Eğitimciler: İllerin sınav sonuçları itibariyle sıralanması doğru değil
İllerin sınav sonuçları itibariyle sıralanmasının doğru olmadığı belirtilerek, bu çalışmanın illeri rencide ettiği ve hiçbir getirisinin olmadığı beli
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (BİLSAM), Malatya Sempozyumları Projesi'nin ilk çalışması olan ve Malatya Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Bilgi Çağında Eğitim ve Malatya Sempozyumu' tamamlandı.
Anemon Otel'de 2 gün boyunca süren Bilgi Çağında Eğitim ve Malatya Sempozyumu'nda 65 akademisyen 15 oturumda bir araya geldi. Sempozyumda toplam 48 bildiri sunuldu. Sempozyumun sonunda düzenlenen konferansta, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Akyol, 2 ayrı oturumda İlköğretim Türkçe Programı'nın getirdiği yenilikleri 1-5 ile 6-8 sınıflar için ayrı ayrı değerlendirdi. Prof. Akyol, özellikle metin dışı okumanın önemine değindi ve bu durumun getireceği kazanımlar üzerinde durdu.
DİNLEYİCİ İLGİSİ BÜYÜK OLDU
Bilgi Çağında Eğitim ve Malatya Sempozyumu'nun kapanış panelinde, sempozyumla ilgili genel değerlendirmeler yapıldı. Panelin başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Açıkalın yaptı.
Panelde konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergün, sempozyumun çok güzel geçtiğini belirterek, "Özellikle dinleyici kitlesi açısından, beklentilerimin üzerinde güzel bir dinleyici kitlesi oldu. İlgiyle dinleyen bir kitle vardı. Bir Sivil Toplum Kuruluşu (BİLSAM) değme üniversitelere üstün gelecek bir sempozyum gerçekleştirdi. Hiçbir kusur görmedim. Tüm toplantıyı düzenleyen ekibe, bildiri sunan, dinleyen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu da böyle bir çalışma yaptığı için BİLSAM'a teşekkür etti. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Eğitim alanında çok sayıda sunum oldu. Şu dikkatimi çekti; metodoloji ile ilgili çeşitli problemler gözledim. Ne, niçin, nasıl yaptığınız ve temel sonuçları, yaptığımız çalışmada göz önüne aldığımız vakit, yaptığınız iş anlamlı olabilir. Bunu unutmamak gerekiyor. Bilimsel çalışma yaparken mümkün mertebe olaylara evrensel bakmanız gerekiyor. Kısıtlı çerçevede baktığımız zaman başarı şansımız olmaz. Geniş çerçevede baktığımız zaman daha rahat olur."
"İLLERİN SINAV ARDINDAN SIRALANMASI DOĞRU DEĞİL"
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut da konuşmasında, şunları kaydetti: "İki gün boyunca çok değerli misafirlerimiz çok değerli sunumlar yaptılar. Malatya eğitimi adına Malatya tarihinde ilk defa gerçekleşmiş bir çalışma. Baş aktör tabii BİLSAM'dı. Milli Eğitim olarak zaten dışında kalmamız mümkün değildi. Milli Eğitim olarak boşlukları tespit etmiş olduk. Hiçbir çalışma, hiçbir müfredat tam ideal değildir. Eksiklikleri gidermeye Bakanlığımız açıktır. Maalesef sınavlar nedeniyle, çocuklarımız, çocukluklarını yaşayamıyor. Müfredat programını takviye etmemiz, geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bakanlıkça, illerde müfredatla ilgili eksikliklerin bildirilmesi yönünde sürekli bilgi isteniyor. Bunlar bildirildiğinde düzeltilebiliyor."
İllerin sınav sonuçları itibariyle sıralanmasını doğru bulmadığını dile getiren Bulut, "ÖSYM Başkanı'na bizzat telefonda söyledim. İllerin sınav sonuçları itibariyle sıralanmasını doğru bulmuyorum. Yalova'da 3 bin 900 öğrenci sınava giriyor. Malatya'da 30 bin öğrenci sınava giriyor. Hakkari, Van'dan insanlar, Malatya'da sınava giriyor. İlleri rencide edecek nitelikte yapılan bu sıralamaları doğru bulmuyorum. Bu tür çalışmaların hiçbir getirisi de yok." şeklinde konuştu.
BİLSAM, projeler üssü
BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı ve İnönü Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Gezer ise ülkenin dört bir yanından, 20 ayrı üniversiteden 65 akademisyenin sempozyuma katıldığını anımsatarak, "Tüm katılımcılara, sempozyum ortakları Milli Eğitim Müdürlüğü ve Malatya Belediyesi'ne, Düzenleme Kurulu'na, dinleyicilere ve organizasyonda görev alan BİLSAM Gençlik Platformu üyelerine teşekkürü borç biliyorum." diye konuştu.
BİLSAM'ı projeler üssü olarak konumlandırmak istediklerini belirten Prof. Gezer, şunları kaydetti: "Aynı anda bir çok projenin hazırlanıp yürütüldüğü bir durumu hedefliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. İnsanımız, ilimiz, ülkemizin gelişmesi daha anlamlı bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz. Eğer gökkubbenin altında hoş bir sada bırakabilirsek ne mutlu bize."
Renkli kişiliği ile coşkulu bir panel yönetimi gerçekleştiren ve sempozyumu bir bilgi kültür şöleni olarak değerlendiren panel başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytaç Açıkalın da şöyle konuştu: "Kuramın bütün uygulamalarını Malatya'da bulabilirsiniz. Sınav sonuçlarına göre, İllerin değerlendirilmesi bir çılgınlık alametidir. Okulların değerlendirilmesi de bir çılgınlık alametidir. İlk defa Milli Eğitim'den böyle bir sempozyuma böyle bir yüksek katılım görüyorum. Türkiye'de eğitim sempozyumu deyince Malatya akla gelmeli."
Sempozyumun ardından konuklara Akçadağ Sultansuyu Tarım İşletmesi ile Battalgazi'deki tarihi yerler de gezdirildi.