Merrill Lynch Araştırması: Avrupa'ya güveni sarsılan yatırımcı ABD piyasalarında teselli arıyor

Mayıs ayı Bofa Merrill Lynch Fon Yöneticileri Araştırmasına göre, Euro Bölgesi ülkelerinin ciddi borç sorunlarını gidermek için bir finansal paket haz

  Mayıs ayı Bofa Merrill Lynch Fon Yöneticileri Araştırmasına göre , Euro Bölgesi ülkelerinin ciddi borç sorunlarını gidermek için bir finansal paket hazırladığı haftada yatırıcımlar ABD piyasalarında güvence aradı .

Küresel yatırımcıların ABD hisse senetleri satın aldıklarını ve Amerikan Doları ' na güvenlerini koruduklarını gözler önüne seren araştırmanın risk göstergesi 2003 yılından beri en büyük aylık düşüşünü yaşadı . Nisan ayında portföylerin yüzde 3 , 5 ' i olan ortalama nakit dengeleri yüzde 4 , 3 ' e yükselirken küresel hisse senetlerinde gösterge üstü konumda olan yatırımcıların oranı sert bir düşüş yaşarak net yüzde 30 ' a geriledi . Söz konusu oran Nisan ayında net yüzde 52 ' ydi . Ancak ABD hisse senetlerinde gösterge üstü konumda olan katılımcı sayısı geçen ay yukarı doğru bir seyir izledi . Katılımcıların net yüzde 66 ' sı doların rezerv dövizin çoğunluğunun değerini artıracağını bekliyor . ABD ve Avrupa şirket kârı arasındaki güven uçurumu yedi yılın en yüksek düzeyine ulaştı .

Araştırmaya katılanların net yüzde 33 ' ü şirket kârı olasılığının en çok ABD ' de olumlu olduğuna inanırken net yüzde 41 ' i ise olasılığın en olumsuz olduğu yerin Euro Bölgesi olduğunu söylüyor . Bu yüzde 74 ' lük yayılma , Temmuz 2003 ' ten beri en geniş seviyeye ulaştı . Çift haneli kâr artışı bekleyen ABD merkezli yatırımcıların sayısı , Nisan ayında yüzde 50 olarak gerçekleşirken , Mayıs ayında net yüzde 54 ' e çıktı .

Bofa Merrill Lynch Küresel Araştırma Birimi Küresel Hisse Senetleri Baş Stratejisti Michael Hartnett , " Mayıs ayı araştırması Avrupa ' daki belirsizliğin yanı sıra , ABD ' deki olumlu büyüme olasılığı nedeniyle ABD ' ye kaçış olduğunu gözler önüne seriyor , " dedi . BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Birimi Avrupa Hisse Senetleri Stratejisi Başkanı olan Gary Baker ise " Yatırımcılar ciddi borç sorunlarının ve kararsız büyüme beklentilerinin yere serdiği Avrupa ' dan vazgeçtiler . " dedi .

EURO BÖLGESİ VE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR KÜRESEL GÜVEN KAYBI YAŞIYOR

Gerek Euro Bölgesi ' ndeki , gerekse gelişmekte olan piyasalarda yaşanan kaygılar , yatırımcıların küresel hisse senetlerine ve küresel ekonominin büyüme olasılığına olan güvenini sarstı . Küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde güçleneceğine inanan yatırımcıların sayısı Nisan ' da net yüzde 61 ' ken , Mayıs ayında net yüzde 42 ' ye düştü . Kâra duyulan güven de düştü . Katılımcıların net yüzde 47 ' si kârın gelecek yıl artacağını söyledi ; bu oran Nisan ayında net yüzde 67 olarak gerçekleşmişti .

Fon yöneticileri araştırması Avrupa ' ya yönelik olumsuz duygunun derinleştiğini ortaya koyuyor . Katılımcıların net yüzde 46 ' sı Euro ' nun değer kaybedeceğini belirtirken , bu oran Nisan ayı araştırmasında çıkan net yüzde 23 oranına göre ciddi bir artış gösteriyor . Yatırımcıların net yüzde 30 ' u Euro bölgesinin gösterge altı konumda olma ihtimali en yüksek bölge olduğunu kaydediyor . Araştırmada kaydedilen en düşük değer olan bu oran Nisan ayında sadece net yüzde 13 ' tü .

Bölgesel Araştırma da Avrupalı yatırımcıların bu karamsarlığını yansıtırken büyümede iyileşme beklentilerini bir yıldaki en düşük seviyeye indiriyor . Yatırımcıların net yüzde 23 ' ü Avrupa ekonomisinin önümüzdeki yıl güçleneceğini bekliyor ; bu oran Nisan ayında net yüzde 62 idi . Makro beklentiler konusunda diğer tüm bölgelerdeki meslektaşlarından daha olumlu olan Japon fon yöneticilerinin net yüzde 71 ' i ekonominin önümüzdeki yıl güçleneceğini umuyor .

Gelişmekte olan ülkelerin hisse senetlerine yönelik olumlu duygu , 2009 yılı başından bu yana en düşük düzeye geriledi . Küresel gelişmekte olan piyasaların hisse senetlerinde gösterge üstü konumda olan katılımcı sayısı Nisan ayında net yüzde 31 ' ken , bu ay net yüzde 19 ' a düştü . Gelişmekte olan piyasaların şirket kârı açısından en olumlu olasılığa sahip olduğunu söyleyen katılımcı oranı net yüzde 23 oldu . Bu oran bir önceki ay net yüzde 34 ' tü .

Küresel gelişmekte olan piyasa fon yöneticileri Çin ' e Şubat 2009 ' dan bu yana , geçtiğimiz tüm aylardan daha olumsuz bakıyor . Bölgesel araştırmada , küresel gelişmekte olan piyasa yatırımcılarının net yüzde 29 ' u Çin ekonomisinin önümüzdeki 12 ayda zayıflayacağını beklerken Nisan ayında net yüzde 5 ' lik bir oran daha güçlü bir ekonomi bekliyordu . Avrupalı yatırımcıların yüzde 90 ' ı bu yıl Avrupa Merkez Bankası faiz oranı artışını imkânsız görüyor .

Küresel büyüme ve kâr beklentilerine ilişkin sorularda , fon yöneticileri faiz oranlarının artmaya başlayacağını tahmin ettikleri tarihi ileri atıyorlar . Avrupalı yatırımcıların yüzde 90 ' ı Avrupa Merkez Bankası ' nın ( ECB ) faiz oranlarını 2010 ' da artırmayacağını söylüyor . Bir önceki ay bu oran yüzde 62 olarak gerçekleşmişti .

Küresel araştırmada her dört katılımcıdan biri ABD Merkez Bankası ' nın Nisan 2011 ' den önce faizleri artırmayacağını söylerken ; bir önceki ay bu oran on katılımcıda birdi . Araştırmaya katılanların sadece yüzde 39 ' u 2010 ' da bir oran artışı bekliyor ; Nisan ayındaysa bu oran yüzde 56 ' ydı . Bu değerler bir yıl içinde daha yüksek bir küresel çekirdek enflasyon öngören yatırımcıların sayısında düşüş olduğunu gözler önüne seriyor : Nisan ayında net yüzde 46 olan oran Mayıs ayında net yüzde 35 ' e geriledi .