Ödük Vadisinde 'Toprak Dede Karaca'ya Alkışlı Karşılama

Erzurum'da 130 dere üzerine kurulacak Hidro Elektrik Santrali (HES) için Tortum'un Serdarlı beldesinde 26 sivil toplum örgütünün ortaklaşa düzenlediği mitinge katılan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, alkışlarla karşılandı ve uğurlandı

Ödük Vadisinde 'Toprak Dede Karaca'ya Alkışlı Karşılama
Erzurum'da 130 dere üzerine kurulacak Hidro Elektrik Santrali (HES) için Tortum'un Serdarlı beldesinde 26 sivil toplum örgütünün ortaklaşa düzenlediği mitinge katılan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, alkışlarla karşılandı ve uğurlandı. Ödük Vadisi üzerinde HES kurulması halinde soyu tükenecek kırmızı benekli alabalık bir kovanoza konularak yörede yetiştirilen 60'ı aşkın ürünle birlikte sergilendi.
Tortum ilçesinin Serdarlı, Bağbaşı, Pehlivanlı beldeleri ile Dikmen, Uzunkavak köylerinden geçen kırmızı benekli alabalıkların doğal olarak yetiştiği Ödük Çayı üzerine üç HES kurulmasını protesto etmek amacıyla Yukarı Katıklı Mahallesinde ki alana yaklaşık 3 bini aşkın vatandaş katıldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. HES'lerle hukuki mücadele vermek için kurulan SER- BAĞ- PEH (Serdarlı, Bağbaşı, Pehlivanlı) Doğa ve Yaşam Dernek yöneticilerin Feyzullah Küçük, sadece Hödük Vadisinde HES projesi uygulanırsa yaklaşık 17 bin ailenin göç etmek zorunda kalacağını bildirdi. Küçük, "Vadi halkı olarak bizlere atalarımızdan miras kalan en önemli varlığımız olan akarsuyumuzu borular içine hapsettirmemek için hukuki yolları kullanacağız" dedi.
Yörede yetiştirilen ve üretilen 60'ı aşkın ürünün sergilendiği stantta küçük bir kavaenoz içine konulan canlı kırmızı benekli doğal alabalık dikkat çekti. Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, "Bizim amacımız bu nadir alabalığın, su samurunun yaşamasıdır. Endemik bitki türlerinin devam etmesidir. Bölgede her vadi her dere yatağı bir yaşam alanıdır. Suyumuz olmazsa şu kırmızı benekli alabalık olmayacak. Onun için sevgili hemşerilerim şu kırmızı benekli alabalığa dikkatle bakın. Belki bir dahaki sene bu balığı burada göremeyeceksiniz. Onlar sadece belgesel filmlerde olacak" diye konuştu.
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, TEMA İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, Doç. Dr. Faris Karahan, Y. Ümit Gürses, Avukat Yakup Okumuşoğlu'nun da konuşma yaptığı etkinlikte 'toprak dede' büyük ilgi gördü. Toprağın ve çevrenin korunması için vatandaşlara önerilerde bulunan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, miting alanına geliş ve ayrılmasında vatandaşların arasından geçerken alkış topladı.