İzmirli üniversite öğrencileri, TÜBİTAK'ın yarışmasında yaz stajı ve para ödülü kazandı

TÜBİTAK ve Turgutreis Belediyesi'nin işbirliğiyle 1'inci Turgutreis Estetik, Çevresel ve İşlevsel Deniz Aracı Tasarım Yarışması 'Eco-Siklet 2010' düze

TÜBİTAK ve Turgutreis Belediyesi'nin işbirliğiyle 1'inci Turgutreis Estetik, Çevresel ve İşlevsel Deniz Aracı Tasarım Yarışması 'Eco-Siklet 2010' düzenlendi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden onlarca öğrencinin başvurduğu yarışmada, İzmir Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi öğrencileri ortak akıl yürüterek finale adını yazdırdı.

Lise yıllarından bu yana arkadaş olan İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Abdullah Hepbandırmalı ve Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2'inci sınıf öğrencisi Burak Kaplan, yaptıkları tasarımla finale kaldı. 1 yolcu 2 sürücü kapasiteli, pervane ve dümen sistemi bulunan tekne, TÜBİTAK'ın jürisinden yoğun ilgi gördü. Fonksiyonellik, çevreye duyarlılık ve güzel görünüm bakımından eserleri değerlendiren jüri, öğrencilerin tasarımını, teknenin yapımı amacıyla finale aldı.

TEKNENİN YAPIMINA BAŞLANDI

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin Enerji Enstitüsü'nde yaz stajı ve bin TL para ödülü kazanan öğrenciler, şimdi de tasarımı hayata geçirmek için harekete geçti. İzmir'de bir depo kiralayan öğrenciler, teknenin yapımına başladı. Öğrenciler, özel diktirilecek botlar, ağ ve top figürlü süslemeler, dümen ve pervane sistemiyle oluşturacakları tasarımı, 24-26 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenecek Amiral Turgut Reis Anma Festivali'nde deniz üzerinde yeniden jüriye sunacak. Projenin çok emek isteyen bir iş olduğunu belirten İzmirli üniversite öğrencileri, ilk üçe girmek konusunda iddialı olduklarını söyledi. Öğrenciler, teknenin yapım sürecinde maddi gereksinimler nedeniyle sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade ettiler.