Rektör Prof. Dr. Akan, el yazması arşivini OMÜ için sergileyecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, bir kitap altında topladığı el yazması şiir arşivini, üniversitesi için gün yüzüne çıkardı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, bir kitap altında topladığı el yazması şiir arşivini, üniversitesi için gün yüzüne çıkardı. Rektör Prof. Dr. Akan, Türk şiirinde kalıcı izler bırakan 35 şairin orijinal el yazması şiirlerinden oluşan albümünü, OMÜ'nün 35. yıl dönümünde sergileyecek.

1984 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini yaparken aynı zamanda fakir hastalara yardım için kurulan dernekte de görev alan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, derneğe gelir sağlamak için kitap hazırlığına girişir. Hastane ile derneğe yolu düşen veya iletişim kurabildiği şairlerden el yazılarıyla şiir isteyen Prof. Dr. Akan, bunları derleyerek kitaba dönüştürüp bastırır. "Şairlerinin El Yazılarıyla Şiirler Albümü" adını verdiği kitabını da satışa sunan Prof. Dr. Hüseyin Akan, elde ettiği küçük çaplı geliri hasta yakınları için harcanmak üzere derneğe bağışlar. İşte bu anlamlı yardım faaliyet için hazırlanan kitap arşivi, 26 yıl sonra edebiyatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Sergiyi üniversitenin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine renk katmak ve şiire dikkat çekmek amacıyla açacaklarını söyleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Üniversitemizin bu yıl 35. kuruluş yıl dönümü. Bu nedenle bazı etkinlikler yapalım dedik. Düzenleyeceğimiz etkinliklerimizi de bahar şenlikleri ile birleştirdik. Bunlardan birisi 1984 yılında el yazılarıyla şiir adıyla hazırlayıp yayınladığım kitabım. Şairlerin el yazılarıyla yazılmış şiirlerinin orjinalleri ve bir kısmının vakfa ya da bize yazdığı mektupların orjinalleri bende mevcuttu. Bu albümü şairlerimizin fotoğraflarıyla birlikte tablo halinde sergileyeceğiz. Bu el yazması şiirlerin ve kitabın ilginç bir tarafı da o şairlerin önemli bir kısmının bugün aramızda olmaması. Hem onları anmak hem de kendi el yazılarıyla yazdıkları şiirlerini sergilemenin anlamlı olacağını düşündük. Onun için de sergimizde 35 şairimize ve şiirine yer vereceğiz." dedi.

Serginin koordinatörü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Sıddık Akbayır ise 28 Mayıs'ta Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde açılacak serginin hazırlığını, üniversitenin Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Anabilim Dalı öğrencilerinin yaptığını kaydetti. Serginin önemli olduğunu ve herkesi sergiye davet eden Akbayır, kitabın tıp basımının yapılacağını da sözlerine ekledi.

Sergide aralarında Ali Püsküloğlu, Cahit Külebi, Atilla İlhan, Hilmi Yavuz, Mehmet Akif İnan, Mustafa Necati Karaer ve Necip Fazıl Kısakürek'in de bulunduğu 35 şairin fotoğraflarıyla birlikte el yazması şiirleri, notları ve mektupları yer alacak. Ayrıca etkinlik kapsamında düzenlenecek 'Türk Şiiri'nin Son 35 Yılı' paneline katılacak olan şaiir Hilmi Yavuz ile Ahmet Telli, görüşlerini paylaşacak.