deki Ermenilerin, Süryanilerin, Asurilerin, Keldanilerin ve Pontuslu Rumların 1915-1922 yılları arasında soykırıma tabi tutulduklarını iddia etti. Van doğumlu olan Avcı, Mart ayında İsveç parlamentosunda kabul edilen benzer bir karar tasarısına "evet" oyu vermişti. Konuşmasında Türkiye'ye saldırılarda bulunan vekilin konuşması sık sık alkışlarla bölündü. Avcı, 20. yüzyılda Doğu Karadeniz'de 750 bin Pontus Rumundan 353 bininin 1919-1923 yılları arasında öldürüldüğü ileri sürdü.

Törende siyasi parti liderlerinin gönderdikleri mesajlar okundu. Başbakan Yorgo Papandreu'nun Pontus soykırımını anma günü dolayısıyla mesaj gönderdiği anons edilince, kalabalıktan "yuhalama" sesleri yükseldi. Gülen Avcı, daha sonra Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu. 1 dakikalık da saygı duruşunda bulunuldu. Anma töreninde Türkiye'nin soykırımı tanımasını isteyen çok sayıda afiş açıldı. Atılan sloganlarda Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü, Hitler'e benzetildi.

Davul, kemençe ve Pontus türküleri eşliğinde Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ne yürüyüşe geçen kalabalık, büyükelçilik yakınlarında durduruldu. Pontus federasyonundan bir kaç kişiden oluşan grubun büyükelçiliğe bildiri bırakmalarına izin verilmedi. Grup, büyükelçilik binasının duvarına bildiri yapıştırdıktan sonra uzaklaştı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Benzer bir yürüyüş de Selanik'te yapıldı.

Yunan Parlamentosu, 24 Şubat 1994 tarihinde kabul ettiği yasayla 19 mayıs'ı sözde Pontus soykırımını anma günü ilan etmişti. Yunan parlamentosu, sözde Ermeni soykırımına ilişkin bir başka yasayı ise 1996 yılında kabul etmişti.