Azeri milletvekilinden Türkiye'ye 'adaleti temsil ediyor' övgüsü (Özel)

Dünya kadınlarının 'Davos'u olarak bilinen Küresel Kadınlar Zirvesi, Çin'de başladı.

Başkent Pekin'de 20-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen zirv

Dünya kadınlarının 'Davos'u olarak bilinen Küresel Kadınlar Zirvesi, Çin'de başladı.

Başkent Pekin'de 20-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen zirveye, dünyanın değişik ülkelerinin kadın bakanlıkları ve büyük şirketlerin üst düzey yetkilileri katılıyor. Zirvede kadınların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve toplumdaki statüleri gibi konular ele alınacak. Azerbaycan'ın kadın milletvekili Ganira Paşayeva, zirvede özellikle Ermenistan'ın Karabağ'ı işgalinin ardından göçmen olarak yaşayan yüz binlerce Karabağlı kadının durumlarını dile getireceğini söyledi. Zirvenin bugün yapılan bakanlar toplantısına katılan Paşayeva, Cihan muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Azerbaycan'daki kadınların durumunu da zirveye taşıdıklarını anlatan Paşayeva, Azerbaycan'ı her yönüyle burada anlatmaya çalışacaklarını ifade etti. Ermenistan'ın Karabağı işgaliye 1 milyon insanın göçmen durumuna düştüğü ve bunlardan yüz binlercesinin kadın olduğunu hatırlatan Azeri milletvekili, toplantıya katılan dünyanın 80 ülkesinden binin üzerindeki ve aynı zamanda ülkelerinde önemli pozisyonlardaki kadınların bu sese kayıtsız kalmamaları gerektiğini vurguladı. Paşayeva, "İşgalden sonra Azerbaycanlı kadınlar her şeylerini kaybetti. Biz bunu anlatacağız. 20 yıl göçmen durumundaki bu kadınların durumuna, bu adaletsizliğe kayıtsız kalınmamalı ve bu kadınların sesine ses vermeliler. Bu toplantıya katılan Bakanlar ve milletvekilleri, Karabağlı kadınlar konusunda çok şey yapabilirler." şeklinde konuştu.

AZERİ MİLLETVEKİLİ: TÜRKİYE ADALETİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK

Zirvenin Bakanlar toplantısına katıldıktan sonra Cihan Haber Ajansı'na konuşan Paşayave, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce Azerbaycan'a yaptığı ziyaretin ikili ilişkiler ve dünyaya verilen mesajlar açısında çok önemli olduğunu söyledi. Ziyarette, stratejik işbirliği mekanizmasının kurulması konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Ganira Paşayeva, iki liderin aynı zamanda Karabağ konusu da ele aldıklarını belirtti. Ermenistan'ın, sorunu çözmek için adım atmadığını ifade eden Paşayeva, "Bu durumda Türkiye ile Ermenistan arasında ne protokoller, ne işbirliği, ne de sınırların açılması gündeme gelebilir." dedi.

Azeri milletvekili, Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev görüşmesinde bölgeye ve dünyaya mesajlar verildiğini söyledi. "Özellikle AGİT'in Minsk Grubu üyelerine verilen 'Karabağ sorunu çözülmeden ne sınırlar nede Türkiye ile Ermenistan arasında herhangi bir işbirliği söz konusu olacak.' mesajının önemine dikkat çeken Paşayeva, "Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında olacak. Azerbaycan'ın değil, adaletin yanında olmaya devam edecek. Doğrudur, Türkiye Azerbaycan'ın dost ve kardeş ülkesidir. Ama Türkiye aynı zamanda AGİT'in Minsk grubu üyesidir ve adaleti temsil etme görevi vardır. Maalesef bazıları bu görevi yerine getirmiyor ama Türkiye bu görevi yerine getirmeye devam ediyor. Türkiye, Erdoğan'ın Bakü ziyaretinde bu mesajı açıkça verdi." şeklinde konuştu.

Paşayeva, Aliyev'in Türkiye ziyaretinde de çok önemli ekonomik işbirliği yapılacağını belirtti.